Μενού Ροή
Ενίσχυση της κοινωνίας μαζί με ταχεία στροφή στις ΑΠΕ το επόμενο στοίχημα της διοίκησης Στάσση στην ΔΕΗ

Ανάπτυξη των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, χωρίς να αποκλείεται να συμβεί μέσω πιθανών εξαγορών και συγχωνεύσεων, αποτελεί το επόμενο στοίχημα της διοίκησης της ΔΕΗ, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα του 2021.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Στάσσης, η ΔΕΗ θα συνεχίσει «την πρόοδο στο Επιχειρηματικό μας Σχέδιο, με ιδιαίτερη έμφαση τις ΑΠΕ, και τη στήριξη των πελατών μας. Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση καταδεικνύει την αναγκαιότητα υλοποίησης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου η χώρα να απεξαρτηθεί γρηγορότερα από τα ορυκτά καύσιμα και τις εισαγόμενες κρίσεις. Για το 2022, και  παρά το γεγονός ότι το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει ευμετάβλητο, στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και δίκτυα στηρίζοντας παράλληλα τους πελάτες μας, διατηρώντας τον στόχο του επιχειρηματικού μας πλάνου για επίτευξη EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση στα ίδια επίπεδα με το 2021.»

Η αναφορά της διοίκησης ότι θα επιταχύνει την επενδυτική πορεία στις ΑΠΕ δημιουργεί νέες προσδοκίες, καθώς για πρώτη φορά άφησε στη χθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων ανοιχτή την πιθανότητα να εξετάσει ευκαιρίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Με τον τρόπο αυτό, «χτενίζοντας» την αγορά για να βρει ώριμα έργα ΑΠΕ και να προχωρήσει σε εξαγορές, αναλυτές εκτιμούν ότι η ΔΕΗ θα μπορούσε να επιταχύνει τη στροφή αυτή και να εφαρμόσει γρηγορότερα τον μετασχηματισμό της.

Η κερδοφορία

Σε ότι αφορά τα πολυαναμενόμενα αποτελέσματα του 2021, η ΔΕΗ παρουσίασε καλύτερη εικόνα λειτουργικής κερδοφορίας απ’ ότι είχε προϊδεάσει η ίδια την αγορά.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων  (EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκαν σε 871,7 εκατ. ευρώ το 2021 έναντι 865,1 εκατ.  ευρώ το 2020 για το σύνολο του Ομίλου, σημειώνοντας οριακή αύξηση, με το περιθώριο EBITDA να διαμορφώνεται σε 15,3% από 18,6%, λόγω αύξησης του κύκλου εργασιών.

Για το δ΄ τρίμηνο του 2021, το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκε σε 245,2 εκατ. ευρώ έναντι 169,1 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου τριμήνου του 2020.

Στην ενημέρωση των μετόχων που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Γεώργιος Στάσσης προέβλεψε ότι η εικόνα των αποτελεσμάτων αναφορικά με τα λειτουργικά κέρδη θα κινηθεί στα ίδια περίπου επίπεδα, ίσως ελαφρώς βελτιωμένα το 2022, συγκριτικά με το 2021.

Βάζοντας "πλάτη στην κοινωνία"

Η αλήθεια είναι ότι η ΔΕΗ κατάφερε μέσα σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, με τις τιμές της ενέργειας διεθνώς να καταγράφουν ιστορικά ρεκόρ να παραμείνει συνεπής στη δέσμευσή της για στήριξη των πελατών της και της ελληνικής κοινωνίας μέσω εκπτώσεων συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Η στήριξη των πελατών της ΔΕΗ ήταν εφικτή, λόγω της οικονομικής εξυγίανσης της Εταιρείας, που ξεκίνησε από το 2019, καθώς και από την πολιτική αντιστάθμισης κινδύνου, η οποία της επέτρεψε να απορροφήσει σημαντικό μέρος του κόστους των ανατιμήσεων από τη διεθνή κρίση για το σύνολο των πελατών της.

Έτσι, η έκπτωση 30% σε όλους τους πελάτες χαμηλής τάσης, σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις της Πολιτείας απορρόφησε το 75% της επιβάρυνσης για το 76% των πελατών της (περίπου 3,5 εκατ. πελάτες) και το 50% στο υπόλοιπο 24% των πελατών της με κυμαινόμενα τιμολόγια, ενώ έδωσε τη δυνατότητα σε πάνω από 500.000 πελάτες της, που το επέλεξαν, να «κλειδώσουν» σταθερά τιμολόγια  για ένα χρόνο.

Παράλληλα, έμεινε συνεπής και ως προς τη δέσμευσή της στην επενδυτική κοινότητα ότι οι στόχοι του Επιχειρηματικού της πλάνου για λειτουργική κερδοφορία στα επίπεδα του 2020 θα υλοποιηθούν.

Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα του 2021 σημείωσαν ζημίες προ φόρων 149,8 εκατ. ευρώ και ζημίες 18,4 εκατ. ευρώ μετά από φόρους, τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά αποτελέσματα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 871,7 εκατ. ευρώ, διασφαλίζοντας τη συνέχιση των επενδύσεων.

Οι επενδύσεις σε Δίκτυα και ΑΠΕ είναι κρίσιμο να συνεχιστούν, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για την πιο γρήγορη ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας τόσο από τα ορυκτά καύσιμα όσο και από εισαγόμενες ανατιμήσεις.

Η πρόσφατη διεθνής ενεργειακή και γεωπολιτική κρίση κατέδειξε την αναγκαιότητα να προχωρήσουν έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την φθηνή και καθαρή παραγωγή στο συνολικό ενεργειακό μίγμα και θα οδηγήσουν τα επόμενα χρόνια σε καλύτερες τιμές στην αγορά του ηλεκτρισμού.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας