«Βόμβα» μεγατόνων αναμένεται να σκάσει σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο όπου ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αθανάσιος Δαγούμας, θα προσέλθει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σε ακρόαση επί του πορίσματος για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας για να ανακοινώσει στους βουλευτές ότι "άνθρακας" τελικά ο θησαυρός..
Την στιγμή που επί τουλάχιστον δύο μήνες, άγνωστο ποιοι διέδιδαν ότι τα αθέμιτα κέρδη των παραγωγών ενέργειας ήταν μεγάλα, ..παρασύροντας και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να επιμένει ότι ξεπερνούν το 1,5 δις. ευρώ, οι ασκήσεις υπολογισμού της επίπτωσης των σταθερών τιμολογίων που έτρεξαν οι εταιρείες σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΡΑΕ, δείχνουν σχεδόν μηδενισμό του αποτελέσματος!
Μηδενίζει η ΔΕΗ
Σύμφωνα με το πόρισμα της ΡΑΕ, η αυξημένη κερδοφορία των καθετοποιημένων παραγωγών και προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά ανήλθε σε 927,44 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό μειώνεται σε 591,45 εκατ. ευρώ αφαιρώντας εκπτώσεις ύψους 335,99 εκατ. ευρώ που παρείχε στους πελάτες της η ΔΕΗ το πεντάμηνο Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022. Ειδικά για την ΔΕΗ από τα 729,91 εκατ. ευρώ αρχικής κερδοφορίας, αφαιρούνται σύμφωνα με την μεθοδολογία της ΡΑΕ τα 335,99 εκατ. ευρώ, ως τα ποσά που αντιστοιχούν στις εκπτώσεις 30% στην KWH της ρήτρας αναπροσαρμογής που έκανε η ΔΕΗ και απομένουν 393,92 εκατ. ευρώ ως “υπερκέρδη”, στο πινακάκι της ΡΑΕ.
Τα σταθερά τιμολόγια
Από αυτά πρέπει να αφαιρεθεί η επίπτωση των σταθερών τιμολογίων, της χαμηλής, της μέσης και της υψηλής τάσης (μεγάλων επιχειρήσεων) που πούλησε η ΔΕΗ με ζημιά και αναγνωρίζει ως εύλογο να αφαιρεθεί η ΡΑΕ, το εν λόγω διάστημα. Η εν λόγω επίπτωση υπολογίζεται σε ένα ποσό που μπορεί και να φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ, μηδενίζοντας τα κέρδη της ΔΕΗ.
Η κοινωνική πολιτική
Τα στοιχεία δηλαδή δείχνουν, ότι την ώρα που νοικοκυριά και επιχειρήσεις πλήττονταν από τις αυξήσεις του ρεύματος, η ΔΕΗ σταθερή στον ρόλο της ασκούσε κοινωνική πολιτική επιδοτώντας με δική της ζημιά την κατανάλωση, με ένα ποσό που αθροιστικά εκπτώσεις και σταθερά τιμολόγια, ξεπερνά τα 800 εκ. ευρώ.
Οι ιδιώτες
Ανάλογο αποτέλεσμα βγάζουν σύμφωνα με πληροφορίες και οι ασκήσεις που έτρεξαν οι ιδιώτες παραγωγοί ρεύματος και συγκεκριμένα οι εταιρείες Ήρων, Μυτιληναίος και Elpedison. Συγκεκριμένα στο προσωρινό πόρισμα της ΡΑΕ, πριν την αφαίρεση της επίπτωσης των σταθερών τιμολογίων, γίνονταν λόγος για κέρδη 157,6 εκ. ευρώ των τριών εταιρειών, τα οποία επίσης τείνουν προς το ..μηδέν μετά τον επανυπολογισμό τους. Στα 39,9 εκ. ευρώ υπολογίζονται τα υπερκέρδη των 150 MW ΑΠΕ που επίσης συμμετέχουν στην αγορά και για την ώρα φαίνεται να είναι το μόνο ξεκάθαρο ποσό προς φορολόγηση με συντελεστή 90%.
Το ερώτημα πλέον που τίθεται είναι ποιος ευθύνεται για την καλλιέργεια αυξημένων προσδοκιών για σημαντική ενίσχυση του "κουμπαρά" του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης από τα υπερκέρδη της χονδρεμπορικής αγοράς, τα οποία προφανώς και δεν επιβεβαιώνονται από το Πόρισμα της ΡΑΕ.