Ανεβάζει τον πήχη των επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του Δικτύου Διανομής ο ΔΕΔΔΗΕ στο επικαιροποιημένο Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου (ΣΑΔ) 2022-2026 που υπέβαλε στη ΡΑΕ και κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο Ρυθμιστής. Προβλέπονται συγκεκριμένα επενδύσεις συνολικού ύψους 2,2 δις. ευρώ (έναντι 1,6 δις. ευρώ στο εγκεκριμένο ΣΑΔ 2021-2025), μέσω των οποίων επιδιώκεται η Ελλάδα να αποκτήσει ένα «Σύγχρονο Δίκτυο Ενεργό για Όλους» -όπως υπογραμμίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή Τάσος Μάνος-, το οποίο θα υπηρετεί τον στόχο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα για αυξημένη διείσδυση στων ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, θα προωθεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΔΕΔΔΗΕ, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανθεκτικότητα του Δικτύου έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων, και θα προάγει την εξυπηρέτηση των χρηστών μέσω της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Έξυπνοι μετρητές
Στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ δεσπόζει -καθώς αναλογεί στο ένα τέταρτο των συνολικών επενδύσεων- η εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών σε όλες τις παροχές χαμηλής τάσης. Το mega-project των smart meters -με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030- έχει συνολικό προϋπολογισμό της τάξης του 1,1 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα 525 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για το roll ουt έως το 2026. Οι «έξυπνοι» μετρητές είναι κρίσιμης σημασίας για την ψηφιοποίηση του δικτύου επιτρέποντας -μεταξύ άλλων- τη δυναμική τιμολόγηση της ενέργειας, τη βελτιωμένη γνώση της κατάστασης του δικτύου και κατ’ επέκταση την ταχύτερη αποκατάσταση των βλαβών καθώς και τη μείωση των ρευματοκλοπών.
Η διαγωνιστική διαδικασία για το εμβληματικό έργο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με τον διαγωνισμό να μπαίνει στη φάση της σύνταξης του short list των εταιρειών που θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές, σε σχέση με τους εννέα ενδιαφερομένους που είχαν εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προεπιλεγεί οι Itron, Elster Rometrics, Iskraemeco και η ελληνική Protasis. Εκτός του διαγωνισμού βρίσκεται η Landis+GYR AG (που φέρεται να έχει καταθέσει προδικαστική προσφυγή), η Netcompany Intrasoft και η Gridspertise.
Ενίσχυση του δικτύου διανομής
Πέρα από τους έξυπνους μετρητές, προτεραιότητα δίνει ο ΔΕΔΔΗΕ και στην ενίσχυση του Δικτύου Διανομής, για την οποία προβλέπονται 71 έργα συνολικού προϋπολογισμού 256 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία. Πρόκειται για έργα που αποσκοπούν στην αύξηση της ικανότητας εξυπηρέτησης φορτίου του δικτύου και στη μείωση των απωλειών, δηλαδή τον περιορισμού του μεριδίου της ηλεκτροπαραγωγής που χάνεται, επιβαρύνοντας οικονομικά τους καταναλωτές χωρίς να έχει αξιοποιηθεί. Η ΡΑΕ έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του ποσοστού των απωλειών στο Δίκτυο από 9,7% το 2021 στο 9,1% το 2024, οπότε λήγει και η τρέχουσα Ρυθμιστική Περίοδο.
Σημαντική θέση στο επενδυτικό πλάνο του ΔΕΔΔΗΕ καταλαμβάνουν επίσης οι επενδύσεις για την αντικατάσταση και την αναβάθμιση του Δικτύου, κατηγορία που περιλαμβάνει 32 έργα συνολικού προϋπολογισμού 438 εκατ. ευρώ. Αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων έργα για τη σύνδεση χρηστών στο δίκτυο διανομής όπως κατασκευή νέων ή την ενίσχυση υφιστάμενων υποδομών δικτύου (υποσταθμοί παροχές πελατών κ.α.). Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται επίσης και τα έργα για τη βελτίωση της αξιοπιστίας του δικτύου μέσω της σημαντικής μείωσης των βλαβών, αλλά και αυτά που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας του Δικτύου και την προστασία του περιβάλλοντος, όπως τα έργα υπογειοποιήσεων.
Τέλος, έως το 2026 προβλέπονται δαπάνες 307 εκατ. για επενδύσεις υποστήριξης ρυθμιζόμενων δραστηριοτήτων, οι οποίες αφορούν στην προμήθεια κτιριακών εγκαταστάσεων & εξοπλισμού, οχημάτων, μηχανημάτων, εφαρμογών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, εξοπλισμού συνεργείων και εργαλείων. Το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης, ύψους 100 εκατ., αντιστοιχεί στην ψηφιοποίηση του αρχείου του ΔΕΔΔΗΕ.