Με επικαιροποιημένο το “θεσμικό κέλυφος” των πολύχρωμων τιμολογίων μετά και τις προσαρμογές της ΡΑΑΕΥ, αλλά και με “καύσιμο” από τις τιμές χονδρικής, που “φρενάρουν” λόγω ΑΠΕ και τιμών αερίου, ανοίγει η “βεντάλια” του ανταγωνισμού στη λιανική ρεύματος, που αναμένεται εν όψει Μαρτίου να δώσει καλύτερες τιμές στους καταναλωτές.
Ήδη, η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού κινείται στα “χαμηλά” το τελευταίο διάστημα και μόλις δύο φορές τον Φεβρουάριο έχει ξεπεράσει τα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Είναι, δε, μόνιμα κάτω από το φράγμα των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα τις τελευταίες τρεις και πλέον εβδομάδες. Μάλιστα, μόλις δύο φορές τον Φεβρουάριο έχει ξεπεράσει τα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τις τελευταίες δε μέρες κινείται έως και τα 65 ευρώ/MWh.
Άλλος ένας παράγοντας που συμβάλλει στην αποκλιμάκωση των τιμών είναι, βέβαια, και η άρση του τέλους 5% επί του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, το οποίο καταργήθηκε με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βουλή.
Η κατάργηση της λεγόμενης «ειδικής εισφοράς ανά θερμική μεγαβατώρα», αναμένεται να μειώσει το κόστος του ρεύματος στη χονδρική αγορά κατά περίπου 3 ευρώ ανά μεγαβατώρα αν ληφθούν ως βάση υπολογισμού για την τιμή του φυσικού αερίου τα 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Σημειώνεται ότι η τιμή TTF κυμαίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα κάτω από τα 30 ευρώ/MWh. Είναι μάλιστα τα τελευταία 24ωρα κάτω από τα 25 ευρώ/MWh, έχοντας σημειώσει πτώση της τάξης του 10,19% σε μηνιαία βάση στον Δείκτη TTF και -44,28% σε ετήσια.
Η χονδρεμπορική αγορά ρεύματος
Για σήμερα, πάντως, στα 65,17 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρα. Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 98,88 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 42,27 ευρώ/MWh. Η τιμή αυξήθηκε 20% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 329,59 GWh.
Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης 5,7%, το φυσικό αέριο 23,4%, τα υδροηλεκτρικά 4,7%, οι εισαγωγές 13,6% και οι ανανεώσιμες 49,2%, δείγμα ότι το “πράσινο” φρένο είναι αυτό που καθηλώνει τη χιδνρεμπορική αγορά. Οι εξαγωγές στις 19,860 MWh και οι εισαγωγές στις 22,492 MWh.
Η λιανική και τα μπλε
Στο φόντο αυτό μετά την κίνηση της εταιρείας «ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» να προτάξει το προϊόν «Ρεύμα MAXI Home Fixed» με το οποίο προσέλκυσε, περίπου 12.000 καταναλωτές έχει ενεργοποιήσει την αγορά και πλέον και οι άλλοι πάροχοι κινούνται δυναμικά.
Την Πέμπτη, η Protergia παρουσίασε το νέο εξάμηνο Protergia Οικιακό Value Safe, που προσφέρεται , με τιμή κιλοβατώρας τα 9,75 λεπτά, ανεξάρτητα από την κατανάλωση ή τη συνέπεια. Έχει πάγιο που ανέρχεται στα 9,90 ευρώ το μήνα, (ανεβασμένο σε σχέση να την πεπατημένη που είναι πέριξ των 5 ευρώ) ενώ η ρήτρα αποχώρησης είναι 50 ευρώ ανεξάρτητα από τον μήνα της αποχώρησης του πελάτη.
Αναλυτικά το νέο πρόγραμμα, με βάση, την εταιρεία προσφέρει:
• Τη χαμηλότερη, όπως σημειώνει, με διαφορά σταθερή χρέωση ενέργειας 0,0975€/kWh (9,75 λεπτά την κιλοβατώρα), ανεξαρτήτως επιπέδου κατανάλωσης, τύπου μετρητή (με ή χωρίς νυχτερινή μέτρηση) ή εμπρόθεσμης εξόφλησης
• Μηδενική εγγύηση, με πάγια εντολή εξόφλησης
• Πάγιο 9,9€/μήνα
Επιπλέον, το πρόγραμμα, με βάση τη σχετική ανακοίνωση, προσφέρεται χωρίς εγγύηση με πάγια εντολή, χωρίς προϋπόθεση συνέπειας, χωρίς πρόσθετη συνδρομή. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη και σε Ευάλωτους πελάτες (ΚΟΤ).
