Μενού Ροή
Στα "κάγκελα" η βιομηχανία για την αύξηση των τελών χρήσης δικτύου - Έκκληση ΕΒΙΚΕΝ στην ΡΑΑΕΥ, πλήττεται η ανταγωνιστικότητα

Νέα προσκόμματα στην προσπάθεια διασφάλισης ανταγωνιστικότητας στη βιομηχανία, σε μια περίοδο που οι επιδοτήσεις “δίνουν και παίρνουν” σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ και βέβαια στις ΗΠΑ, θέτουν οι κατακόρυφες αυξήσεις στα τέλη χρήσης του δικτύου διανομής που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ, που φτάνουν ακόμη και στο 120%.

Στο φόντο αυτό με τις βιομηχανίες που είναι συνδεδεμένες με τη Μέση Τάση να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) εξέπεμψε νέο SOS για τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας, ενός κομβικού κλάδου για την εθνική οικονομία. Μάλιστα η ΕΒΙΚΕΝ ζητά από τη ΡΑΑΕΥ επανεξέταση των τελών χρήσης του δικτύου διανομής, καθώς εκτιμά ότι αποτελεί μεγάλο βάρος για τις εταιρείες της Μέσης Τάσης.

Τα τέλη δικτύου

“Από 1ης Μαΐου του τρέχοντος έτους ισχύουν οι νέες χρεώσεις χρήσης Δικτύου Διανομής, όπως καθορίστηκαν με την απόφαση 198/2023 της Αρχής σας, οι οποίες οδηγούν σε αυξήσεις άνω του 100% για τη ΜΤ και μάλιστα ιδιαίτερα για καταναλωτές των οποίων ο Συντελεστής Φορτίου(ΣΦ) είναι> 50%, γεγονός παράδοξο, καθώς τιμωρούνται παρά του ότι κάνουν καλή χρήση των υποδομών του Δικτύου” σημειώνεται στην επιστολή και τονίζεται ότι:

”Είναι σαφές ότι όσον αφορά τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας με καταναλώσεις που υπερβαίνουν ετησίως τις 13 GWH οι επιπτώσεις από την αύξηση αυτή πλήττουν καίρια την ανταγωνιστικότητα τους.

Θεωρούμε εύλογο η Αρχή σας σε συνεννόηση με τον Διαχειριστή να επανεξετάσει την εφαρμογή εκπτώσεων για καταναλώσεις >13GWH και ΣΦ >30% σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης 1001/2021 της Αρχής σας” αναφέρεται στην επιστολή.

Ουσιαστικά με βάση την ΕΒΙΚΕΝ, τιμωρούνται οι μεγαλύτερη καταναλωτές παρά το ότι κάνουν καλή χρήση των υποδομών του Δικτύου. Να σημειωθεί ότι από την 1η Μαΐου του 2023 ισχύουν νέες χρεώσεις χρήσης Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ), όπως καθορίστηκαν με την απόφαση 198/2023 της ΡΑΑΕΥ.

Ανταγωνιστικότητα

Όπως, χαρακτηριστικά, έχει σημειώσει μιλώντας στην Ναυτεμπορική ο πρόεδρος της Ενωσης, Αντώνης Κοντολέων, “τα περισσότερα κράτη-μέλη έχουν λάβει μέτρα στήριξης για αυτές τις βιομηχανίες έως το τέλος του 2023  βάσει του προσωρινού μηχανισμού αντιμετώπισης της κρίσης και της μετάβασης (Temporary Crisis Transition Framework). Στη χώρα μας δυστυχώς οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας ( ηλεκτρόλυση αλουμινίου, ηλεκτρικοί κλίβανοι χάλυβα κ.λ.π) έχουν μείνει χωρίς στήριξη από την Πολιτεία και αδυνατούν σήμερα να ανταγωνιστούν τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες που τυγχάνουν ήδη σημαντική στήριξη (Γερμανία, Γαλλία κ.α).”

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων, ανέφερε, ότι “είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η κρίση πέρασε επειδή διαφαίνεται μια πρόσκαιρη πτώση των τιμών στο φυσικό αέριο που σε ένα βαθμό οφείλεται και στο γεγονός ότι πολλές μεγάλες βιομηχανίες στην Ευρώπη έχουν περιορίσει ή ακόμη και αναστείλει τη λειτουργία τους. Στην πραγματικότητα τα πράγματα για τις ελληνικές βιομηχανίες είναι ακόμη χειρότερα. Οι τιμές του φυσικού αερίου κυμαίνονται στην προθεσμιακή αγορά στα 50 ευρώ/Μεγαβατώρα για το τέταρτο τρίμηνο του έτους (σ.σ. από 32 ευρώ/MWh σήμερα), επίπεδα που οδηγούν σε μη ανταγωνιστικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες έντασης ενέργειας”.

Οι εκπτώσεις

Πάντως στην επιστολή του προς την  ΡΑΑΕΥ αναφέρει ότι ο Διαχειριστής του Συστήματος, αναγνωρίζοντας τη σημασία των βιομηχανιών στην ευστάθεια του συστήματος προχωρεί σε εκπτώσεις οι οποίες “αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις σημαντικές αυξήσεις που επιβλήθηκαν στη ΧΧΣ. Στην ίδια απόφαση της Αρχής σας αναδεικνύεται η συμβολή στην ευστάθεια του Δικτύου καταναλωτών με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, πρακτική η οποία εφαρμόζεται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.” Σημειώνεται ότι οι εκπτώσεις αυτές φθάνουν ακόμη και το 54%. Βέβαια, ανάλογη πρακτική ακολουθεί και ο ΑΔΜΗΕ για την Υψηλή Τάση.

Πάντως, στο φόντο αυτό και με τις αυξήσεις στα τέλη χρήσης μπαίνει επί τάπητος και του ποιος πληρώνει την ανάπτυξη του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, όπου έχει μπει και στρατηγικός επενδυτής το μεγάλο επενδυτικό σχήμα της Macquarie, ώστε να υποδεχτεί την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Σήμερα, πάντως, το δίκτυο δεν αρκεί για να υποστηρίξει την ανάπτυξη φωτοβολταικών που θα μπορούσαν να καλύψουν με οικονομικό τρόπο τις ενεργειακές ανάγκες των βιομηχανιών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ προηγήθηκε των πρόσφατων αποφάσεων της ΡΑΑΕΥ που προβλέπουν και νέα αύξηση στο WACC του ΔΕΔΔΗΕ για τη διετία 2023 – 2024. Το νέο WACC του ΔΕΔΔΗΕ που προσδιορίστηκε στο 7,66% θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο των τελών χρήσης δικτύου η οποία επί του παρόντος δεν έχει προσδιοριστεί πλήρως καθώς η απόφαση της ΡΑΑΕΥ δεν έχει καθαρογραφεί και δεν έχει προσδιοριστεί το χρονικό διάστημα (εξετάζεται η τριετία ή η πενταετία)  στο οποίο θα κατανεμηθεί η αύξηση των πρώτων μηνών του 2023.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας