Στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, τα τρία κράτη της Βαλτικής θέλουν να επιταχύνουν την αποσύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία και να τον ολοκληρώσουν το αργότερο έως τον Φεβρουάριο του 2025.
Είκοσι χρόνια μετά την ένταξη της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας στην ΕΕ, τα ηλεκτρικά τους δίκτυα παραμένουν συγχρονισμένα με τα δίκτυα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, πράγμα που σημαίνει ότι η ηλεκτρική ενέργεια σε όλες τις χώρες έχει την ίδια συχνότητα και μπορεί εύκολα να ρέει πέρα από τα σύνορα.
Οι χώρες της Βαλτικής σχεδίαζαν από καιρό να συγχρονίσουν αντ’ αυτού τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας με το δίκτυο της ΕΕ, αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 κατέστησε το ζήτημα αυτό ακόμη πιο έκτακτο.
«Τα δίκτυα είναι η καρδιά του ενεργειακού μας συστήματος και έχουν μεγάλη γεωπολιτική και στρατηγική σημασία. Αυτό έγινε ολοφάνερο από τις καταστροφικές επιθέσεις της Ρωσίας κατά του ενεργειακού τομέα της Ουκρανίας», δήλωσε στο Euractiv η Εσθονή Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson.
Η Simson δήλωσε επίσης ότι «η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία θα ενσωματωθούν πλήρως στην εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ και θα αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής».
Οι τρεις χώρες της Βαλτικής συμφώνησαν να θέσουν ως προθεσμία για τον συγχρονισμό με το ηπειρωτικό δίκτυο της Ευρώπης τις «αρχές του 2025».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επενδύσει περισσότερα από 1,2 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις για το έργο.
«Ο συγχρονισμός είναι το πιο μνημειώδες έργο ενεργειακής αυτονομίας στις χώρες της Βαλτικής και βρίσκεται στην τελική του φάση», δήλωσε στο Euractiv ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Λετονίας, JSC “Augstsprieguma tīkls” (AST).
Απομόνωση της Βαλτικής
Τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας ενσωματώθηκαν στο δίκτυο μεταφοράς IPS/UPS κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κατοχής. Το δίκτυο αυτό, το οποίο διαχειρίζεται σε μεγάλο βαθμό η Μόσχα, τροφοδοτεί 280 εκατομμύρια πελάτες με ηλεκτρική ενέργεια, κυρίως στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και στην Κεντρική Ασία.
Το 2007, οι τότε πρωθυπουργοί των τριών χωρών της Βαλτικής συμφώνησαν ως στρατηγικό στόχο την ένταξή τους στο ευρωπαϊκό ηπειρωτικό δίκτυο. Έτσι, στις 20 Ιουνίου 2019, οι τρεις αυτές χώρες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψαν πολιτικό χάρτη πορείας για την επίτευξη του συγχρονισμού.
Η Ρίγα, το Ταλίν και το Βίλνιους έβαλαν τέλος στην ηλεκτρική τους απομόνωση κατασκευάζοντας νέα καλώδια διασύνδεσης με τη Φινλανδία, την Πολωνία και τη Σουηδία. Ωστόσο, τα ηλεκτρικά τους δίκτυα παραμένουν συγχρονισμένα με τα συστήματα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας (κοινώς γνωστό ως «δακτύλιος BRELL»).
Αντίθετα, οι χώρες της ΕΕ της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης – Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία, οι οποίες επίσης αποτελούσαν μέρος του σοβιετικού μπλοκ μέχρι το 1991 – έχουν ήδη συγχρονίσει τα συστήματά τους με το ηπειρωτικοευρωπαϊκό δίκτυο (CEN) μεταξύ 1995 και 2004.
Συγχρονισμός έως το 2025
Ο συγχρονισμός με το δίκτυο της ΕΕ σχεδιάζεται μέσω της υφιστάμενης γραμμής μεταφοράς μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας (LitPol Link) και ενός μελλοντικού υποβρύχιου καλωδίου μεταξύ των δύο χωρών. Πρέπει επίσης να αναπτυχθεί τεχνικός εξοπλισμός για να εξασφαλιστεί η συνολική σταθερότητα και ασφάλεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο λετονικός διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας AST δήλωσε στην Euractiv ότι το έργο βρίσκεται «στην τελική φάση των εργασιών», με την εγκατάσταση αυτόν τον μήνα τριών «σύγχρονων συμπυκνωτών» σε κάθε μία από τις χώρες της Βαλτικής και την ανακατασκευή έως τον Ιούνιο των δύο διασυνδέσεων μεταξύ Λετονίας και Εσθονίας.
Τον Ιούλιο του 2022 ο υφυπουργός Ενέργειας της Λιθουανίας Albinas Zananavičius ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας να επιταχύνει τη διαδικασία μετάβασης και να εγκαταλείψει το σύστημα μεταφοράς BRELL πριν από το 2025.
Το Βίλνιους πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή απομονωμένης λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας τον Απρίλιο του 2023, αποδεικνύοντας ότι είναι σε θέση να ενταχθεί στο σύγχρονο δίκτυο της ηπειρωτικής Ευρώπης (UCTE) ήδη από φέτος.
Ωστόσο, η Εσθονία και η Λετονία χρειάζονται περισσότερο χρόνο και οι λιθουανικές αρχές συμφώνησαν να περιμένουν μέχρι να είναι έτοιμες και οι τρεις χώρες για να επιτύχουν πλήρη συγχρονισμό με το ευρωπαϊκό δίκτυο.
Τον Μάρτιο του 2022, τα δίκτυα της Ουκρανίας και της Μολδαβίας συγχρονίστηκαν με το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Ενώ ο «συγχρονισμός έκτακτης ανάγκης» θα μπορούσε να ολοκληρωθεί γρήγορα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η κίνηση βασίστηκε σε προπαρασκευαστικές τεχνικές εργασίες που ξεκίνησαν το 2017.
Πηγή: euractiv.gr