Τον επόμενο μήνα αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία για τη χρηματοδότηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου με 657 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το πρόγραμμα Connecting Europe Facility (CEF).
Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, αυτό ανέφερε στην ισραηλινή αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Κώστας Σκρέκας, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για τον EuroAsia Interconnector.
Ο αρμόδιος υπουργός διεμήνυσε ξεκάθαρα στους επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ηλεκτρισμού και τον Διαχειριστή Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας του Ισραήλ, ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί την επιτάχυνση των απαραίτητων ενεργειών για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ισραήλ.
Για να προχωρήσει η διασύνδεση των δύο χωρών, με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η μελέτη κόστους οφέλους από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Κύπρου και του Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ισραηλινοί τόνισαν ότι στις δικές τους μελέτες θεωρούν ως δεδομένο ότι το σκέλος του έργου που αφορά στη διασύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο είναι έτοιμο να ξεκινήσει.
Κατά τις ίδιες πηγές, με τον EuroAsia Interconnector το Ισραήλ θα πετύχει έναν βασικό στρατηγικό στόχο, καθώς θα μπορεί να εισάγει πράσινη ενέργεια από την Ευρώπη. Η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα τώρα είναι κάτω από 20% και ο στόχος για το 2030 προβλέπει διείσδυση πάνω από 30%. Το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέσει τα ηλεκτρικά συστήματα των τριών χωρών θα έχει αρχική μεταφορική ισχύ 1.000 MW με στόχο να διπλασιαστεί μελλοντικά.
Μελέτες για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο
Σειρά επαφών με τον Διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Αιγύπτου θα έχουν στελέχη του ΑΔΜΗΕ τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να προχωρήσει η μελέτη βιωσιμότητας της διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου.
Οι μελέτες θα εξετάσουν τεχνικά και οικονομικά ζητήματα για το έργο, το οποίο επίσης αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. Η μελέτη βιωσιμότητας αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου έναν χρόνο.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ για το σκέλος της διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο, σε συνέχεια υπογραφής Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του EuroAsia, στο οποίο αναγνωριζόταν ότι η συμμετοχή του Διαχειριστή στην υλοποίηση του έργου αποτελεί εχέγγυο για την επιχειρησιακή επάρκεια του φορέα υλοποίησης.
Στο πλαίσιο αυτό, σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις μεταξύ ΑΔΜΗΕ και EuroAsia Interconnector για είσοδο του πρώτου στο μετοχικό κεφάλαιο του δεύτερου, με αρμόδιες πηγές να σημειώνουν ότι η ενεργότερη εμπλοκή του Διαχειριστή στο όλο πρότζεκτ θα επιτάχυνε την έναρξη υλοποίησης του σκέλους Ελλάδας - Κύπρου που εμφανίζει τη μεγαλύτερη ωρίμανση.
Σε κάθε περίπτωση, ο EuroAsia Interconnector αντιμετωπίζεται ως έργο που εμβαθύνει ακόμα περισσότερο την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, παράλληλα με τον αγωγό φυσικού αερίου East Med.
Χθες, εξάλλου, η Energean ανακοίνωσε ότι έφτασε στη θέση λειτουργίας της στο Ισραήλ η πλωτή μονάδα παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης φυσικού αερίου (FPSO) Energean Power, τη πρώτη που θα επιχειρήσει στην Ανατολική Μεσόγειο και θα αναπτύξει τα κοιτάσματα της εταιρείας στο Ισραήλ, έχοντας δυνατότητα παραγωγής έως 8 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως.