Μενού Ροή
Μπλόκο μετακίνησης και ανακοπές σε όσους δεν πληρώνουν - Ξανά σήμερα στο τραπέζι υπουργείο, ΡΑΑΕΥ και ΔΕΔΔΗΕ για το ιδανικό "switching"

Σήμερα αναμένεται και νέα σύσκεψη μεταξύ στελεχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) και του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να καταλήξουν στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ώστε να μπει φρένο στο φαινόμενο του «ενεργειακού τουρισμού».

Υπολογίζεται ότι οι "ελεύθερες" μετακινήσεις από εταιρεία σε εταιρεία και τα φέσια που έμειναν πίσω, έχουν επιβαρύνει τη λιανική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος με ανεξόφλητες οφειλές άνω των 500 εκατ. ευρώ εντός της τελευταίας διετίας, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 30.000 στρατηγικούς κακοπληρωτές. Προτεραιότητα δίνεται στην τροποποίηση του άρθρου 42 του Κώδικα που προβλέπει το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης καταναλωτών από προμηθευτή σε προμηθευτή.

Στην σύσκεψη, υπό τον υπουργό Θοδωρή Σκυλακάκη, αναμένεται να επισημανθούν μια σειρά από αναγκαίες βελτιώσεις στο σχέδιο της Αρχής, το οποίο έχει ως στόχο να «προστατεύει» τις εταιρείες προμήθειας από το να απορροφούν στο πελατολόγιό τους οφειλέτες που επιδίδονται σε συστηματική αθέτηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων. Βελτιώσεις, οι οποίες θα αφορούν και τη θέση που έχει εκφράσει ο ΔΕΔΔΗΕ ότι τα όρια ευθύνης του θα περιοριστούν στο τεχνικό κομμάτι της λειτουργίας της πλατφόρμας, καθώς δεν είναι σε θέση να διασταυρώνει την εγκυρότητα των στοιχείων, τα οποία θα αναρτούν οι προμηθευτές.

Στόχος των όποιων παρεμβάσεων είναι να διευθετηθεί με σαφήνεια πώς θα γίνεται το switching, δηλαδή η αλλαγή προμηθευτή, με τα παραπάνω να αποτυπώνονται στις αλλαγές του Κώδικα Προμήθειας, ζήτημα που θα συζητηθεί επίσης την Πέμπτη.

Kαι προς αποφυγή παρανοήσεων διευκρινίζεται για μια ακόμη φορά ότι το νέο σύστημα δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά ενός «Ενεργειακού Τειρεσία», παρά θα πρόκειται για ένα μοντέλο στο οποίο η φερεγγυότητα του πελάτη θα καθορίζεται με χρωματική σήμανση. Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες πιθανότατα να απαιτηθεί και νέα σύσκεψη στο ΥΠΕΝ την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το σχέδιο, με το υπουργείο να επιθυμεί οι όποιες αλλαγές να έχουν «κλειδώσει» τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου εντός του Οκτωβρίου να το παρουσιάσει.

Παράλληλα, έχει προταθεί η αξιοποίηση του συστήματος Θαλής του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να επισημαίνονται οι παροχές ρεύματος που έχουν οφειλές (debt flagging), ώστε οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας να γνωρίζουν εάν ο καταναλωτής με τον οποίο συνάπτουν σύμβαση έχει αφήσει χρέη. Μια πρόταση που δεν βρίσκει απολύτως σύμφωνο τον Διαχειριστή ο οποίος θεωρεί ότι θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στη λειτουργία και διαχείριση της πλατφόρμας, αφήνοντας την απόλυτη ευθύνη στους προμηθευτές για την εισαγωγή των στοιχείων των κακοπληρωτών.

Και τέταρτο τιμολόγιο

Την ίδια ώρα στους ήδη σύνθετους και περίπλοκους για έναν απλό καταναλωτή τύπους τιμολογίων ρεύματος που έχει προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων έρχεται να προστεθεί άλλος ένας. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, υπό τον υπουργό Ενέργειας, Θοδωρο Σκυλακάκη, προτάθηκε να συμπεριληφθεί στα τρία νέα τιμολόγια που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2024 και ένα ακόμη.

Σε αυτό η τιμή χρέωσης του ρεύματος θα ανακοινώνεται ex ante (δηλαδή εκ των προτέρων) και θα προκύπτει βάσει και πάλι ενός περίπλοκου υπολογιστικού τύπου ενώ θα δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης στο τιμολόγιο του επόμενου μήνα (ex post διόρθωση), δηλαδή σαν μια «ρήτρα» που θα εκμηδενίζει το ρίσκο του προμηθευτή ρεύματος.

Παράλληλα, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΝ, όλοι οι πάροχοι θα πρέπει να περιλαμβάνουν στα προϊόντα τους τον συγκεκριμένο τύπο τιμολογίου, στο οποίο μάλιστα θα μεταπίπτουν αυτομάτως όσοι καταναλωτές δεν έχουν διαλέξει τύπο τιμολογίου, για διάστημα ενός έτους. «Εάν δεν το επιθυμούν, θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας