Οι εξελίξεις στον αγωγό Nord Stream 1 είναι εκείνες που εν πολλοίς θα κρίνουν και την πορεία του νέου μηχανισμού τιμολόγησης που έχει θεσμοθετηθεί και βασίζεται σε προβλέψεις που θα πρέπει να κάνουν οι προμηθευτές κάθε μήνα για τον μεθεπόμενο.
Σημειώνεται ότι με βάση το νέο πλαίσιο «οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ανακοινώνουν σε μηνιαία βάση, έως το τέλος του δεύτερου μήνα (Μ-2) πριν από τον μήνα εφαρμογής (Μ), τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το σκέλος ισχύος και ενέργειας».
Ουσιαστικά το τι θα αποφασιστεί για τις ροές φυσικού αερίου προς την ΕΕ θα καθορίσει και τις τιμές ενέργειας στη λιανική, καθώς σε ποσοστό περίπου 50% η εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας βασίζεται στις μονάδες φυσικού αερίου. Βέβαια δε λείπουν οι προβλέψεις για εκτόξευση κατά 300% σε σχέση με πέρυσι εφόσον τα σενάρια τρόμου επαληθευτούν.
Τα δυο σενάρια
Χαρακτηριστικά πηγές του Υπ. Ενέργειας αναφέρουν ότι όταν θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με τον αγωγό θα υπάρχει μια σαφής εικόνα για τα στοιχεία προβλέψεων για τις τιμολογήσεις και εφόσον αποκατασταθεί μια κανονικότητα δε θα “χωρούν δικαιολογίες για υπερβολικές τιμές”.
Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχει μια νέα στάθμιση καθώς ουσιαστικά θα διαμορφωθεί ένα νέο τοπίο, όπου η παραγωγή ενέργειας θα βασίζεται σε τελείως νέα δεδομένα (ενεργοποίηση λιγνιτών, ντίζελ) αλλά και στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, που μένει να φανεί σε τι τιμή θα ισορροπήσει.
Με αυτά τα δεδομένα ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα επιστολή προς τους παρόχους ενέργειας σχετικά με τη μετάθεση της ημερομηνίας ανακοίνωσης χρεώσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το μήνα Αύγουστο 2022.
“Όπως γνωρίζετε σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 138 του ν. 4951/2022 (ΦΕΚ Α’ 129/04.07.2022), σχετικά με τη Θέσπιση έκτακτων ρυθμίσεων μεταβατικού χαρακτήρα στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για την άμβλυνση των οικονομικών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και ειδικότερα της παρ. 2, οι Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ανακοινώνουν σε μηνιαία βάση και σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους, έως το τέλος του δεύτερου μήνα (Μ-2) πριν από τον μήνα εφαρμογής (Μ), τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το σκέλος ισχύοςκαι ενέργειας που εφαρμόζονται στα τιμολόγια προμήθειας της παρ. 1 του ανωτέρω άρθρου.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρ. 4 περ. (β) του ίδιου άρθρου για την πρώτη περίοδο εφαρμογής, η ανακοίνωση των χρεώσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας διενεργείται έως την 10η Ιουλίου 2022, ημερομηνία η οποία δε δίνει τη δυνατότητα στους προμηθευτές να ανακοινώσουν έγκαιρα τιςχρεώσεις προμήθειας των νέων τιμολογίων” ανέφερε ο κ. Σκρέκας και συμπλήρωσε:
“Υπό το ανωτέρω πρίσμα και για τη διευκόλυνση της διαδικασίας, κρίνεται αναγκαία η μετάθεση της ημερομηνίας ανακοίνωσης των σχετικών χρεώσεων προμήθειας ειδικότερα για την πρώτη περίοδο εφαρμογής έως την 25η Ιουλίου 2022. Για το σκοπό αυτό έχει δρομολογηθεί ήδη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα υλοποιηθεί σύντομα.”
Το σχέδιο της ΕΕ και τα σενάρια τρόμου
Να σημειωθεί ότι στις 20 Ιουλίου η ΕΕ θα δώσει στη δημοσιότητα ένα σχέδιο ετοιμότητας για το ενδεχόμενο διακοπής των ροών φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το Politico, οι λεπτομέρειες του σχεδίου είναι μέχρι στιγμής ασαφείς.
"Η κατάσταση είναι σαφώς σοβαρή και πρέπει να είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο", δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη Δευτέρα. "Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι εφικτό", δήλωσε τότε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans.
Πάντως, η Goldman Sachs προβλέπει ότι σε περίπτωση που κλείσει οριστικά ο Nord Stream 1, τα τιμολόγια ρεύματος και αερίου θα εκτοξευθούν στα 500 ευρώ μηνιαίως.
Συγκεκριμένα, προβλέπει εκτόξευση του ενεργειακού κόστους κατά περίπου 65% σε σχέση με το τωρινό, όπου ένα μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό που καταναλώνει περίπου 3 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας και 15 μεγαβατώρες φυσικού αερίου ετησίως, θα πρέπει να πληρώσει σε ένα έτος περίπου 5.650 ευρώ για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, δηλαδή 470- 500 ευρώ τον μήνα.