Μενού Ροή
Τα “αναχώματα” για τον κίνδυνο μπλακ άουτ λόγω καύσωνα και το οπλοστάσιο των 3.000 MW "πράσινης" ισχύος

Κλειδί για την ασφάλεια εφοδιασμού και την αποφυγή “μπλακ” άουτ, τις δύσκολες μέρες του “Κλέωνα”, του επερχόμενου καύσωνα, αποτελεί η παρουσία των μονάδων Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ και Άγιος Νικόλαος 2 της Μυτιληναίος στο παραγωγικό “σκελετό” της χώρας, που μπορεί, παρά το ότι βρίσκονται σε δοκιμαστική λειτουργία, να προσθέσουν ισχύ στο σύστημα, που εκτιμάται, αρθριστικά, ότι μπορεί να φτάσει τα 1.000 MW, επιπλέον, σε σχέση με τον “πήχη” του καύσωνα του 2021.

Επίσης  ώς φαίνεται το βραδάκι, με βάση τους μετεωρολόγους, τις “καυτές” μέρες αναμένονται “ανάσες δροσιάς” με πτώση της θερμοκρασίας γύρω στους 26 βαθμούς. Κάτι που αναμένεται να δώσει με τη σειρά του “ανάσες στο σύστημα” που τις βραδινές ώρες, λόγω της απουσίας φωτοβολταϊκών μπορεί να δοκιμαστεί, ειδικά εάν το αεράκι δε δώσει επαρκή ώθηση στα αιολικά.

3.000 MW πράσινης ισχύος

Ήδη πάντως από χθες οι εμπλεκόμενοι τελούν σε κατάσταση συναγερμού όντας συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς μάλιστα  με νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς έχουν προστεθεί  τα τελευταία χρόνια, 3000 MW, “πράσινης” ισχύος σε ένα σύνολο φωτοβολταικών συστημάτων αγγίζει τα 5.000 MW.

Γι αυτό, άλλωστε, μετά από σχετική σύσκεψη στο ΥΠΕΝ όπου πέρα από τον υπουργό Θεόδωρο Σκυάκάκη μετείχαν η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και στελέχη της ΡΑΑΕΥ, του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ,  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζήτησε από τους καταναλωτές λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τις βραδινές ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 20:00 έως τις 22:00 και να “αναζητήσουν” δροσιά κύρια με τα κλιματιστικά, που είναι και ενεργοβόρα, κατά τις ώρες 14:00-18:00, όταν κορυφώνεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Να σημειωθεί ότι σε σχέση με το 2021 ένεκα και του προγράμματος “Αλλάζω συσκευή” πολλά νέα και σύγχρονα ψυγεία και κλιματιστικά έχουν αντικαταστήσει παλαιότερα και πιο ενεργοβόρα, παίζοντας κι αυτά το ρόλο τους στην όλη προσπάθεια. Μετά, μάλιστα και την ένταξη νέων νοικοκυριών τον Απρίλιο, δίνεται η δυνατότητα συνολικά σε 541.000 δικαιούχους να αντικαταστήσουν τις παλιές ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές τους, με νέες, ενεργειακά αποδοτικότερες,

Διαθεσιμότητα υδάτων

Παράλληλα εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για την αντοχή του συστήματος με δεδομένο ότι, επιπλέον, υπάρχει διαθεσιμότητα και  υδάτων στους ταμιευτήρες των μεγάλων υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από το ΥΠΕΝ τα φορτία κατά τις ημέρες του καύσωνα εκτιμάται ότι θα καλυφθούν χωρίς πρόβλημα, με βάση και τις εκτιμήσεις για ζήτηση με βάση και τον προηγούμενο καύσωνας του 2021. Τότε το ημερήσιο φορτίο είχε ξεπεράσει τα 11.000 MW.

Σημειώνεται ότι το νυχτερινό φορτίο του 2021 έφθασε στα 9.300 MW αλλά όπως επισημαίνεται η κατάσταση τώρα είναι σημαντικά βελτιωμένη καθώς, πέρα από τις δύο νέες μονάδες με εγκατεστημένη ισχύ που φθάνει τα 1400 MW,, διαθέσιμη είναι η μονάδα της ΔΕΗ Άγιος Δημήτριος 5, ισχύος 300 MW, η οποία το 2021 βρισκόταν σε συντήρηση.

Ένα άλλο θέμα, πάντως, που απασχολεί τους εμπλεκόμενους είναι οι αντοχές των δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης αλλά και ενδεχόμενες  πυρκαγιές που θα μπορούσαν να θέσουν εκτός συστήματος περισσότερες από μια μία μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Κάτι που έχει σημάνει συναγερμό σε όλη την πολιτική προστασία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας