Η ψήφιση χθες το βράδυ από την Ολομέλεια της Βουλής της ρύθμισης για την θεσμοθέτηση της Υπηρεσίας Μείωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (που περιλαμβανόταν στην τροπολογία για την ανάκτηση των υπερεσόδων των προμηθευτών) ανοίγει το δρόμο για την εξειδίκευση -μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης- όλων των παραμέτρων του μηχανισμού μέσω του οποίου βιομηχανίες υψηλής και μέσης τάσης θα αποζημιώνονται για να περιορίζουν τη ζήτησή τους σε ρεύμα κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή στο διάστημα 18:00-21:00.
Στόχος είναι να….επιτευχθεί ο στόχος για μείωση 5% της κατανάλωσης ενέργειας τις ώρες αυτές για την περίοδο 1 Δεκεμβρίου 2022- 31 Μαρτίου 2023, όπως προβλέπεται σε πρόσφατο ευρωπαϊκό Κανονισμό. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΑΔΜΗΕ, η μείωση του 5% «μεταφράζεται» στην Ελλάδα σε περικοπή της κατανάλωσης κατά 300 MWh ανά ώρα αιχμής.
Δημοπρασίες
Όχημα για την επίτευξη της μείωσης θα είναι οι ανταγωνιστικές διαδικασίες (δημοπρασίες) που θα «τρέξει» ο ΑΔΜΗΕ, με την πρώτη εξ’ αυτών να αναμένεται στα μέσα Δεκεμβρίου για την κατανάλωση ρεύματος αυτού του μήνα. Η έκδοση της ΚΥΑ αποτελεί το δεύτερο προαπαιτούμενο (το πρώτο ήταν η νομοθετική ρύθμιση), αφού εκεί θα προβλέπεται ο τρόπος επιλογής και συμμετοχής των ενδιαφερόμενων στις δημοπρασίες και οι υποχρεώσεις τους. Θα ακολουθήσει η έκδοση από την ΑΔΜΗΕ του Κανονισμού Δημοπρασιών, ώστε να δρομολογηθεί η πρόσκληση προς τους ενδιαφερομένους (καταναλωτές Υψηλής και Μέσης Τάσης) και η εγγραφή τους στο σχετικό Μητρώο. Το τελικό βήμα θα είναι η ανακοίνωση της δημοπρασίας.
Το σχήμα που εξετάζεται προβλέπει τη διεξαγωγή δημοπρασιών σε μηνιαία βάση, ενώ θα υπάρχει κατά πάσα πιθανότητα και ένα προϊόν που θα καλύπτει όλο το τετράμηνο Δεκεμβρίού-Μαρτίου. Οι καταναλωτές Υψηλής και Μέσης Τάσης θα συμμετέχουν με διακριτά χαρτοφυλάκια, ενώ αναμένεται οι μικρότερες εταιρείες της Μέσης Τάσης να μην συμμετέχουν αυτόνομα, αλλά μέσω ΦΟΣΕ (Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης) Απόκρισης Ζήτησης.
Οι εταιρείες θα υποβάλλουν προσφορές για μείωση της κατανάλωσης, θα προκρίνονται αυτές που ζητούν τη μικρότερη αποζημίωση για τις κιλοβατώρες που εξοικονόμησαν και θα τη λαμβάνουν εάν επιτύχουν τη μείωση για την οποία δεσμεύθηκαν.
Απομένει να φανεί σε ποιο βαθμό ο στόχος ης μείωσης ζήτησης ενέργειας κατά 5% στις ώρες αιχμής θα επιτευχθεί μέσω των διαδικασιών αυτών. Και τούτο διότι, διαφαίνεται ήδη ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της χαμηλής τάσης θα συνεισφέρουν εθελοντικά στην επίτευξη του στόχου, όπως τουλάχιστον προδιαγράφεται από τις εκτιμήσεις του ΔΕΔΔΗΕ που κάνουν λόγο για μείωση κατανάλωσης κοντά στο 8% σε Χαμηλή και Μέση Τάση φέτος σε σχέση με το 2021 και περαιτέρω μείωση κοντά στο 5% το 2023 σε σύγκριση με τα μειωμένα επίπεδα κατανάλωσης του 2022.