Η Ιστορική απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας ανοίγει το δρόμο για την έμφραξη της σήραγγας και την πλήρωση της λίμνης στο φράγμα της Μεσοχώρας.
Με την 144/2024 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας απορρίφθηκε αίτηση σωματείου ιδιοκτητών ακινήτων, που κατακλύζονται από το υδροηλεκτρικό έργο του ταμιευτήρα Μεσοχώρας Τρικάλων, με την οποία είχε ζητηθεί η ακύρωση των περιβαλλοντικών όρων του έργου.
Ως Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο κ. Κώστας Σκρέκας , συντόνισε τις ενέργειες για τη νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εκδίδοντας τον Δεκέμβριο του 2021, την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).
Η απόφαση αυτή, επέτρεψε στη ΔEΗ να δρομολογήσει επισκευαστικές εργασίες και αναβαθμίσεις προκειμένου το έργο να καταστεί λειτουργικό, ενώ προωθήθηκαν και αλλαγές στο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης των λεκανών απορροής υδάτων του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας, ώστε να αντιμετωπιστούν νομικά οι αιτιάσεις της προσφυγής του Συνδέσμου στο ΣτΕ, όπως τελικώς και έγινε με την απόφασή του.
Τι σημαίνουν τα ως άνω:
Πρώτον: Επιβεβαιώνεται η άποψη ότι το έργο της Μεσοχώρας βάλτωνε επί δεκαετίες, κυρίως, ελλείψει ισχυρής πολιτικής βούλησης. Ήταν η συγκυρία της παρουσίας ενός Τρικαλινού στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ενεργειακή κρίση που κατέστησε επωφελή για τη ΔΕΗ, τη χρηματοδότηση του έργου για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας που έφερε τις εξελίξεις. Σε χρόνο ρεκόρ έγινε η νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων η οποία δεν κατέπεσε από τις προσφυγές στο ΣτΕ. Συνεπώς, οι προηγούμενες μελέτες έδιναν το έρεισμα στα μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας να εκδώσουν ακυρωτικές αποφάσεις πίσω από τις οποίες κρύβονταν οι εκάστοτε κυβερνήσεις για τη μη λειτουργία του φράγματος.
Δεύτερον: Υπάρχει η δυνατότητα νέων προσφυγών από τους αντιδρώντες; Υπάρχει η δυνατότητα και θα γίνουν (τρις προανήγγειλε ο Γιώργος Χονδρός στη Ραδιοφωνική Λέσχη) αλλά μέχρι την εκδίκασή τους πιθανότατα θα έχει γίνει η έμφραξη και θα έχει ξεκινήσει η πλήρωση της λίμνης.
Τρίτον: Υπάρχουν τα χρήματα για τις απαλλοτριώσεις για την αποζημίωση των κατακλυζομένων; Το ερώτημα θα πρέπει να απαντηθεί από τη ΔΕΗ, η οποία θα πρέπει να τρέξει τις προβλεπόμενους από το νόμο διαδικασίες.
Τέταρτον: Τι μέλει γενέσθαι για το έργο; Όπως ορθώς παρατήρησε ο δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας (ΛΕΣΧΗ 9.76) ο οποίος έκανε λόγο για μία ιστορική μέρα για τον δήμο Πύλης εξαίροντας το ρόλο του κ. Σκρέκα στη θετική έκβαση στο ΣτΕ, θα πρέπει να παρουσιαστεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν τα επόμενα βήματα υλοποίησης του έργου.
Συμπερασματικά, η απόφαση του ΣτΕ που δημοσιοποιήθηκε δέκα ολόκληρους μήνες μετά τη συζήτηση της προσφυγής, δημιουργεί βάσιμες προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί ένα εμβληματικό έργο το οποίο μαζί με τον Ε65, αποτελούν τις σημαντικότερες αναπτυξιακές παρεμβάσεις στο Νομό Τρικάλων και την ευρύτερη περιοχή.
Πηγή: trikalaopinion.gr