Μενού Ροή
Η αναζωπύρωση του Ιουλίου μετά το χαμηλό διετίας στη χονδρεμπορικη τιμή ρεύματος τον Ιούνιο - Οι ανατροπές στα μερίδια των προμηθευτών

Σε χαμηλό διετίας -και για πρώτη φορά σε διψήφιο νούμερο, κάτω από τα 100 ευρώ/MWh από τον Ιούνιο του 2021- διαμορφώθηκε η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού τον Ιούνιο, στα 91,49 ευρώ ανά MWh (από 105,59 τον Μάιο), σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Η μείωση κατά 13% αποδίδεται στην αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τη σημαντική ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα.

Το κόστος αερίου

Με βάση το μοντέλο month-ahead  για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα, ο Ιούνιος «έτρεξε» με το κόστος του αερίου στα 31,99 ευρώ/MWh, όταν τον Μάιο ήταν στα 42,20 ευρώ/MWh.

Την ίδια στιγμή, η υψηλή συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα (τουλάχιστον για κάποια διαστήματα ανά 24ωρο είχε ως συνέπεια να συγκρατηθεί η λειτουργία των μονάδων αερίου, γεγονός το οποίο συνέβαλε στη «βουτιά».

Πάντως, για όλο τον μήνα, τον Ιούνιο  οι μονάδες του αερίου είχαν έστω και οριακά το μεγαλύτερο μερίδιο στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής (35%), με τις ανανεώσιμες πηγές να ακολουθούν  (34%). Στις επόμενες θέσεις βρέθηκαν οι εισαγωγές (14%), τα υδροηλεκτρικά (7%) και ο λιγνίτης (6%).

Τον περασμένο μήνα, οι ήπιες καιρικές συνθήκες  -με το θερμόμετρο να παραμένει σε χαμηλότερα  από τα συνήθη επίπεδα- είχαν ως συνέπεια τη μείωση της ζήτησης για ρεύμα, με τον όγκο των συναλλαγών στην αγορά Επόμενης Ημέρας  να δείχνει μείωση της κατανάλωσης σε ετήσια βάση. Οι συναλλαγές ήταν μειωμένες σε ετήσια βάση κατά 18%, αγγίζοντας τον προηγούμενο μήνα τις 4.054 GWh (Γιγαβατώρες), από 4.950 GWh τον αντίστοιχο μήνα του 2022, με το πτωτικό σερί στην εγχώρια κατανάλωση ρεύματος να συμπληρώνει 12 μήνες.

Ανοδικά ο Ιούλιος

Ο Ιούλιος έχει ξεκινήσει με ανοδικές τάσεις, λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου (32,15 ευρώ ανά MWh) αλλά και της κατανάλωσης ρεύματος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που οδηγούν σε μεγαλύτερη λειτουργία των μονάδων αερίου.

Εάν διατηρηθούν οι τάσεις αυτές, για το μήνα που διανύουμε οι τιμές θα διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα από τον  Ιούνιο. Είναι ενδεικτικό ότι από τις αρχές Ιουλίου η μέση χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται και πάλι πάνω από τα 100 ευρώ/MWh, στα 103,87 ευρώ/MWh. Είναι μια ένδειξη ότι  ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της κρίσης δεν έχει εκλείψει.

Και όπως έχουν πει παράγοντες της αγοράς, η πορεία των τιμών στην Ευρώπη θα βρίσκεται για καιρό ακόμη «στο έλεος» των καιρικών συνθηκών, αλλά και της ζήτησης για αέριο στην Ασία,

Μερίδια προμηθευτών

Όσον αφορά τα ποσοστά των εταιρειών, τον Ιούνιο συνεχίστηκε να υποχωρεί η ΔΕΗ. Έτσι, το μερίδιό της βρέθηκε στο 54,99% (από 55,68%  τον Μάιο), δηλαδή ακόμη πιο κοντά στον στόχο περιορισμού στο 50%, ο οποίος αποτελεί ευρωπαϊκή δέσμευση.

Η υποχώρηση της θέσης της ΔΕΗ στην προμήθεια οφείλεται στον γεγονός ότι από τον Μάιο έχει ενεργοποιηθεί 10ετής σύμβαση  (PPA) που σύναψαν η επιχείρηση (ως ηλεκτροπαραγωγός) με τον Όμιλο Βιοχάλκο, για την τροφοδοσία της βιομηχανίας με παραγωγή από μονάδες αέριου και υδροηλεκτρικά (έως το τέλος του 2024) και νέα φωτοβολταϊκά  της ΔΕΗ στη συνέχεια.

Ωστόσο, ο πάροχος που έχει αναλάβει τον ρόλο του ενδιάμεσου κρίκου, για την υλοποίηση της σύμβασης, είναι η ΗΡΩΝ που λειτουργεί ως «αποδέκτης» (αγοραστής) της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και προμηθευτής (πωλητής) της ηλεκτροπαραγωγής στη βιομηχανία. Κάτι που είχε ως συνέπεια τον Ιούνιο να αυξηθεί έτι περαιτέρω το μερίδιό της εταιρείας, στο 11,30% από 10,82% τον Μάιο. Στην ΗΡΩΝ ανήκει και η Optimus Energy, δηλαδή η  εταιρεία που εκπροσωπεί την ηλεκτροπαραγωγή στις αγορές,

Αυξημένο τον Ιούνιο είναι και το μερίδιο της Protergia (Mytilineos), με την εταιρεία να καταλαμβάνει ποσοστό 8,24%. Ακολούθησαν οι Elpedison (5,8%), NRG (5,36%), Watt & Volt (4,59%), Αέριο Αττικής (3,32%), ΖeniΘ (2,32%) και Volterra (2,14%). Οι υπόλοιποι ιδιώτες πάροχοι  εμφανίζουν μερίδια κάτω του 1%.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας