Επί τάπητος αναμένεται να θέσει η διοίκηση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, σήμερα, σε συνάντηση που θα έχει με τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, ένα μείζον ζήτημα για τη βιομηχανία, που αφορά στα θέματα της επάρκειας των δικτύων μέσης τάσης, της εικόνας που έχουν οι υποσταθμοί στις βιομηχανικές περιοχές, αλλά και άλλα συναφή ζητήματα του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου.
Άλλωστε δεν είναι λίγα τα παράπονα και οι ενστάσεις από επιχειρήσεις και δη βιομηχανίες για την αδυναμία των υποδομών να “σηκώσουν” πράσινες επενδύσεις για αυτοπαραγωγή ρεύματος, κύρια από φωτοβολταϊκά, που θεωρούνται απαραίτητες για τη διασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους λειτουργίας και συνθηκών παραγωγής. Κι αυτό σε μια περίοδο, που παρά την πτώση των τιμών στο ρεύμα, το ενεργειακό παραμένει ένα από τις βασικές αιτίες προβληματισμού του κλάδου της μεταποίησης.
Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, την Τρίτη το μεσημέρι, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ - ΒΙΠΕ, Αθανάσιος Ψαθάς εξέφρασε την ελπίδα του ότι σε, εξ αναβολής, συνάντηση με τον ΔΕΔΔΗΕ σήμερα θα ανοίξει ένας δίαυλος ενεργού επικοινωνίας, ώστε να δρομολογηθούν λύσεις στα ζητήματα των υποδομών που “φρενάρουν” τα πλάνα πολλών βιομηχανιών στις ΒΙΠΕ να υλοποιήσουν σχέδια μείωσης του ενεργειακού τους κόστους.
Όπως τόνισε ο κ. Ψαθάς, σε σχέση με τα προαναγγελθέντα τον περασμένο Φεβρουάριο εννέα επενδυτικά έργα, προϋπολογισμού 13,11 εκατομμυρίων ευρώ σε βιομηχανικά πάρκα της χώρας, θα πρέπει να ληφθούν, κατά προτεραιότητα, υπόψη, οι ανάγκες των εγκατεστημένων στις ΒΙΠΕ επιχειρήσεων κατά τη διάθεση του επιπλέον ηλεκτρικού χώρου που θα δημιουργηθεί. Κάτι αναγκαίο για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας σε μια κρίσιμη περίοδο. Ο ίδιος τόνισε ότι τα έργα αυτά δρομολογούνται με κεντρικό στόχο την ενίσχυση της βιομηχανίας και δε θα πρέπει να προταχθούν άλλες ανάγκες, πέραν αυτών των φιλοξενούμενων σε ΒΙΠΕ.
Υπενθυμίζεται ότι οι επενδύσεις σε 9 ΒΙΠΕ γίνονται με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης, από πόρους του Ταμείος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τα έργα υλοποιηθούνται από τον ΔΕΔΔΗΕ, μετά από απόφαση που υπέγραψε τον περασμένο Φεβρουάριο η υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου.
Ειδικότερα, η ένταξη αφορά την επιχορήγηση έργων κατασκευής υποσταθμών του ΔΕΔΔΗΕ για:
• ΒΙ.ΠΕ. Ξάνθης
• ΒΙΟ.ΠΑ. Σαπών
• ΒΙ.ΠΕ. Καβάλας
• ΒΙ.ΠΕ. Φλώρινας
• ΒΙ.ΠΕ. Σερρών
• ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων
• ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς
• ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής
• ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας.
Όπως είχε αναφερθεί τότε, η δράση, με φορείς υλοποίησης τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), συνιστά άλλο ένα βήμα προς την ενδυνάμωση της βιομηχανικής παραγωγής, στο πλαίσιο της "πράσινης" και ψηφιακής μετάβασης της βιομηχανίας.
Μάλιστα η υφυπουργός κυρία Μάνη, είχε τονίσει, τότε, τη σημασία του έργου, καθώς συμβάλλει στην ενίσχυση της βιομηχανικής βάσης της χώρας, εν προκειμένω της περιφερειακής βιομηχανικής ανάπτυξης, διαμορφώνοντας παράλληλα ένα πιο "πράσινο" βιομηχανικό τοπίο.
Όπως είχε δηλώσει, "η Κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης, εργάζονται, ώστε να απορροφηθούν όλοι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, τα συγκεκριμένα δε έργα συμβάλλουν στην ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας, καθώς θα υλοποιηθούν σε περιφερειακές ΒΙ.ΠΕ., κυρίως της Βόρειας Ελλάδας και πάντα στο πλαίσιο της "πράσινης" μετάβασης".
Πάντως, όπως ενδεικτικά έχουν αναφέρει παράγοντες της βιομηχανίες, π.χ. στις ΒΙΠΕ των Σερρών, της Ξάνθης, της Κομοτηνής τα προβλήματα των υποσταθμών και των δικτύων εν γένει είναι μεγάλα και αποτρέπουν σημαντικές επενδύσεις εγκατάστασης υποδομών παραγωγής πράσινης ενέργειας. Κι όλα αυτά σε περιοχές που έχουν ειδική εθνική σημασία κι όπου ο στόχος για συγκράτηση παραγωγικών δυνάμεων θα πρέπει να μπαίνει σε πρώτη γραμμή.
Πάντως, κατά την ενημέρωση των ΜΜΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ - ΒΙΠΕ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των ενεργειακών τιμών, κάτι που θέτει ένα παράγοντα προβληματισμού για πλάνα επενδύσεων σε ΑΠΕ, που χαρακτηρίζονται ως κοστοβόρα. Ειδικά η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ καιώς έχει άλλο ρόλο δεν εξετάζει κάτι σχετικό. Σε σχέση, δε, με τις ενστάσεις εγκατάστασης μονάδας βιοαερίου στην ΒΙΠΕ Τρίπολης, που έχει συναντήσει αντιδράσεις, ανέφερε ότι το όλο πλάνο έχει παγώσει.