Στην τελική ευθεία για τον καταλογισμό τους μπαίνουν τα «παλαιά» υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών -που εκτιμώνται στα 450-460 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά αναλογούν στη ΔΕΗ. Όπως είπε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αθανάσιος Δαγούμας σε χθεσινοβραδινή εκδήλωση που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, η Ολομέλεια της ΡΑΕ σήμερα θα «περάσει» και θα στείλει στο Υπουργείο Οικονομικών τα ποσά της προσωρινής έκτακτης εισφοράς που θα επιβληθεί στους ηλεκτροπαραγωγούς, στο πλαίσιο της φορολόγησης κατά 90% των υπερεσόδων της περιόδου Οκτωβρίου 2021-Ιουνίου 2022.
Όπως έχει ήδη γράψει το energymag, τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στους προκαταρκτικούς υπολογισμούς στης Αρχής, στη βάση των στοιχείων που της έχουν δώσει οι εταιρείες και δεν έχουν ακόμα πιστοποιηθεί από ορκωτούς λογιστές. Η οριστική εκκαθάριση θα γίνει σε δεύτερο χρόνο -κατά τους πρώτους μήνες του 2023- μετά την πιστοποίηση των στοιχείων από τους ορκωτούς.
Η παρακράτηση των υπερκερδών στη χονδρεμπορική ρεύματος έχει συγκρατήσει τις αυξήσεις για τους καταναλωτέςΑπό τον Ιούλιο και εφεξής, μετά την εφαρμογή του Προσωρινού Μηχανισμού στη χονδρεμπορική αγορά (με την επιβολή πλαφόν ανά τεχνολογία), τα υπερέσοδα ανακτώνται «στην πηγή». Ο κ. Δαγούμας υπογράμμισε ότι χάρη στο μηχανισμό αυτό, η μέση Τιμή Αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών είναι κατά 31% χαμηλότερη σε σχέση με την Τιμή Εκκαθάρισης (αυτή δηλαδή που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας), με τη διαφορά να καταλήγει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και να επιστρέφει στους καταναλωτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο επικεφαλής της ΡΑΕ, η αξία των συναλλαγών στη χονδρεμπορική αγορά τον Ιούλιο χωρίς παρακράτηση εσόδων ανήλθε σε 2,04 δις. ευρώ, ενώ μετά την εφαρμογή του μηχανισμού το ποσό που κατέληξε στους ηλεκτροπαραγωγούς διαμορφώθηκε σε 1,42 εκατ. ευρώ (-30%).Για τον Αύγουστο , τον μήνα που κορυφώθηκαν οι χονδρεμπορικές τιμές, τα ποσά ήταν 2,34 δις. ευρώ (προ μηχανισμού) και 1,46 δις. ευρώ (μετά την ανάκτηση των υπερεσόδων), με τη μείωση να φτάνει στο 38% Τον Σεπτέμβριο η αξία των συναλλαγών ήταν 1,8 δις. ευρώ χωρίς την παρακράτηση εσόδων και 1,23 δις. ευρώ μετά την παρακράτηση (-32%), ενώ τον Οκτώβριο λόγω της μείωσης των χονδρεμπορικών τιμών άνω του 40%, ο μηχανισμός απέδωσε μικρότερα έσοδα, αφού η αξία των συναλλαγών υποχώρησε στα 900 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων παρακρατήθηκαν τα 250 εκατ. ευρώ (-26%).
Ερωτώμενος για τη διάρκεια της κρίσης, ο κ. Δαγούμας εκτίμησε ότι τα «επόμενα 2-3 χρόνια θα είναι δύσκολα», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει από τους μικρότερους κινδύνους ενεργειακής ασφάλειας πανευρωπαϊκά, ενώ έχει λάβει μία σειρά από μέτρα ώστε να θωρακίσει την επάρκεια τροφοδοσίας.
Αύξηση των διακανονισμών των καταναλωτών
Όσον αφορά στην εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών προς τους προμηθευτές ρεύματος, σημείωσε ότι δεν αυξάνονται μεν με δραματικούς ρυθμούς, αλλά υπάρχει μεγάλη αύξηση των διακανονισμών, φαινόμενο που θεωρεί πιθανό να ενταθεί τους επόμενους μήνες όσο οι καταναλωτές πιέζονται λόγω της ευρύτερης ακρίβειας. Αξιολόγησε ωστόσο ως θετική εξέλιξη για την αγορά το γεγονός ότι έχουν μειωθεί κατά πολύ οι οφειλές των εταιριών ενέργειας προς τους Διαχειριστές που προ κρίσης έφθαναν τα 500 εκατ ευρώ και σήμερα έχουν υποχωρήσει στα 100 εκατ ευρώ, εξέλιξη που ο κ. Δαγούμας απέδωσε σε μεγάλο βαθμό και στην πρακτική της ΡΑΕ να κατονομάζει τις συνεπείς εταιρείες (θετική αναφορά), αυξάνοντας έτσι την πίεση στις μη συνεπείς.