Μενού Ροή
MANOUSAKIS
Βόμβα Μανουσάκη μετά από την σύσκεψη στο Μαξίμου! - Το έργο διασύνδεσης Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ θα σταματήσει αν δεν κάνουν πίσω οι Κύπριοι

Ανακρούει πρύμναν, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης και μετά από ατελέσφορες προσπάθειες μηνών προκειμένου να πείσει την Κυπριακή πλευρά για την σημασία του έργου Great Sea Interconnector, της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης, με την Κύπρο και το Ισραήλ, δηλώνει ευθαρσώς με μια σκληρή δήλωση του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το έργο μπορεί και να μην γίνει ποτέ.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Κύπρου, με την οποία καθιστά το έργο μη βιώσιμο. Είχαν προηγηθεί συνεχείς προσπάθειες, επί ελληνικού και κυπριακού εδάφους προκειμένου να μεταπεισθεί και η κυπριακή κυβέρνηση η οποία σταθερά αρνούνταν να δώσει εντολή επενδυτικής συμμετοχής. Η τελευταία πράξη παίχτηκε στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα είναι πολλά για την επίμονη άποψη της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ ότι το έργο μπορούσε να προχωρήσει παρά το γεγονός ότι από Κυπριακής πλευράς, πέρα των συναντήσεων, ουδέποτε άναψε το πράσινο επενδυτικό φως. Πρόκειται για την ίδια στάση που είχαν τηρήσει οι Κύπριοι και στις επαφές με το προηγούμενο σχήμα του έργου υπό τον επιχειρηματία Κτωρίδη.

Η δήλωση Μανουσάκη

Δήλωση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκη στο ΚΥΠΕ σχετικά με την απόφαση της ΡΑΕΚ 215/2024 (2/7/2024) για τη μεθοδολογία εσόδου του GSI:

«Η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου που ανακοινώθηκε χθες στον ΑΔΜΗΕ καθιστά το έργο του Great Sea Interconnector, μη βιώσιμο. Η απόφαση αυτή ανατρέπει την προηγούμενη απόφαση μεθοδολογίας εσόδου  (ΡΑΕΚ 022/2023, 25/1/2023, Παράρτημα 1), η οποία είχε ληφθεί όταν το έργο είχε ο προηγούμενος φορέας υλοποίησης και βάσει αυτής  ο ΑΔΜΗΕ έλαβε την επενδυτική  απόφαση να γίνει φορέας υλοποίησης του έργου, τον Οκτώβριο του 2023.

Αυτή η ανατροπή δημιουργεί αρνητική παρούσα αξία άνω των 100 εκατ. ευρώ για το έργο. Δημιουργεί θέμα ασφάλειας δικαίου για την επένδυση και θέμα εμπιστοσύνης στις διοικητικές αποφάσεις και πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα προκειμένου να συνεχιστεί το έργο. Είμαστε σε συνεννόηση με τη ΡΑΕΚ για να κατατεθεί αίτηση αναθεώρησης τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Η Ελλάδα έχει ήδη δεσμευτεί μέσω της απόφασης της ΡΑΑΕΥ ώστε οι Έλληνες καταναλωτές να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί στην ηλεκτρική διασύνδεση κατά τη διάρκεια της κατασκευής της ώστε να είναι το έργο βιώσιμο. Αναμένουμε μία αντίστοιχη απόφαση και από την κυπριακή πλευρά.

Το ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι Κύπριοι καταναλωτές κατά την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου είναι μόλις 0,6 λεπτά του ευρώ ανά KWh, κόστος το οποίο θα ανακτηθεί από τη μείωση που θα προκαλέσει στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της. 

Θέλω επίσης να ξεκαθαρίσω ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει την οικονομική ευρωστία να κατασκευάσει το έργο, αλλά υπό τα δεδομένα που δημιουργεί αυτή η ρυθμιστική απόφαση κανένας επενδυτής δεν θα γινόταν μέτοχος. 

Συνεπώς αν η απόφαση δεν αλλάξει τις αμέσως επόμενες ημέρες, το έργο θα σταματήσει. Η εξέλιξη αυτή θα ήταν ιδιαίτερα αρνητική για τους καταναλωτές της Κύπρου, καθώς θα χαθεί η ευκαιρία να μειωθεί το πολύ υψηλό κόστος ενέργειας που πληρώνουν σήμερα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας