Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για να δοθεί το πακέτο στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τις υψηλές τιμές του ρεύματος.
Η αρχή θα γίνει με την αποζημίωση έως και 600 ευρώ για τις επιπλέον καταναλώσεις από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022, θα ακολουθήσει η αύξηση της επιδότησης για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και θα ολοκληρωθεί με την εισαγωγή του νέου συστήματος υπολογισμού της τιμής του ρεύματος για όλους από τον Ιούλιο, που θα καλύψει το 80% έως το 90% του επιπλέον κόστους.
SΣύμφωνα με όσα σημείωσε ο υπουργός ΟΙκονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, στο Open και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» στο ρεύμα υπάρχει τριπλή παρέμβαση και αναδρομικότητα σε σχέση με τις επιδοτήσεις και σημείωσε ότι οι πολίτες αρχές Ιουλίου θα δουν στους λογαριασμούς τους 280-300 εκατ. Ενώ είπε ότι για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο υπάρχει επιδότηση στους τρέχοντες λογαριασμούς.
Η πλατφόρμα
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους, ώστε να λάβουν την αποζημίωση έως και 600 ευρώ, από τις επιπλέον χρεώσεις ρεύματος αναμένεται να ανοίξει στις 15 Ιουνίου και οι πρώτες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου.
Δικαιούχοι θα είναι όσοι είδαν αυξημένες χρεώσεις στους λογαριασμούς τους, από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022. Να σημειωθεί ότι το διάστημα αυτό αφορά έκδοση λογαριασμών και όχι περίοδο κατανάλωσης.
Πριν ανοίξει η πλατφόρμα του Power Pass θα πρέπει να γνωρίζουμε:
- Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα που το ετήσιο καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων που δηλώθηκε στην εφορία το 2021 δεν ξεπερνούσε τις 45.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι από το συνολικό εισόδημα αφαιρούνται οι φόροι και συνεπώς δικαιούχοι της επιδότησης είναι και όσοι εμφάνισαν στη φορολογική δήλωση του 2021 οικογενειακά εισοδήματα πάνω από 45.000 ευρώ.
Επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος για λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022 για τις επιβαρύνσεις που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί από το κράτος και από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Το επίδομα δίνεται σε όσους είχαν συνολική αύξηση ρεύματος κατά τη διάρκεια των έξι μηνών πάνω από 30 ευρώ και το ποσό δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή.
- Για τη καταβολή της αποζημίωσης θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα του 2020 που δηλώθηκε στην Εφορία το 2021. Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2020 έως την 1η Μαΐου 2022.
- Όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά φέτος φορολογική δήλωση θα πρέπει να σπεύσουν να την υποβάλουν πριν την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη χορήγηση του επιδόματος. Για τους συγκεκριμένους θα ληφθεί υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, που αποκτήθηκε το 2021.
- Για την επιδότηση έως 600 ευρώ των λογαριασμών ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας οι φορολογούμενοι που δηλώνουν τους φοιτητές ως εξαρτώμενα μέλη θα πρέπει να υποβάλουν τη φετινή φορολογική δήλωση (εισοδήματα 2021) πριν την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, να έχουν συμπληρώσει στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 (ενοίκιο φοιτητικής κατοικίας) τον αριθμό της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας και να συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική αίτηση την ένδειξη που αφορά τη φοιτητική κατοικία αλλά και τη δική τους κύρια κατοικία.
- Για νοικοκυριά που έχουν κοινό ρολόι (π.χ. διπλοκατοικίες) η επιδότηση θα δοθεί στο δικαιούχο που ο ΑΦΜ του αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ δεν ανήκει σε κανέναν από τους δικαιούχους το ποσό της επιδότησης επιμερίζεται στους δικαιούχους.
- Το ποσό της επιδότησης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Δημοσιονομικός χώρος
«Αναζητούμε δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα στήριξης από τον Ιούλιο» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ εστιάζοντας στα καύσιμα ξεκαθάρισε: «Το θέμα καυσίμων θα το δουμε μελλοντικά, δεν θα αφορά μείωση στους φόρους» είπε χαρακτηριστικά.
“Μέσα στον Ιούνιο θα ξέρουμε αν θα μπορούμε να κάνουμε νέες παρεμβάσεις στα καύσιμα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός ΟΙκονομικών, ενώ για το ότι απορρίπτεται η μείωση φόρων καυσίμων είπε πως "Αν πάμε και μειώσουμε τον φόρο 20 λεπτά, το κόστος για το κράτος είναι 1,5 δισ. ευρώ, άρα θα πρέπει να βρούμε αυτά τα χρήματα".
Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι για να προχωρήσουν σε νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος, διότι δηοσοσιονικός χώρος εξαντλήθηκε στον ΕΝΦΙΑ και στο ρεύμα και να υλοποιηθούν τα μέτρα. Παράλληλα έδωσε έμφαση στη μείωση των φόρων όπου όπως τόνισε υπάρχει σημαντική ανακούφιση των νοικοκυριών. “Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ και τα ποσά αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη άλλων αναγκών” τόνισε ο κ. Σταϊκούρας που επισήμανε ότι αν “υπάρξει δημοσιονομικός χώρος θα είναι από τον Ιούλιο.” “Αυτό το μήνα θα ξέρουμε, αν έχουμε δημοσιονομικό χώρο. Οι όποιες επόμενες παρεμβάσεις θα γίνουν από τον Ιούλιο” σημείωσε και επέμεινε στο ότι η Ελλάδα έχει δώσει διπλάσια χρήματα από ό,τι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για την στήριξη της οικονομίας.
Το χρέος
Σε σχέση με το χρέος ανέφερε ότι είναι λίγο κάτω από 200% επί του ΑΕΠ, είναι όμως βιώσιμο διότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι μικρές
Τρόφιμα και τιμές
Ερωτώμενος αν θα υπάρχει μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, απάντησε: Θα ήταν πολύ εύκολο να έρθω εδώ και να μοιράζω χρήματα. Θα πρέπει να βρούμε δημοσιονομικό χώρο για να κάνουμε νες παρεμβάσεις από τον Ιούλιο. Η συζήτηση θα γίνει με τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα θέσει της προτεραιότητες” τόνισε,
Σε σχέση με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους ανέφερε ότι το κόστος για το 2023 είναι 450 εκατ. ευρώ. “Έχουμε εξασφαλίσει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα και το 2023 κι αναζητούμε το δημοσιονομικό χώρο για την κατάργηση της εισφοράς αλληλλεγύης, για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους” υπογράμισε.