Μετά το «πράσινο φως» που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σχήμα στήριξης για την κατασκευή και λειτουργία μεγάλων μονάδων αποθήκευσης, που αποκάλυψε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας στο «OT Forum», έρχεται και σχετική τροπολογία στην Βουλή για τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του energymag.gr, η τροπολογία θα κατατεθεί στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Εξωτερικών με τίτλο «Σύσταση εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών Μιας Στάσης (Υ.Μ.Σ.) που βρίσκεται κατατεθειμένο στην Βουλή και προβλέπει την επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση σε σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, καθορίζοντας μεταξύ άλλων:
- Το πλαίσιο χορήγησης επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης σε σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που θα επιλεγούν μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών
- Τον τρόπο διενέργειας των ανταγωνιστικών διαδικασιών.
- Το πλαίσιο και οι αρχές χορήγησης της λειτουργικής ενίσχυσης σε έργα που έχουν επιλεγεί να λάβουν μεμονωμένη ενίσχυση.
- Η ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών θα προκηρύσσεται με απόφαση της ΡΑΕ.
- Με απόφαση της ΡΑΕ θεσπίζεται, επίσης, η ρυθμιστική περίοδος υπολογισμού της λειτουργικής ενίσχυσης και η μεθοδολογία για τον υπολογισμό του ποσού της λειτουργικής ενίσχυσης που χορηγείται σε κάθε ενισχυόμενο σταθμό.
Υπολογαριασμοί ΕΛΑΠΕ
Με άλλο άρθρο, προβλέπεται η αναμόρφωση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, με την δημιουργία δύο νέων υπολογαριασμών στο ΕΛΑΠΕ, έναν για νέα έργα που τέθηκαν σε λειτουργία από 01.01.2021 και έναν υπολογαριασμό συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Από τον υπολογαριασμό αυτόν αποζημιώνονται οι κάτοχοι των σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που εντάσσονται σε καθεστώς λειτουργικής στήριξης.
Αντλησιοταμίευση
Η τροπολογία θα περιλαμβάνει επιπλέον την δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας τεχνολογίας αντλησιοταμίευσης, με όρους αντίστοιχους της αδειοδότησης υδροηλεκτρικών σταθμών εγκατεστημένης ισχύος άνω των 15 MW.
Τέλος για εταιρείες Διανομής
Επίσης οι Διαχειριστές Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ) υποχρεούνται να καταβάλουν στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, ειδικό τέλος 14% των καθαρών κερδών τους, του έτους 2021, προκειμένου να αποδοθεί στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, οι οποίοι βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια δραστηριότητας των διαχειριστών του έργου.