Θέμα ωρών ή ημερών αποτελεί η τροποιητική Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ξεμπλοκάρει μετά από μήνες εκκρεμότητας τον καταλογισμό της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών στην χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος της περιόδου 1η Οκτωβρίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2022.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energymag.gr, θα προχωρήσει ο καταλογισμός και η είσπραξη των ποσών βάσει των προσωρινών εκτιμήσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και όταν ολοκληρωθούν οι υπολογισμοί των Ορκωτών Ελεγκτών των εταιρειών θα γίνουν όπου χρειαστεί οι απαραίτητοι συμψηφισμοί.
Το ποσό που πιστωθεί σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, θα ξεπερνάει τα 400 εκατ. ευρώ, καθώς το προς φορολόγηση ποσό με συντελεστή 90%, φτάνει τα 450-460 εκατ. ευρώ. Αναμένεται μάλιστα συμβάλει στην πιο κρίσιμη στιγμή στην ενίσχυση της ρευστότητας του ΤΕΜ, ελαφρύνοντας για τους επόμενους μήνες και την συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού στις επιδοτήσεις του ρεύματος.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσθετα έσοδα αναμένονται επίσης εντός του Νοεμβρίου από τα «υπερκέρδη» των προμηθευτών φυσικού αερίου για τους οποίους εφαρμόζεται αντίστοιχο μοντέλο υπολογισμού.
Τι άλλαξε από τα αρχικά νούμερα
Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το αρχικό πόρισμα της ΡΑΕ σε επίπεδο εξαμήνου τα υπερκέρδη στη χονδρεμπορική αγορά κατά την περίοδο Οκτώβριος 2021 με Μάρτιος 2022 υπολογίστηκαν συνολικά σε 927.440.000, εκ των οποίων τα 729,91 εκατ. ευρώ ήταν της ΔΕΗ, τα 157,61 εκατ. ευρώ των καθετοποιημένων ιδιωτών συν άλλα 39,92 εκατ. ευρώ από ΑΠΕ χωρίς κρατική ενίσχυση.
Το πόρισμα της ΡΑΕ σημείωνε, όμως, ότι η ΔΕΗ παρείχε εκπτώσεις 335,99 εκατ. ευρώ. Μετά τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, ελήφθησαν υπόψη και αφαιρέθηκαν, εκτός από τα 335,99 εκατ. ευρώ, τα κόστη των σταθερών τιμολογίων, καθώς, κατ' αντιστοιχία, και οι σχετικές εκπτώσεις και δαπάνες των υπολοίπων ηλεκτρικών εταιρειών.
Μετά τους επανυπολογισμούς των εκπτώσεων και των ενστάσεων όλων των εταιρειών, αλλά και του κόστους της ΔΕΗ από τα σταθερά τιμολόγια το ποσό των υπερκερδών που η ΡΑΕ υπολόγισε και κατέθεσε στο υπουργείο Ενέργειας και την κυβέρνηση μειώθηκε τελικά στα 300 εκατ. ευρώ. Από αυτά, κοντά στα 190 εκατ. ευρώ, αφορούσε τη ΔΕΗ και άλλα 80 εκ. ευρώ τους υπόλοιπους ιδιώτες παραγωγούς (ΗΡΩΝ, Mytilineos, Epedison). Τα ποσά έχουν αυξηθεί μετά τον συνυπολογισμό και του δεύτερου τριμήνου του 2022.
Ο τρόπος υπολογισμού
Τον τρόπο υπολογισμού και τη διαδικασία είσπραξης της έκτακτης εισφοράς 90% στα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας καθόριζε Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα, Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη που εκδόθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου και ισχύει και το μεταγενέστερο διάστημα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση:
-Η εισφορά θα υπολογίζεται ανά μήνα, με την εφαρμογή συντελεστή 90 % επί της θετικής διαφοράς του Μικτού Περιθωρίου Κέρδους μεταξύ του μήνα εξέτασης και του ίδιου μήνα του προηγουμένου έτους.
-Από τα κέρδη θα αφαιρούνται όπως έχει ήδη ανακοινωθεί οι εκπτώσεις που δόθηκαν κατά την περίοδο αυτή στους πελάτες με κυμαινόμενο τιμολόγιο (με ρήτρα αναπροσαρμογής). Επίσης αφαιρούνται οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που διατέθηκαν με συμβάσεις σταθερού τιμολογίου (χωρίς ρήτρα).
-Το ποσό της εισφοράς για κάθε παραγωγό θα προσδιορισθεί με τη μεθοδολογία που ορίζει η απόφαση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η οποία θα ενημερώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και τους υπόχρεους.
-Η εισφορά θα επιβληθεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα εισπραχθεί από την ΑΑΔΕ σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού. Τα έσοδα θα διατεθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.