Μενού Ροή
Θα δούμε τιμολόγια ακόμη και 12 σεντς τον Φεβρουάριο;

Τρία 24ωρα απέμειναν μέχρι να μάθουμε τις τιμές των παρόχων στο πράσινο τιμολόγιο για το Φεβρουάριο.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι δεν αποκλείεται να δούμε πράσινα τιμολόγια ακόμη και κάτω από 13 σεντς την κιλοβατώρα και εν πάσει περιπτώσει χαμηλότερα του Γενάρη. Καθώς επίσης, κίτρινα τιμολόγια στα 12 σεντς και μπλε σταθερά 6μηνης ή 8μηνης διάρκειας, επίσης στα 12-13 σεντς. Οι συνθήκες για όλα αυτά υπάρχουν.

Καταρχήν, ο ένας βασικός λόγος είναι η τιμή του φυσικού αερίου (σταθερά στα 26-27 ευρώ / MWh) που επειδή κινείται χαμηλότερα έναντι του Δεκεμβρίου, διαμορφώνει πιο κάτω και την μέση χονδρική τιμή ηλεκτρισμού του τρέχοντος μήνα στο χρηματιστήριο ενέργειας. 

Ας μην ξεχνάμε ότι τον πρώτο μήνα του 2024, το πράσινο τιμολόγιο διαμορφώθηκε με βάση τη μέση χρηματιστηριακή τιμή ρεύματος του Δεκεμβρίου. Το δεύτερο ωστόσο μήνα, δηλαδή τον Φεβρουάριο, θα διαμορφωθεί με βάση τον μέσο όρο των δύο προηγούμενων μηνών, δηλαδή Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου. Και η χονδρική του Γενάρη κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα εκείνης του Δεκεμβρίου, άρα ο μέσος όρος των δύο μηνών πρέπει να βγάζει χαμηλότερη τιμή.

Κατά δεύτερον, ο ανταγωνισμός στην αγορά του ρεύματος έχει πάρει «φωτιά». Κίτρινα τιμολόγια σε πολύ χαμηλές τιμές, κοντά στα 12 σεντς, αλλά και μπλε σταθερά σε επίσης πολύ ανταγωνιστικές τιμές, που πέφτουν ακόμη και στα επίπεδα των 12- 13 σεντς στην περίπτωση των νέων προϊόντων διάρκειας κάτω του έτους, τα οποία θα δούμε από τον επόμενο μήνα.

Είναι τα τιμολόγια που έρχονται έπειτα από τη τροποποίηση της απόφασης του ΥΠΕΝ για τη «χρωματική σήμανση», ώστε να διευκρινίζεται ότι στα σταθερά (μπλε) προϊόντα εντάσσονται τιμολόγια με σταθερή χρέωση για τουλάχιστον 6 μήνες. Και είναι πολλοί οι προμηθευτές που εκμεταλλευόμενοι τα ιδιαιτέρως φθηνά αυτή την εποχή, προθεσμιακά προϊόντα, έχουν ετοιμάσει τα δικά τους σταθερής χρέωσης τιμολόγια, 6μηνης διάρκειας.

Τα πάντα ωστόσο και πάλι θα εξαρτηθούν από τη ΔΕΗ. Από το πόσο χαμηλότερη θα είναι η τιμή του πράσινου τιμολογίου της σε σχέση με τα 13,6 σεντς του Γενάρη.

Τι εννοούμε; Αν ο δεσπόζων παίκτης επιλέξει να βγει σε τιμή κάτω των 13 σεντς, η αγορά θα τον ακολουθήσει, θέλοντας και μη. Αν όμως η ΔΕΗ επιλέξει για δικούς της λόγους μια μικρότερη μείωση τιμής, κρίνοντας ότι έπαιξε το ρόλο της τον Γενάρη, να συγκρατήσει δηλαδή τις τιμές, και τώρα, καθώς καλείται να φέρει σε πέρας το νέο της business plan, οφείλει να κινηθεί πιο συγκρατημένα, τότε η πτώση των τιμών θα είναι περιορισμένη.

Ποιόν θα εξυπηρετούσε αυτό; Τη συντριπτική πλειοψηφία των παρόχων προφανώς. Αρκετοί απ’ όσους βγήκαν τον Ιανουάριο με πράσινο τιμολόγιο κοντά στα 14 σεντς, δεν θα το έκαναν αν δεν τους ωθούσε προς τα εκεί η ΔΕΗ με τα 13,6 σεντς.

Αν δεν την ακολουθούσαν θα έχαναν πελάτες, επομένως ήταν μονόδρομος να ρίξουν τις τιμές τους σε απόσταση αναπνοής απ’ αυτές του μεγαλύτερου παίκτη. Για εκείνους που παρέμειναν ψηλά, θα φανεί το αποτέλεσμα στο λογαριασμό, όταν δηλαδή θα ανακοινωθούν τα στοιχεία με τα μερίδια των παροχών και τις μετακινήσεις για τον πρώτο μήνα της χρονιάς.

Αλλά όλοι οι άλλοι «θυσίασαν» κερδοφορία προκειμένου να συγκρατήσουν το πελατολόγιό τους. Δεν σημαίνει πως τους άρεσε η τακτική που ακολούθησαν, απλώς δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά. Αν λοιπόν τώρα η ΔΕΗ δείξει αυτοσυγκράτηση στη μείωση, αρκετοί πάροχοι θα χαρούν, καθώς θα τους επιτραπεί να μαζέψουν μέρος από τη κερδοφορία που απώλεσαν τον Ιανουάριο. Και ας μην ξεχνάμε ότι εκτός από την εξέλιξη των τιμών χονδρικής, οι εταιρείες έχουν την ευκαιρία να «διορθώσουν» τα τιμολόγια τους έναντι του Γενάρη, ορίζοντας, ανάλογα, μεγαλύτερες ή μικρότερες εκπτώσεις.

Έτσι έχουν αυτή τη στιγμή τα πράγματα. Κανονικά, κρίνοντας από την εξέλιξη της μέσης χονδρεμπορικής τιμής του τρέχοντος μήνα, οι τιμές στο πράσινο τιμολόγιο πρέπει να κινηθούν μεσοσταθμικά στα 13 σεντς ή και πιο κάτω, όταν κατά μέσον όρο τον Γενάρη διαμορφώθηκαν οριακά πάνω από 14 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Σε κάθε περίπτωση, ένα νέο τοπίο ξημερώνει για την αγορά ρεύματος τον Φεβρουάριο με χαμηλές τιμές και ακόμη μεγαλύτερο ανταγωνισμό μέσα από τα νέα σταθερά τιμολόγια, διάρκειας μικρότερης των 12 μηνών ή ενδεχομένως και άλλων παραλλαγών που θα κάνουν την εμφάνιση τους.

Το συμπέρασμα είναι το ίδιο, ανεξαρτήτως πόση θα είναι η μείωση στις τιμές. Ο ανταγωνισμός λειτούργησε και η εμμονή του Σκυλακάκη στα πολύχρωμα τιμολόγια απέδωσε καρπούς. Τα 130 τιμολόγια ρεύματος περιορίστηκαν σε καμιά 30αριά και το 95% των πολιτών βρίσκεται στο πράσινο τιμολόγιο, όπου για πρώτη φορά ξέρουν ποιος πάροχος είναι ακριβότερος ή φθηνότερος.

Όσο για τα κίτρινα τιμολόγια, οι καταναλωτές θα δουν τις όποιες αλλαγές στα τέλη του επόμενου μήνα. Στην αρχή, θα δουν την τιμή της πράσινης κιλοβατώρας, το οποίο όπως είπαμε διαμορφώνεται πλέον με βάση τον μέσο όρο τιμών της τιμής εκκαθάρισης (ΤΕΑ) των δύο προηγούμενων μηνών, δηλαδή Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου.
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας