Μενού Ροή
Πότε θα ξεκινήσει η πόντιση του καλώδιου ηλεκτρικής σύνδεσης με την Αίγυπτο

Τη βούληση της κυβέρνησης να μπει σε τροχιά υλοποίησης το συντομότερο δυνατό το εμβληματικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, μετέφερε στην επικεφαλής του διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Αιγύπτου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη.

Από εδώ και στο εξής η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί για το έργο, στην οποία συμμετέχουν στελέχη από τα αρμόδια υπουργεία και τους διαχειριστές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των δύο χωρών, θα πρέπει να δρομολογήσει την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας για αυτή τη φιλόδοξη επένδυση.

Η μελέτη

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα χρειαστούν περίπου 18 μήνες για την ολοκλήρωση της μελέτης, στην οποία θα εξεταστούν βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του υποθαλάσσιου καλωδίου και η οικονομική βιωσιμότητά του.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σε ένα καλό σενάριο, η πόντιση του καλωδίου θα μπορούσε να ξεκινήσει στο τέλος του 2023, ενώ όπως εκτιμούν θα χρειαστούν περίπου πέντε έτη για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ηλεκτρικών συστημάτων των δύο χωρών. Το σενάριο που εξετάζεται προβλέπει ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος θα συνδεθούν με τέσσερα καλώδια που θα έχουν μεταφορική ικανότητα 3.000 MW.

Στη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της χρηματοδότησης του έργου και της μετοχικής σύνθεσης που θα έχει το εταιρικό σχήμα το οποίο θα αναλάβει τη διαχείριση του υποθαλάσσιου καλωδίου.

Η χρηματοδότηση

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διεκδικήσουν χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, καθώς στο πλαίσιο του REPowerEU οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις έχουν αποκτήσει μεγάλη σημασία στην προσπάθεια που κάνει η Ευρώπη για ενεργειακή αυτονομία και απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων.

Η συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ και του Αιγύπτιου διαχειριστή στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας που θα αναλάβει τη λειτουργία του έργου αποτελεί το επικρατέστερο σενάριο, καθώς με τον τρόπο αυτόν θα αυξηθούν οι πιθανότητες χρηματοδότησης από την Ευρώπη.

Πηγές από τις Βρυξέλλες τονίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει θετικά την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου και ειδικά το γεγονός ότι το καλώδιο θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια από την Αφρική στην Ευρώπη, αξιοποιώντας το φιλόδοξο πρόγραμμα της Αιγύπτου για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ.

Έως το τέλος του επόμενου έτους, η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ στην Αίγυπτο αναμένεται να φτάσει τα 10 GW, ενώ ο σχεδιασμός της αιγυπτιακής κυβέρνησης προβλέπει ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως από φωτοβολταϊκά αλλά και αιολικά θα υπερβεί το 40% του ενεργειακού μείγματος έως το 2027.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας