Πέφτουν υπογραφές το αργότερο μέσα στον επόμενο μήνα για την απόκτηση μαμούθ της ΔΕΗ στην Ρουμανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με την Enel, για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων του ιταλικού ενεργειακού ομίλου στη Ρουμανία, βρίσκονται σε τελικό στάδιο.
Όπως αναφέρουν πηγές της ΔΕΗ «προχωράει το due diligence, έχει φτάσει στο 70%. Μέχρι τώρα δεν έχει βγάλει προβλήματα. Όπως πάμε θα έχουμε υπογράψει σε δύο έως 4 εβδομάδες, το μέγιστο».
Με την ολοκλήρωση του ελέγχου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ θα καθορίσει αν η Επιχείρηση θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά προς την Enel.
Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία, τότε η ΔΕΗ θα αποκτήσει το 100% της θυγατρικής της Enel στη Ρουμανία μια σημαντική κίνηση για την επέκτασή της στην ενεργειακή αγορά των Βαλκανίων, καθώς όχι μόνο θα αυξήσει κατά 623 MW το δυναμικό της σε ΑΠΕ αλλά θα αποκτήσει και σημαντικό μερίδιο στην ενεργειακή αγορά προμήθειας σε μια χώρα με γοργά αναπτυσσόμενη οικονομία.
Σύμφωνα με αναλυτές, η συνολική αξία της Enel Ρουμανίας (το 100% των μετοχών της) είναι 1,8 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η επέκταση στα Βαλκάνια αποτελεί μια δηλωμένη στρατηγική για τη διοίκηση της ΔΕΗ, ώστε να «ανοιχτεί» σε μεγαλύτερο πελατολόγιο αλλά και σε οικονομίες που έχουν καλό momentum ανάπτυξης.
Δεν ενδιαφέρεται για την Enel Ελλάδας
Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι η ΔΕΗ δεν ενδιαφέρεται για την Enel Ελλάδας καθώς η Enel Ρουμανίας αποτελεί μεγαλύτερη ευκαιρία. Οι αγορές του ρεύματος στις δύο χώρες κινούνται στα ίδια επίπεδα από πλευράς τιμών. Ωστόσο το κόστος απόκτησης των assets είναι χαμηλότερο στην Ρουμανία.
Συνολικά πηγές της εταιρείας επισήμαιναν ότι τα πάγια σε μια Βαλκανική χώρα είναι φτηνότερα από ότι στην Ελλάδα.
Άρα συμφέρουν. Μάλιστα προσδιόρισε το κόστος σε επίπεδα χαμηλότερα 20-30% της πρόσφατης εξαγοράς της Άνεμος από την Motor Oil.
Η Enel στην Ρουμανία
Δραστηριοποιείται στην τοπική αγορά από το 2005. Οι εταιρείες διανομής δραστηριοποιούνται σε τρεις βασικούς τομείς της χώρας: Muntenia Sud (συμπεριλαμβανομένου του Βουκουρεστίου), Banat και Dobrogea.
Η Enel Energie και η Enel Energie Muntenia είναι οι κορυφαίοι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα: παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. Με την Enel X δραστηριοποιείται στην ηλεκτροκίνηση, στη διανομή και της ενεργειακής αποδοτικότητα.
Αν η ΔΕΗ αποκτήσει το 100% της θυγατρικής της Enel στη Ρουμανία αποκτά επιπλέον 3,1 εκατομμύρια πελάτες μέσω του δικτύου προμήθειας και διανομής του, και τις μονάδες ΑΠΕ που διαθέτει η Enel Green Power. H Enel Green Power διαθέτει 12 φωτοβολταϊκά ισχύος 35,7 MW και αιολικά 498,4 MW, συνολικής δυναμικότητας 534 MW. Πρόσφατα απέκτησε δύο φωτοβολταϊκά έργα της Mytilineos ισχύος 90 MW τα οποία θα λειτουργούν από το 2023 ανεβάζοντας την πράσινη ισχύ της εταιρείας στα 623 MW.
Επενδυτικό κρεσέντο
Σε επενδυτικό κρεσέντο βρίσκεται η ΔΕΗ το τελευταίο διάστημα ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιο και εν γένει το εκτόπισμά της στο χώρο της ενέργειας.
Στις αρχές του έτους ανακοίνωσε δύο deal. Υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση του 51% των μετοχών της εταιρείας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη ΕΠΕ" (θεμελιώθηκε η έναρξη κατασκευής το Σάββατο από τον πρωθυπουργό), ενώ στο πλαίσιο διαγωνισμού της Piraeus Equity Partners, ανακηρύχθηκε ως προτιμητέος επενδυτής η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αποκτώντας εταιρείες παραγωγής ενέργειας, συνολικής ισχύος 44MW και φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 2MW!
Τα… στρατηγικά οφέλη
Για τη ΔΕΗ η συμμετοχή στο project της Αλεξανδρούπολης με 51% είναι μια κίνηση καθοριστικής σημασίας για την αλλαγή του ενεργειακού της μείγματος και την εδραίωση της θέσης στην χονδρεμπορική αγορά.
Με δεδομένο ότι η Θράκη αποτελεί ήδη κόμβο φυσικού αερίου, ρόλος που θα ενισχυθεί με την ολοκλήρωση του νέου FSRU της Αλεξανδρούπολης και ενδεχομένως με ένα ακόμη σταθμό στην Κομοτηνή, η μονάδα θα έχει μείζονα πρόσβαση στο καύσιμο και ταυτόχρονα θα βρίσκεται σε περιοχή που θα μπορεί να αναπτύξει τις εξαγωγές.
Στρατηγικά, η κίνηση της ΔΕΗ ενισχύει σημαντικά το αποτύπωμά της στη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης, η διεύρυνση των ενεργειακών υποδομών της Ελλάδας, οι οποίες θα παίξουν και εξαγωγικό ρόλο, δύναται να ενισχύσουν τόσο το γεωοικονομικό όσο και το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας και τη γεωστρατηγική αξία της περιοχής.
Το εκτόπισμα της μονάδας
Η μονάδα θα είναι ονομαστικής ισχύος 840MW και αναμένεται να είναι η πιο αποδοτική μονάδα της χώρας, με συντελεστή απόδοσης 63%. Αναμένεται να έχει το χαμηλότερο μεταβλητό κόστος ανάμεσα στις θερμικές μονάδες, γεγονός που θα της δίνει τη δυνατότητα να μπαίνει πρώτη στη χονδρεμπορική αγορά με υψηλό συντελεστή χρησιμοποίησης,
Η Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής και ο Υποσταθμός 400 kV αναπτύσσονται σε έκταση συνολικής επιφάνειας 181.181 m2, στην Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης, στον κόμβο των πηγών και διαδρομών φυσικού αερίου. Η μονάδα θα μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο απευθείας από το FSRU Αλεξανδρούπολης της GasTrade, επιτυγχάνοντας μεγάλες εξοικονομήσεις, χωρίς ρίσκο εφοδιασμού,
Επίσης η μονάδα θα είναι συνδεδεμένη στον υποσταθμό Υψηλής Τάσης Νέα Σάντα, ιδανικά τοποθετημένη για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στις γειτονικές χώρες, στις οποίες δεν προβλέπεται λειτουργία νέων μονάδων φυσικού αερίου που να καλύπτουν τις ανάγκες τους στα προσεχή έτη.