Το απόγευμα της Τρίτης το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΑΗΚ θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τις ηγεσίες τεσσάρων συντεχνιών, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας, σε μια περίοδο σοβαρών προκλήσεων και απαιτήσεων για τον ημικρατικό οργανισμό.
Ήδη με ανακοίνωσή τους την περασμένη Τετάρτη, οι συντεχνίες ενημέρωσαν ότι θα παγώσουν τη λήψη οποιωνδήποτε δυναμικών μέτρων, για τα οποία έχουν ήδη εξουσιοδοτηθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών τους, ώστε να δώσουν την ευχέρεια στο νέο διοικητικό συμβούλιο να ενημερωθεί, να τις ακούσει και να δώσει δείγματα γραφής ως προς τις προθέσεις του.
Οι 104 νέες θέσεις
Η συνάντηση συμβουλίου – συντεχνιών την Τρίτη συμπίπτει με την έγκριση του προϋπολογισμού της ΑΗΚ από το Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη Τετάρτη. Στο πλαίσιο του προϋπολογισμού εγκρίθηκαν τελικά, όπως πληροφορούμαστε, 104 νέες θέσεις εργασίας στην ΑΗΚ, από τις 108 που είχε εγκρίνει το Υπουργείο Ενέργειας, από σύνολο 131 θέσεων που είχε ζητήσει το προηγούμενο συμβούλιο της ΑΗΚ και περιέλαβε στον προϋπολογισμό του 2024.
Οι 131 θέσεις είχαν καθοριστεί στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων μεταξύ του προηγούμενου δ.σ., των συντεχνιών και υπουργικής επιτροπής επί της προηγούμενης Κυβέρνησης, υπό τον τότε Υπουργό Εργασίας Κυριάκο Κούσιο.
Εκείνη η συμφωνία απέτρεψε την πραγματοποίηση απεργίας και καθήλωσης γεννητριών στη Δεκέλεια, παραμονές των προεδρικών εκλογών.
Μετά την αλλαγή στη διακυβέρνηση όμως, η νέα διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών δεν αποδέχθηκε την έγκριση 131 θέσεων και αντιπρότεινε περίπου τις μισές. Ακολούθησαν δημόσιες διαμαρτυρίες από τις ηγεσίες των συντεχνιών, το ΥΠΟΙΚ δεν υπαναχώρησε από τη θέση του και οι συνδικαλιστές ζήτησαν και έλαβαν εξουσιοδότηση από τα μέλη τους για πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων, αν κριθεί σκόπιμο.
Μαζί με το αίτημα για αντιμετώπιση της σοβαρής υποστελέχωσης τμημάτων της ΑΗΚ και της αφυπηρέτησης σημαντικών στελεχών χωρίς αντικατάστασή τους, οι συντεχνίες θέτουν και ζητήματα πολιτικής, που αφορούν άμεσα την επιβίωση της ΑΗΚ και την εξυπηρέτηση του ρόλου της. Μεταξύ των θεμάτων αυτών είναι ο εκσυγχρονισμός του σταθμού στη Δεκέλεια, η δυναμική είσοδος στην παραγωγή πράσινης ενέργειας και η εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης από την ΑΗΚ.
Δεν είναι γνωστό για την ώρα αν οι 104 θέσεις που ενέκρινε το Υπουργικό θα ικανοποιήσουν τις συντεχνίες ή αν θα επιμείνουν σε αισθητά μεγαλύτερο αριθμό, με κόκκινη γραμμή τις 131 θέσεις. Αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει την Τρίτη, μετά τη σύσκεψη με το διοικητικό συμβούλιο.
Προβληματισμός για δηλώσεις Πέτρου
Παρά το γεγονός ότι οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων απέφυγαν δημόσιες τοποθετήσεις για τον σάλο που προκλήθηκε ως προς το αίτημα της ΑΗΚ για αυξήσεις 6% στους τελικούς λογαριασμούς ρεύματος, προς ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων τους και εκτέλεση προγραμματισμένων δαπανών που εγκρίθηκαν από τη ΡΑΕΚ, οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν πως κάποια συντεχνιακά στελέχη εκφράζουν, παρασκηνιακά, προβληματισμό για κάποιες από τις δηλώσεις του νέου προέδρου της ΑΗΚ, Γεώργιου Πέτρου σε ΜΜΕ.
Σε κάποιους συντεχνιακούς δεν άρεσε η ευκολία, όπως τη χαρακτηρίζουν, με την οποία ο κ. Πέτρου άφηνε να νοηθεί πως τα οικονομικά δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί στην ΑΗΚ και ενδεχομένως να μην δικαιολογούν διατήρηση -τουλάχιστο ως έχει- του αιτήματος του περασμένου Ιουλίου προς τη ΡΑΕΚ για αυξήσεις 6% στους λογαριασμούς. Ήδη έχει γράψει ο Φιλελεύθερος ότι διευθυντικά στελέχη της ΑΗΚ δεν συμμερίζονται τη θέση του κ. Πέτρου ότι οι ανάγκες της ΑΗΚ σε έσοδα και ρευστά διαθέσιμα είναι διαφορετικές ή λιγότερες.
Δυσφορία προκλήθηκε σε στελέχη διευθύνσεων της ΑΗΚ και συντεχνιών για τη δήλωση του κ. Πέτρου ότι στη Δεκέλεια θα προωθηθεί η εγκατάσταση δύο νέων γεννητριών, αλλά όχι και ενός αποθηκευτικού συστήματος (μπαταρία), όπως προβλέπει η έκθεση του εξωτερικού συμβούλου.
Πρέπει, επίσης, να επισημανθεί πως σχολιάζονται ευρέως, μεταξύ του προσωπικού της ΑΗΚ αλλά και εκτός οργανισμού, οι αναφορές που φέρεται να έκανε ο κ. Πέτρου σε κάποιους εξ αυτών αλλά και σε παρουσία του σε εκπομπή του ΡΙΚ, για προμήθεια ηλεκτρισμού από ανταγωνιστή της ΑΗΚ, για τις ανάγκες επιχειρήσεων του.
Πηγή: Φιλελεύθερος