Παράλληλα αναμένονται ανάλογες κινήσεις από άλλους παρόχους στα μπλε τιμολόγια, που προσφέρουν σταθερότητα και “ξεγνοιασιά” σε όσους και όσες δεν επιδιώκουν να παρακολουθούν από στενά την αγορά ή δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τις κινήσεις που επηρεάζουν τη διαμόρφωση των τιμών, τόσο στη χονδρεμπορική, όσο και στη λιανική. Ήδη, η Ζενιθ ξεκίνησε να μπει στην εν λόγω αγορά αλλά μένει να φανεί εάν θα οριστικοποιήσει το πλάνο που που θα προτείνει. Ανάλογα και οι άλλες εταιρείες “ζυγίζουν” τα δεδομένα για να δουν τι τιμές θα προτείνουν για “μπλε” εξάμηνα συμβόλαια, με “όπλο” τη θετική συγκυρία της αγοράς.
Τα πράσινα και τα κίτρινα
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι οι περισσότεροι καταναλωτές δεν “ψάχνονται”. Είναι ενδεικτικό ότι στο “πράσινο τιμολόγιο”, που είναι λιγότερο ανταγωνιστικό σε σχέση με τα κίτρινα, είναι η μεγάλη πλειοψηφία των μετρητών μια και διασφαλίζει μια σχετική ασφάλεια μια και ελέγχεται ο αλγόριθμος διαμόρφωσης από το ΥΠΕΝ.
Στα μπλε, βέβαια, αναμένεται με το νέο πλαίσιο με τα βραχυχρόνια συμβόλαια, να “μπουν” περισσότεροι, αν και πλέον, με βάση τα δεδομένα, στα ex-post κυμαινόμενα “κίτρινα”, είναι εκεί, που αναμένονται με βάση τις εκτιμήσεις της αγοράς, εν όψει Μαρτίου οι πιο ελκυστικές τιμολογήσεις.
Ενδεικτικά για την προβολή αυτή είναι το τι συνέβη τον Ιανουάριο. Να σημειωθεί ότι μόνο ένας προμηθευτής έχει πιο φθηνή τιμή σε πράσινο, όπου η τιμή προ- ανακοινώνεται σε σχέση με το ex post “κίτρινό” του, όπου υπάρχει το περιθώριο πιο σταθμισμένης εκτίμησης ρίσκου. Στα “κίτρινα”, δηλαδή, και προφανώς στα πιο”ριψοκίνδυνα” πορτοκαλί καταγράφονται οι ανταγωνιστικές τιμές.
Ενδεικτικά, η ΔΕΗ, τον Ιανουάριο στο κίτρινο myHome4All είχε τιμή 12,34 λεπτά ανά kWh (με την έκπτωση 2% με πάγια εντολή εξόφλησης), από 13,64 λεπτά ανά kWh το (πράσινο) Γ1.
Το πράσινο Value Fair της Protergia είχε τιμή 13,28 λεπτά ανά kWh, από τα 14,3 λεπτά ανά kWh του “πράσινου” προϊόντος της εταιρείας.
Επίσης το κίτρινο τιμολόγιο Smart της Elpedison με 13,51 λεπτά ανά kWh ήταν 21% φθηνότερο από το πράσινο προϊόν της. Στο ίδιο μήκος κύματος, το κίτρινο MAXI HOME της «Φυσικό Αέριο» (στα 13,6 λεπτά ανά kWh) είχε 5% φθηνότερη τιμή από το πράσινό τιμολόγιό της, που ήταν στα 14,27 λεπτά ανά kWh). Τοι κίτρινο της ΕΛΙΝΟΙΛ το Power On! Home Easy είναι στα 13,27 λεπτά ανά kWh, ενώ στα 14,04 λεπτά ανά kWh είναι το πράσινο της ίδιας εταιρείας.