Με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων να παραπέμπουν και σήμερα σε μια δύσκολη μέρα από άποψη ζέστης, το ηλεκτρικό σύστημα καλείται και σήμερα να τα βγάλει πέρα, όπως έκανε όλες τις προηγούμενες μέρες.
Η συνολική ζήτηση ρεύματος λόγω κλιματιστικών προβλέπεται να ανεβάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει σε φορτία τα 9.000 MW με βάση τις εκτιμήσεις του ΑΔΜΗΕ.
Σημειώνεται ότι τη φετινή χρονιά το ηλεκτρικό σύστημα έχει στη διάθεσή του το σύνολο των θερμικών μονάδων, τα υδροηλεκτρικά σε ικανοποιητικά επίπεδα δυναμικότητας, αλλά και την Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ αλλά και τη νέα μονάδα φυσικού αερίου της Μυτιληναίος, οι οποίες όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν σε πιλοτική λειτουργία αλλά και τη νέα ηλεκτρική γραμμή διασύνδεσης με Βουλγαρία, για πιθανές εισαγωγής
Πέρα πάντως από διακοπές ηλεκτροδότησης κυρίως στις περιοχές που τυλίχθηκαν στις φλόγες, δεν υπήρξαν σοβαρά ζητήματα μέχρι τώρα καθώς αποδίδουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κυρίως τα φωτοβολταϊκά για τη μεσημβρινή αιχμή της ζήτησης.
Οι τιμές
Στο μεταξύ στα 116,64 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σημερα 26/7/2023.
Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 207,17 ευρώ/MWh ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 80,70 ευρώ/MWh.
Η τιμή μειώθηκε κατά 8% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.
Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 438,37 GWh.
Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 7%, το φυσικό αέριο 40,2% τα υδροηλεκτρικά 6% οι εισαγωγές 17% και οι ανανεώσιμες 24,8%.
Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 5,221MWh και οι εισαγωγές στις 37,346 MWh.
Νέοι στόχοι
Την ίδια ώρα που η εικόνα του καιρού οδηγεί σε υψηλή ζήτηση, ο στόχος για μείωση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας μπαίνει στο 11,7% έως το 2030 με βάση το σχέδιο που υιοθέτησε χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συγκεκριμένα υιοθετήθηκε στόχος για μείωση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας κατά 11,7% έως το 2030 και με βάση αναφοράς και σύγκρισης το 2020, όπου η κατανάλωση ενέργειας είχε μειωθεί δραστικά λόγω Covid.
Σημειώνεται ότι ο τρέχων στόχος της ΕΕ είναι η μείωση κατά 32,5% σε σχέση με μία πρόβλεψη βασικού σεναρίου εξοικονόμησης, το οποίο χρονολογείται από το 2007. Με την Οδηγία που υιοθετήθηκε ο στόχος περικοπής αυξάνεται στο 38%, με βάση το ίδιο σενάριο του 2007.
Η μείωση της τελικής ενεργειακής κατανάλωσης κατά 11,7% μεταφράζεται σε ανώτατο όριο χρήσης ισοδυνάμου πετρελαίου 763 εκατ. τόνων για όλη την ΕΕ.
Να σημειωθεί ότι με βάση τα νέος δεδομένα Θα πρέπει τα κράτη μέλη να καταθέσουν επικαιροποιημένα σχέδια θα πρέπει στις Βρυξέλλες το 2024.
Η Κομισιόν θα αξιολογήσει αν η συνεισφορά της κάθε χώρας είναι αρκετή για να επιτευχθεί ο συνολικός στόχος. Αν εντοπιστούν αποκλίσεις, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπολογίσει την απαιτούμενη συνεισφορά κάθε χώρας.