Μενού Ροή
Μια απόφαση καθυστερεί τα 50 €/MW προς την βιομηχανία - Οι ασφυκτικές προθεσμίες που θυμίζει η ΕΒΙΚΕΝ

Το ζήτημα ενεργοποίησης του σχετικού μηχανισμού όπως προβλέπει το  του Προσωρινό Πλαίσιο Κρίσης και Μετάβασης (Temporary Crisis and Transition Framework -TCTF), για την ενίσχυση των βιομηχανιών στο μέτωπο του ενεργειακού κόστους θέτει η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) με επιστολή της στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη.

Συγκεκριμένα η ΕΒΙΚΕΝ σημειώνει ότι για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και υπονομευθεί η ανταγωνιστικότητα των επιλέξιμων επιχειρήσεων, θα πρέπει άμεσα  να γίνει η έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης για την ενεργοποίηση του μηχανισμού επιδότησης του ενεργειακού κόστους βιομηχανικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του έκτακτου σχεδίου ΤCTF που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία. 

Bάση, δε, τα όσα έχουν γίνει γνωστά για το πλαίσιο  επιλέξιμες βιομηχανίες, εφόσον πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, δύναται να λάβουν επιδότηση έως και 50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Το δε, συνολικό ποσό που θα λάβουν οι ελληνικές επιχειρήσεις σύμφωνα με τον μηχανισμό που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζεται σε περίπου 40 εκατ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό.    

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ ο ΔΑΠΕΕΠ αν και έχει αναλάβει να κατασκευάσει την πλατφόρμα καταχώρησης των αιτούμενων στοιχείων, να ελέγξει την εγκυρότητα τους και να κάνει την εκκαθάριση, δεν έχει λάβει το σχετικό επίσημο "σήμα"  από το Υπουργείο για το νέο αυτό μηχανισμό, ενώ δεν έχει εκδοθεί και η Υπουργική Απόφαση εφαρμογής του.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η καταχώριση των στοιχείων στην πλατφόρμα του ΔΑΠΕΕΠ πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31.7.2024, η δε πληρωμή της αποζημίωσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30.9.2024 το αργότερο.

Εν όψει λοιπόν του γεγονότος ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση η ΕΒΙΚΕΝ εκτιμά ότι οι ημερομηνίες της εγκριτικής είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν.

Σε ό,τι αφορά το κόστος του μέτρου για τον κρατικό προϋπολογισμό η ΕΒΙΚΕΝ στην επιστολή της σημειώνει πως αφού «η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) κάθε επιλέξιμης βιομηχανίας για την επιλέξιμη περίοδο (2023) αφενός πρέπει να είναι μικρότερη του 40% της ΑΠΑ της στην περίοδο αναφοράς (2021), αφετέρου η ΑΠΑ της στην ίδια περίοδο συνυπολογίζοντας την ενίσχυση πρέπει σωρευτικά να είναι μικρότερη του 70% της ΑΠΑ στην περίοδο αναφοράς 2021, οι βιομηχανίες οι οποίες τελικά θα λάβουν την ενίσχυση να είναι πολύ λίγες».

Μάλιστα η ΕΒΙΚΕΝ αναφέρει ότι οι βιομηχανίες αυτές, αφού ικανοποιούν τα κριτήρια ως προς τα οικονομικά τους αποτελέσματα, είναι προφανές ότι έχουν πραγματικά ανάγκη της ενίσχυσης για να ξεπεράσουν τις αρνητικές επιπτώσεις, των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά της χώρας μας το 2023 (χαλυβουργίες). Σε ότι αφορά δε το πρώτο εξάμηνο του 2024 δεδομένου ότι οι τιμές στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά είναι μειωμένες το ποσό της ενίσχυσης θα είναι μηδενικό.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, δεδομένου ότι το ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται για το 70% της κατανάλωσης στην αντίστοιχη περίοδο αναφοράς και επιπλέον ότι μειώνεται κατά 20%, το τελικό ποσό της ενίσχυσης δεν θα ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ παρά το γεγονός ότι η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά 150 εκ ευρώ.

Έτσι η ΕΒΙΚΕΝ σημειώνει στην επιστολή της ότι η επίπτωση στον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι μικρή, ενώ αντιθέτως τα ποσά της επιδότησης, παρότι είναι μικρά, είναι πολύ σημαντικά για τις λίγες βιομηχανίες που τα δικαιούνται. Πολύ δε περισσότερο που τα ποσά του μηχανισμού της Αντιστάθμισης είναι μειωμένα κατά 40% ως προς αυτά που δικαιούνται οι βιομηχανίες και ως εκ τούτου αναμένουν με αδημονία την ενίσχυση από τον μηχανισμό TCTF.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας