Μενού Ροή
Κ. Σκρέκας: Πρόταση για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αυστρίας – Γερμανίας

Πρόταση σε Αυστρία και Γερμανία για τη δημιουργία νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης, με αρχική χωρητικότητα 3 GW που μπορεί να φτάσει τα 9 GW πρότεινε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στους υπουργούς των δύο κρατών.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Σκρέκας μιλώντας στο Renewable & Storage Forum : «Κατέθεσα πρόταση στους υπουργούς ομόλογους μου για την απευθείας ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αυστρία και τη Νότια Γερμανία με καλώδιο μέσω Αλβανίας και δυτικών Βαλκανίων. Στη Νότια Γερμανία υπάρχει ανάγκη για πράσινη ενέργεια και η πρόταση μας προβλέπει αρχική ικανότητα μεταφοράς 3 GW και στη συνέχεια η δυνατότητα αύξησης στα 9 GW. Η πράσινη ενέργεια θα παράγεται στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο κ. Σκρέκας χαρακτήρισε το σχέδιο δύσκολο και αναφερόμενος στις άλλες διασυνδέσεις είπε πως επενδύονται περίπου 10 δις. ευρώ για διπλασιασμό των διεθνών διασυνδέσεων με Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Ιταλία, ενώ εξελίσσεται και το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης με Αίγυπτο, με γραμμή 3 GW.

Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας ο κ. Σκρέκας είπε πως «θα ανακτούμε οποιαδήποτε υπερέσοδα στην ενέργεια». Τόνισε πως μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχουν χορηγηθεί επιδοτήσεις κοντά στα επτά δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα 2,3 δισ. από τα οποία προέρχονται από τον προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα από τις άλλες πηγές εσόδων όπως οι δημοπρασίες ρύπων, ο ειδικός λογαριασμός της πράσινης ενέργειας (ΕΛΑΠΕ), και τα ανακτώμενα υπερέσοδα στον κλάδο παραγωγής που εφαρμόζεται από αρχές Ιουλίου.

Ο κ. Σκρέκας υποστήριξε πως οι τιμές που ανακοινώνονται για τη χονδρική αγορά ενέργειας καθημερινά είναι πολύ υψηλότερα από τις πραγματικές τιμές που πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές λόγω του συγκεκριμένου πλαφόν. Πρόσφατα, πρόσθεσε, «το πλαφόν επεκτάθηκε και στην ενδοημερήσια αγορά προ ημερών και βεβαίως λόγω της μεταβλητότητας μπορεί να δημιουργηθούν υπερέσοδα στην προμήθεια ανακοινώσαμε πως προχωρούμε άμεσα στη δημιουργία ενός μηχανισμού ανάκτησης και στην προμήθεια». 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας