Μενού Ροή
Ρεύμα: Ελπίδες για μειωμένες τιμές Απριλίου παρά το “ασανσέρ” στη χονδρική - Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις

Παρά τις αβεβαιότητες που υπάρχουν στην αγορά ενέργειας και καταγράφονται από αναλυτές αλλά και την ανακοίνωση του τελευταίου Eurogroup, υπάρχει διάχυτη πεποίθηση ότι οι τιμές των παρόχων για τον Απρίλιο, που ανακοινώνονται στις 20/3 μπορεί να είναι μειωμένες. Με βάση τα όσα μέχρι τώρα καταγράφονται η μέση τιμής στη χονδρική διαμορφώνεται στα 127,23 ευρώ/MWh την ώρα που τον Ιανουάριο ήταν στα 191,79 ευρώ/MWh και τον Φεβρουάριο στα 156,24 ευρώMWh. Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο του 2022 ήταν στα 276,89 ευρώMW.

“Θα παρακολουθούμε στενά τον αντίκτυπο στη συνολική ζήτηση και στον δημοσιονομικό προσανατολισμό των πρόσθετων μέτρων ενεργειακής στήριξης ή την παράταση των υφιστάμενων, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την αβεβαιότητα για την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας” αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup, πάντως δίνοντας το σχετικό στίγμα για τις κατευθύνσεις για τις επιδοτήσεις, που ωστόσο, λόγω της διαφαινόμενης αποκλιμάκωσης των τιμών ολοένα και περισσότερο θα “κουρεύοντα锨.

Οι τιμές

Βέβαια χθες είχαμε μια εκτίναξη στην τιμή, ενώ λόγω της επερχόμενης κακοκαιρίας και της αύξησης της ζήτησης αναμένεται να “χαλάσει” το “κοκτέιλ” που ώθησε στην πτώση των τιμών. Δηλαδή ο συνδυασμός καλοκαιρίας, απόδοσης των ΑΠΕ (αν και τα αιολικά θα παραμείνουν στυλοβάτης του συστήματος και βέβαια των χαμηλών τιμών αερίου, που σε σχέση με πέρυσι την ίδια μέρα έχει πτώση άνω του 61%, στα 44 ευρώ/MWh στον δείκτη TTF) .

Έτσι, ενώ για χθες λόγω των ΑΠΕ αλλά και των εισαγωγών η χονδρεμπορική τιμή στην Αγορά της Επόμενης Μέρας βρέθηκε κάτω από τα 100 ευρώ/MWh, στα 89,74 ευρώ/MWhm για σήμερα έκλεισε στα 131,83 ευρώ/MWh. Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 199,30 ευρώ/MWh ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 89,93 ευρώ/MWh. Η τιμή αυξήθηκε κατά 47% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 13,5%, το φυσικό αέριο 25,6% τα υδροηλεκτρικά 1,9% οι εισαγωγές 23% και οι ανανεώσιμες 32,8%. Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 4,812 MWh και οι εισαγωγές στις 31,576 MWh

“Πρέπει να αποφύγουμε μόνιμα μέτρα που αυξάνουν το έλλειμμα. Δεδομένων των ισχυρών δευτερογενών επιπτώσεων στις αγορές ενέργειας και για τις οικονομίες της ευρωζώνης, θα συντονίσουμε τα μέτρα μας για τη διατήρηση των ίσων όρων ανταγωνισμού και της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς” σημειώνει η Ευρωομάδα κι όλοι, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα με ζητήματα ενεργειακής και μη φτώχειας αναρωτιούνται το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

“Τα μέτρα μας μέχρι στιγμής έχουν μετριάσει τον αρχικά υπερβολικό αντίκτυπο του ενεργειακού πληθωριστικού σοκ στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, ωστόσο, το δημοσιονομικό κόστος επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά. Περνάμε σταδιακά από την ευρεία υποστήριξη σε πιο στοχευμένα μέτρα με βελτιωμένο σχεδιασμό, αποτελεσματικότητα και προσβασιμότητα. Ελλείψει νέων κραδασμών στις τιμές, θα συνεχίσουμε να καταργούμε σταδιακά τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, τα οποία θα συμβάλλουν επίσης στη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων” ανέφερε το Eurogroup.

“Η μόνη μόνιμη λύση για την ενεργειακή κρίση είναι η συνέχιση της μείωσης της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα επικεντρωθούμε στη διασφάλιση της έγκαιρης υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, επίσης στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του REPowerEU. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας για τον συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ" αναφέρει το ανακοινωθέν της Ευρωομάδας.

To Ecofin

Στο μεταξύ στις βασικές κατευθύνσεις του νέου δημοσιονομικού πλαισίου στην ΕΕ συμφώνησε το Ecofin, καλώντας την Κομισιόν να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη, με τελικό στόχο να παρουσιαστεί η νομοθετική πρόταση εντός του έτους.

Η πρόταση προβλέπει πολυετή «συμβόλαια» με δεσμευτικούς στόχους που μάλιστα θα λαμβάνουν υπόψη ένα νέο κριτήριο: τις “καθαρές πρωτογενείς δαπάνες”.

Όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να παρουσιάσουν εθνικά μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά-διαρθρωτικά σχέδια, μόλις τεθεί σε ισχύ το μεταρρυθμισμένο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης. Τα εθνικά σχέδια θα πρέπει να καλύπτουν τη δημοσιονομική πολιτική, τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις. Τα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν μια εθνική δημοσιονομική πορεία που θα καθορίζεται από την άποψη των «καθαρών πρωτογενών δαπανών» ως μοναδικό δείκτη λειτουργίας, αναφέρει το Ecofin βάζοντας ένα ακόμη αυστηρό πλαίσιο για τις παροχές.

Για τα κράτη-μέλη με αναλογία δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ άνω του 60%, όπως η Ελλάδα, τα εθνικά μεσοπρόθεσμα σχέδια θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι η αναλογία μειώνεται επαρκώς κάτι που οδηγεί σε πιο αυστηρό πλαίσιο. Για τα κράτη-μέλη με αναλογία δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ κάτω του 60%, αλλά με προκλήσεις για το δημόσιο χρέος, το εθνικό μεσοπρόθεσμο σχέδιο πρέπει να διασφαλίζει ότι ο λόγος παραμένει σε συνετά επίπεδα. Η εξέταση της ύπαρξης υπερβολικού ελλείμματος βάσει παραβίασης του κριτηρίου του χρέους θα πρέπει να ξεκινά σε περιπτώσεις όπου ένα κράτος-μέλος παραβιάζει την τιμή αναφοράς του 60% και παρατηρείται απόκλιση από τη συμφωνημένη δημοσιονομική πορεία. Σε μια διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος σε περίπτωση παραβίασης του κριτηρίου του χρέους, λαμβάνονται υπόψη όλοι οι σχετικοί παράγοντες. Η χρήση τους πρέπει να διευκρινίζεται όπου χρειάζεται. Η Επιτροπή, σε συμφωνία με το Συμβούλιο, θα πρέπει να καθορίσει τα μέσα για τον υπολογισμό των σωρευτικών αποκλίσεων, τόσο προς τα άνω όσο και προς τα κάτω, από τη συμφωνημένη πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής. Για τα κράτη-μέλη με χαμηλές προκλήσεις για το δημόσιο χρέος, η δημοσιονομική πορεία στα εθνικά σχέδια θα πρέπει να διασφαλίζει ότι το έλλειμμα διατηρείται αξιόπιστα κάτω από 3% σε συνεχή βάση ή επαρκώς μειώνεται σε αυτό το όριο, και ότι ο δείκτης χρέους διατηρείται σε συνετό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να εξασφαλιστεί μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και να αποφευχθεί η αδικαιολόγητη συσσώρευση χρέους, αναφέρει το Ecofin.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας