Μενού Ροή
Ποιος θα πληρώσει για την αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου της Ευρώπης;

Μεγάλη είναι η ανάγκη επενδύσεων στα γερασμένα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης με τους υπουργούς ενέργειας της ΕΕ να έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Από την μία υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν στην πυρηνική ενέργεια (Γαλλία, Τσεχία και άλλοι) και εκείνοι που πιστεύουν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να έχουν προτεραιότητα (μεταξύ αυτών η Ελλάδα, η Γερμανία και η Αυστρία). Υπάρχει όμως και ένας κοινός τόπος, η κατανόηση ότι χωρίς τεράστιες επενδύσεις στα δίκτυα της Ευρώπης, καμία πηγή ενέργειας δεν θα μπορεί να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα.

«Δεν υπάρχει μετάβαση χωρίς μετάδοση», δήλωσε ο Eamon Ryan, υπουργός Κλίματος και Ενέργειας της Ιρλανδίας στους FT στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών ενέργειας της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί περίπου κατά 60 % από τώρα έως το 2030, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λόγω των φιλόδοξων στόχων της ΕΕ για απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55 % και αύξηση της ανανεώσιμης ενέργειας κατά 42,5 % μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Τα 11 εκατομμύρια χιλιόμετρα δικτύων που θα μεταφέρουν όλη αυτή την ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι καθόλου έτοιμα γι αυτή την αύξηση.

Η Eurelectric, ο φορέας της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας, έχει προειδοποιήσει ότι περισσότερα από τα μισά δίκτυα διανομής της Ευρώπης θα είναι πάνω από 40 ετών έως το 2030 — κοντά δηλαδή στο τέλος της διάρκειας "ζωής" τους. Η αδειοδότηση και η κατασκευή νέων δικτύων μπορεί να διαρκέσει οπουδήποτε από 5 έως 15 χρόνια, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, περισσότερο από διπλάσιο χρόνο από την κατασκευή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Καθώς η κρίση φυσικού αερίου της ΕΕ έχει εκτονωθεί, η προσοχή στράφηκε στο θέμα της ενίσχυσης των δικτύων μεταφοράς και διανομής του μπλοκ και στο πόσο θα κοστίσει. Σε ένα σχέδιο δράσης για τα δίκτυα που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο, η επιτροπή επεσήμανε μια σειρά από διαφορετικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν: ταχύτερα χρονοδιαγράμματα αδειοδότησης, ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού για εξαρτήματα όπως καλώδια και εξεύρεση 584 δισ. ευρώ σε επενδύσεις για την πληρωμή τους.

Αλλά από πού θα προέλθουν τα χρήματα εν μέσω ανταγωνιστικών αναγκών για εκτεταμένους κρατικούς προϋπολογισμούς της ΕΕ; Ο Ryan τόνισε ότι έπρεπε να συγκεντρωθούν χρήματα από τον ιδιωτικό τομέα. Αλλά αυτό σημαίνει ότι τα δίκτυα - ένα σχετικά μη ελκυστικό περιουσιακό στοιχείο που συνήθως χρηματοδοτείται μέσω τιμολογίων δικτύου που χρεώνονται στους εγχώριους καταναλωτές - είναι ελκυστικά για τους επενδυτές. Το γεγονός ότι οι μεγάλες διασυνδέσεις είναι συχνά διασυνοριακά έργα περιπλέκει το ζήτημα. Ο Ryan έφερε ως παράδειγμα την Δανία . "Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να ανταποκριθούν σε όλες τις απαιτήσεις ισχύος τους, οπότε αν χτίζουν νέες διασυνδέσεις, ή όντως νέες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρέπει να το κάνουν αυτό ως ευκαιρία εξαγωγής", τόνισε. Οι χώρες που λαμβάνουν την ηλεκτρική ενέργεια από αυτές τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στην πληρωμή των αρχικών δαπανών διασύνδεσης και ο υπολογισμός του τρόπου κατανομής θα μπορούσε να είναι πραγματική πρόκληση.

Οι Βρυξέλλες συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για τρόπους αποφυγής κινδύνου της χρηματοδότησης του δικτύου και δημιουργίας μακροπρόθεσμων χρεογράφων που ανταποκρίνονται στο τεράστιο επίπεδο των απαιτούμενων επενδύσεων. Δεδομένου ότι τα έργα θα πρέπει να παράγουν σταθερές αποδόσεις με την πάροδο του χρόνου, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ιδανική προοπτική για μακροπρόθεσμους επενδυτές. Τα σχέδια θα συζητηθούν από την Επιτροπή, τα κράτη μέλη και τους φορείς εκμετάλλευσης στις 25 Μαρτίου με πιθανές προτάσεις για τον τρόπο διανομής των επενδύσεων στο δίκτυο που θα γίνουν τον Ιούνιο, σύμφωνα με εμπλεκόμενους αξιωματούχους.

Τα κράτη μέλη ξεκινούν εν τω μεταξύ τα δικά τους έργα. Η γερμανική υπηρεσία δικτύων παρουσίασε ένα τεράστιο σχέδιο επέκτασης του δικτύου στις αρχές αυτού του μήνα, με στόχο τη σύνδεση τεράστιας δυνητικής αιολικής δυναμικότητας στη Βόρεια Θάλασσα με τη νότια και την ανατολική χώρα της χώρας. Το κόστος είναι στα 110 δις. ευρώ. Η επένδυση θα μπορούσε να αξίζει τον κόπο, με τη δύναμη να τονώσει την ανταγωνιστικότητα του μπλοκ, δήλωσε ο Henning Gloystein, διευθυντής ενέργειας, κλίματος και πόρων στον Όμιλο Eurasia. «Η Ευρώπη είναι καλή στα δίκτυα, είναι ίσως το πιο εξελιγμένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο», είπε. «Αν γίνει καλά, η Ευρώπη θα έχει βιομηχανικό και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας». Αλλά μόνο, πρόσθεσε, «αν οι πολιτικοί το κάνουν σωστά». 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας