Ο "Unabomber" σκάει με όρεξη και στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, μεταφέροντας όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.
- Η επίμονη άρνηση της ΕΤΕπ για το καλώδιο με την Κύπρο και η σκληρή στάση των Κυπρίων
- Καραμπόλες με τους Επιτρόπους στις Βρυξέλλες: Γιατί απομακρύνθηκε από την Ελλάδα η Ενέργεια
- Τα 4 χαρτοφυλάκια που «βλέπει» η Ελλάδα
- Ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας για Επίτροπος
- Το σενάριο δομικού ανασχηματισμού με νέο Υπουργείο Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας
- Το γκάλοπ για τον Θ. Σκυλακάκη και το ΥΠΕΝ στη μάχη της επικοινωνίας
- Το μήνυμα Μητσοτάκη για την Ενέργεια
- Τα τιμολόγια ρεύματος και το… κυνήγι των ξεχασμένων αιρκοντίσιον στο Δημόσιο
- Ενεργειακός.. ο νέος ΣΕΒ
- «Σεμνό και ταπεινό» το νέο πλαίσιο για το υδρογόνο
- Ο Εμίρης μετά την Τέρνα Ενεργειακή, θέλει και τον Πόρο του..
- Ο ΑΔΜΗΕ μας έσωσε από μετάδοση του μπλακ αουτ στα Βαλκάνια
- Οι αλήθειες Αθανασόπουλου (Sunlight) για τα φωτοβολταικά
- Ο «Αγώνας Τώρα Ξεκινάει» του Παύλου Πολάκη
Η επίμονη άρνηση της ΕΤΕπ για το καλώδιο με την Κύπρο και η σκληρή στάση των Κυπρίων
Μεγάλη η επιτυχία του Μ. Μανουσάκη να προσθέσει στο σχήμα του Great Sea Interconnector (καλώδιο Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ) την γαλλική εταιρεία Meridiam που έρχεται να προστεθεί στους πολλούς και σημαντικούς επενδυτές που έχει ήδη προσελκύσει. Όσο ωστόσο δεν μπαίνει στο σχήμα η Κυπριακή δημοκρατία προς όφελος της οποίας δημιουργείται το έργο, τότε τα σύννεφα πάνω από την δημιουργία του θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Το θέμα δεν είναι προφανώς μόνο τα 100 εκατ. ευρώ που έχει δεσμεύσει από το δικό της Ταμείο Ανάκαμψης η Κύπρος και όσο δεν υπάρχει επενδυτική απόφαση βρίσκονται στον αέρα, αλλά κυρίως το αν θα γίνει παραδεχτή από τον χρήστη η ανάλυση κόστους οφέλους που στέλνει σήματα και σε άλλους επενδυτές. Θέμα μεγάλο ανυπέρβλητο για την ώρα είναι και το θέμα του δανείου από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων (EIB). Πηγές από το Λουξεμβούργο ανέφεραν στον Unabomber ότι βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, το έργο συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από τις υπηρεσίες ως μη βιώσιμο. Κάτι που επισημάνθηκε ξανά και σε πρόσφατη επικοινωνία με τον ΑΔΜΗΕ. Ως εκ τούτου το δάνειο των 500 εκ. έως 1 δις. ευρώ που είχε ζητηθεί, δεν υπάρχει περίπτωση με τα σημερινά δεδομένα να εγκριθεί. Το ερώτημα είναι πως μπορεί να προχωρήσει ένα έργο χωρίς να αγκαλιάζεται από τον χρήστη (Κύπρος) και με τα αρνητικά σχόλια ενός μεγάλου διεθνή οργανισμού (ΕΤΕπ). Όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που οι πληρωμές προς την κατασκευάστρια του καλωδίου Nexxans, άνω των 100 εκ. ευρώ μέχρι σήμερα, συνεχίζονται από τον ΑΔΜΗΕ
Καραμπόλες με τους Επιτρόπους στις Βρυξέλλες: Γιατί απομακρύνθηκε από την Ελλάδα η Ενέργεια
Μία κομβικής σημασίας αλλαγή στην αρχιτεκτονική της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ο βασικός λόγος που έχει απομακρυνθεί το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας από αυτά που στοχεύει η Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, υπάρχουν πολλές πιθανότητες στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας να μην ενταχθεί στην εποπτεία ενός Αντιπροέδρου-υπεύθυνου για το Green Deal, όπως ίσχυε στην απερχόμενη Κομισιόν, αλλά σε μία νέα Αντιπροεδρία για την Ανταγωνιστικότητα της Βιομηχανίας (ένα βιομηχανικό Green Deal, όπως λένε χαρακτηριστικά στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα). Ως εκ τούτου η Ισπανίδα σοσιαλίστρια Teresa Ribera που ήταν και παραμένει το απόλυτο φαβορί για το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας και του Κλίματος, κατά τα φαινόμενα θα οριστεί Επίτροπος και όχι Αντιπρόεδρος. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες έκανε δηλώσεις στο Reuters για τις προτεραιότητές της στον τομέα της ενέργειας δείχνοντας ότι έχει «κλειδώσει» ήδη την θέση.
Τα 4 χαρτοφυλάκια που «βλέπει» η Ελλάδα
Με τις πιθανότητες για το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας να έχουν μειωθεί, στην Ελληνική Κυβέρνηση «βλέπουν» τέσσερα χαρτοφυλάκια: Άμυνα, Ανταγωνιστικότητα, Διεύρυνση και Γεωργία (κατά σειρά προτεραιότητας). Το πρώτο είναι -ευλόγως-περιζήτητο αλλά, λόγω Ουκρανίας, θεωρείται πιθανό να καταλήξει σε Επίτροπο είτε μεγάλης χώρας της Δυτικής Ευρώπης είτε μικρότερης -αλλά «σκληρής» κατά της Ρωσίας- χώρας της Ανατολικής Ευρώπης. Για την Ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα έχει πιθανότητες μόνο εάν το χαρτοφυλάκιο μείνει σε επίπεδο Επιτρόπου και δεν ανατεθεί σε Αντιπρόεδρο (θεωρείται πάρα πολύ δύσκολο μια χώρα σαν την Ελλάδα να έχει Αντιπρόεδρο στην Κομισιόν για δεύτερη συνεχή θητεία). Ως εκ τούτου, Διεύρυνση και Γεωργία είναι αυτή τη στιγμή τα επικρατέστερα χαρτοφυλάκια
Ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας για Επίτροπος
Ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι το χαρτοφυλάκιο θα καθορίσει και το πρόσωπο του Έλληνα Επιτρόπου. Στα ονόματα που έχουν ακουστεί κατά καιρούς, προστέθηκε τις τελευταίες ημέρες ακόμη ένα: του γενικού γραμματέα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Θανάση Μπακόλα, ο οποίος διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και παραμένει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτή τη στιγμή ο Θ. Μπακόλας, που κατάγεται από τα Γιάννενα, σπούδασε στο Columbia και έχει εργαστεί ως επικοινωνιολόγος-πολιτικός αναλυτής, συγκαταλέγεται στα φαβορί, εάν δεν είναι το μεγάλο φαβορί για την θέση του Επιτρόπου.
Το σενάριο δομικού ανασχηματισμού με νέο Υπουργείο Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας
Ο διαχωρισμός του σημερινού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν μία από τις προτάσεις που τέθηκαν στον Πρωθυπουργό, ο οποίος εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο μετά τις ευρωεκλογές να προχωρήσει σε δομικό ανασχηματισμό με ευρείας κλίμακας αλλαγές και στα πρόσωπα. Τελικά, επέλεξε να προχωρήσει σε στοχευμένες κινήσεις μόνο σε συγκεκριμένα υπουργεία, με βάση και το μήνυμα των πολιτών στις ευρωεκλογές. Ωστόσο, το σενάριο του δομικού ανασχηματισμού θεωρείται βέβαιο ότι θα επανέλθει με την πρώτη ευκαιρία. Σε μια τέτοια περίπτωση, θεωρείται πιθανό να «σπάσει» το σημερινό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και να συσταθεί ένα νέο Υπουργείο Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας-Καινοτομίας. Δηλαδή, να συστεγαστεί στο ίδιο υπουργείο η Ενέργεια με την Βιομηχανία και την Έρευνα (σήμερα υπάγονται στο Ανάπτυξης μαζί με το Εμπόριο και τις Ιδιωτικές Επενδύσεις) ώστε να προωθούνται ενιαίες πολιτικές προώθησης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Με βάση την ίδια πρόταση, Περιβάλλον-Χωροταξία-Ύδατα θα συνενωθούν είτε με τις Υποδομές, όπως ίσχυε παλαιότερα με το γνωστό ΥΠΕΧΩΔΕ, είτε με τις Μεταφορές.
Το γκάλοπ για τον Θ. Σκυλακάκη και το ΥΠΕΝ στη μάχη της επικοινωνίας
Σε γκάλοπ που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα για λογαριασμό ιστοσελίδας και με το ερώτημα «ποιους υπουργούς πιστεύετε ότι πρέπει να ανασχηματιστούν», ο Θόδωρος Σκυλακάκης κατετάγη 13ος μεταξύ 22 υπουργών, με το 40% των ερωτηθέντων να απαντά ότι πρέπει να παραμείνει υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, 48% να τάσσεται υπέρ της αλλαγής του και 12% να δηλώνει «Δεν Γνωρίζω». Ο Θ. Σκυλακάκης και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης είναι οι υπουργοί με το υψηλότερο ποσοστό στην απάντηση «Δεν Γνωρίζω», το οποίο ερμηνεύεται, πάντως, από πολιτικούς αναλυτές ως μήνυμα για ενεργότερη επικοινωνιακή πολιτική, με αιχμή τα μείζονα θέματα που χειρίζεται αυτή τη στιγμή το υπουργείο -στον τομέα της Ενέργειας το Νο1 ζήτημα είναι το κόστος, τα πολύχρωμα τιμολόγια και οι επενδύσεις σε ΑΠΕ που συντελούν και στη μείωση του κόστους.
Το μήνυμα Μητσοτάκη για την Ενέργεια
Άλλωστε, και ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του προχθές στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραδέχτηκε ότι το ευνοϊκό πρόγραμμα «ΓΑΙΑ» με χαμηλές χρεώσεις για τους αγρότες «δεν έχει γίνει όσο γνωστό θα μπορούσε». Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έδωσε εντολή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «να κάνει πρόσθετη προσπάθεια ενημέρωσης των αγροτών», ωστόσο είναι μήνυμα και προς το υπουργείο Ενέργειας να κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση.
Τα τιμολόγια ρεύματος και το… κυνήγι των ξεχασμένων αιρκοντίσιον στο Δημόσιο
Οι νέοι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας, εφ’ όσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για υψηλές τιμές έως το τέλος του καλοκαιριού, ξαναφέρνουν στην επιφάνεια το θεσμό των «ενεργειακών υπεύθυνων» σε κάθε δημόσια υπηρεσία. Πρόκειται για τους πολυσυζητημένους, το καλοκαίρι του 2022 με τις τιμές του ρεύματος σε ιστορικά υψηλά, «κυνηγούς των… ξεχασμένων ανοικτών αιρκοντίσιον», θεσμός που αν και ξεκίνησε με πολλές προσδοκίες (εξοικονόμησης ενέργειας, άρα μείωσης κόστους), πολύ γρήγορα ατόνησε. Φέτος, όμως, εκτιμάται ότι θα ξαναγίνει προσπάθεια να τιθασευτεί η κατανάλωση ενέργειας στο Δημόσιο, πολύ περισσότερο καθώς στη νέα δημοσιονομική αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το πλαφόν στις δημόσιες δαπάνες, κάθε ευρώ που δαπανά η χώρα μετράει.
Ενεργειακός.. ο νέος ΣΕΒ
Πολύ έντονη είναι η παρουσία του κλάδου της ενέργειας και στο νέο ΔΣ του ΣΕΒ, έστω και αν ο νέος Πρόεδρος Σπύρος Θεοδωρόπουλος δεν προέρχεται από τους κόλπους του. Μια εκ των αντιπροέδρων και αυτή που θα τρέχει σε καθημερινή βάση τον ΣΕΒ είναι η Ράνια Αικατερινάρη, νυν μέλος των ΔΣ της Motor Oil και της Ελβάλ Χαλκόρ που στο παρελθόν είχε διατελέσει Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΗ (την περίοδο 2010-2015) και είχε περάσει από το Εποπτικό Συμβούλιο του ΑΔΜΗΕ αλλά και το ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ. Θέση αντιπροέδρου κατέλαβε και Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης, ενώ «new entry» στο ΔΣ του Συνδέσμου είναι ο αντιπρόεδρος της Metlen Ευάγγελος Χρυσάφης, στενός συνεργάτης επί δεκαετίες του Προέδρου Ευάγγελου Μυτιληναίου και βαθύς γνώστης του ενεργειακού κλάδου. Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι στις προγραμματικές του δηλώσεις ο κ. Θεοδωρόπουλος απέφυγε να αναφερθεί ευθέως στο «αγκάθι» του υψηλού ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών, θέμα για το οποίο είχε τοποθετηθεί επανειλημμένα ο προκάτοχός του Δημήτρης Παπαλεξόπουλος που το γνώριζε «από πρώτο χέρι» ως Πρόεδρος της ΤΙΤΑΝ. Και αρκέστηκε σε μια πιο γενικόλογη και διπλωματική διατύπωση για την ανάγκη «να πειστεί η κυβέρνηση για ένα καλύτερο πλαίσιο υποστήριξης, ιδιαίτερα των επιχειρήσεων που καινοτομούν ή επενδύουν στην πράσινη οικονομία».
«Σεμνό και ταπεινό» το νέο πλαίσιο για το υδρογόνο
«Πάρε τον στον γάμο σου να σου πει….και του χρόνου». Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί το μήνυμα που έστειλε για την ελληνική αγορά υδρογόνου η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρεμβαίνοντας στο εξαιρετικό συνέδριο Hydrogen and Renewable Gases Forum που διοργάνωσαν οι συναγωνιστές του energypress του φίλου Θοδωρή Παναγούλη. Τόσο ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης όσο και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας επιχείρησαν να προσγειώσουν τις προσδοκίες του κλάδου για στήριξη, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι η ανάπτυξη του υδρογόνου δεν αποτελεί προτεραιότητα σε αυτή την φάση για την ελληνική Πολιτεία, επειδή είναι…..ακριβό σπορ και η χώρα δεν διαθέτει κανένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, σε αντίθεση με τα Υπεράκτια Αιολικά όπου η χώρα διαθέτει το καλύτερο δυναμικό στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το μήνυμα που εστάλη…loud and clear είναι ότι το πλαίσιο στήριξης που θα προβλέπεται για το υδρογόνο θα είναι «σεμνό και ταπεινό», της τάξης των 30 εκατ. ευρώ καθώς λεφτά…δεν υπάρχουν και οι προτεραιότητες για το ΥΠΕΝ είναι άλλες. Επομένως περισσότερες πιθανότητες να προχωρήσουν είναι τα έργα που εστιάζουν στην μεταφορά υδρογόνου προς πιο ώριμες αγορές -όπως αυτά που υλοποιεί ο ΔΕΣΦΑ- και προσεκτικά σχεδιασμένα πιλοτικά έργα που έχουν ήδη εξασφαλίσει χρηματοδοτήσει από ευρωπαϊκούς πόρους.
Ο Εμίρης μετά την Τέρνα Ενεργειακή, θέλει και τον Πόρο του..
Μάλλον δεν είναι σύμπτωση ότι την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε το mega deal της εξαγοράς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από την κρατική εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Masdar, στην Αθήνα βρέθηκε -με αφορμή τη συμμετοχή του στο Athens Riviera Forum- η Αυτού Εξοχότης Αμπτντάλα Μπαλαλάα, Υφυπουργός Εξωτερικών, Ενέργειας και Αειφορίας των Εμιράτων, ο οποίος συναντήθηκε με τον Υπουργό ΠΕΝ Θόδωρο Σκυλακάκη και τον Υφυπουργό Αλεξάνδρα Σδούκου. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η διερεύνηση περαιτέρω ευκαιριών για συμμαχίες και συνεργασίες στον ενεργειακό τομέα. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση και η Masdar συνεργάζονται για τη μετατροπή του Πόρου σε Gr-eco island, ενώ στο πεδίο της ενέργειας έχει υπογραφεί από τον Μάρτιο του 2022 Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των Υπουργείων Ενέργειας της Ελλάδας και των ΗΑΕ. Ενεργειακό σκέλος άλλωστε έχει και η Στρατηγική Συμφωνία Επενδυτικής Συνεργασίας μεταξύ Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων και κρατικού επενδυτικού holding ADQ (Abu Dhabi Development Holding Company) για την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 4 δις ευρώ στην Ελλάδα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, η οποία «υλοποιείται με ταχύ και ικανοποιητικό ρυθμό», σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΥΠΕΞ.
Ο ΑΔΜΗΕ μας έσωσε από μετάδοση του μπλακ αουτ στα Βαλκάνια
Στο «μικροσκόπιο» του Συνδέσμου των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ενέργειας της Ευρώπης ENTSO- E μπήκε το προχθεσινό μεσημεριανό μπλακάουτ σε σειρά χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και εν μέρει Κροατία) το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «μείζον συμβάν στο Νοτιοανατολικό μέρος του συστήματος ηλεκτρισμού της Ηπειρωτικής Ευρώπης», το οποίο διερευνάται ήδη με τη συνδρομή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι εμπλεκόμενοι Διαχειριστές, με τη συνδρομή των Διαχειριστών των γειτονικών χωρών -μεταξύ των οποίων και ο ΑΔΜΗΕ από την Ελλάδα- αποκατέστησαν την ηλεκτροδότηση στα δίκτυά τους μέσα σε 2 περίπου ώρες, στην προσπάθειά τους να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις για τους καταναλωτές. Σε κάθε περίπτωση, το χθεσινό συμβάν ήταν ένα παράδειγμα αυτού που αποκαλείται «cascading blackout», όταν μια εκτεταμένη βλάβη στο σύστημα ηλεκτρισμού μιας χώρας «μεταφέρεται» και στις γειτονικές χώρες μέσω των διασυνδέσεων. Στην Ελλάδα –που είναι διασυνδεδεμένη με την Αλβανία- δεν υπήρξαν προβλήματα ηλεκτροδότησης, χάρη και στους χειρισμούς των αρμοδίων στελεχών του ΑΔΜΗΕ που συνέβαλαν στη διατήρηση στα ενδεδειγμένα επίπεδα την τάση ηλεκτροδότησης στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς.
Οι αλήθειες Αθανασόπουλου (Olympia) για τα φωτοβολταϊκά
Το άρθρο του Economist για τα φωτοβολταϊκά με τον τίτλο «ο ήλιος κέρδισε», σχολίασε με δεικτικό τρόπο ο Ανδρέας Αθανασόπουλος Group Olympia CEO, επισημαίνοντας τις ελλείψεις σε διασυνδέσεις και στην αποθήκευση, αλλά και την εξάρτηση της τεχνολογίας από την Κίνα. «Στην ελληνική ιστορία, ωστόσο, δηλώνουμε μερικές φορές τον όρο πυρρίχιο νίκη υποδηλώνοντας τις βαριές απώλειες ή τις επενδύσεις που απαιτούνται για μια τέτοια νίκη. Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να πρωτοστατήσει, ειδικά στην Ευρώπη, μόνο εάν καταφέρουμε να μεγιστοποιήσουμε τη χρήση της ενέργειας που βασίζεται στον ήλιο. Παραμένουμε πολύ πίσω, καθώς οι ενεργειακές διασυνδέσεις βρίσκονται σε χαμηλό στάδιο και η αποθήκευση ενέργειας υστερεί. Κάθε νέο ηλιακό πάρκο πρέπει να συνοδεύεται από δυνατότητα αποθήκευσης και τα παλιά ηλιακά πάρκα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με δυνατότητα αποθήκευσης. Το παράδοξο είναι ότι αυτή η ανάπτυξη εξαρτάται από κύτταρα που προέρχονται από την Κίνα και όλο και περισσότερο από μπλοκ αποθήκευσης, BMS και EMS από την Κίνα. Πού είναι η μεγάλη ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική για την ενεργειακή μετάβαση; Είναι μόνο η αυτοκινητοβιομηχανία που πρέπει να υπερασπιστεί; και τι γίνεται με την πολύ πιο στρατηγική αποθήκευση ενέργειας για Δίκτυο και Εμπορικές και Βιομηχανικές εφαρμογές; Αυτές οι τεχνολογίες έχουν χρόνο να κυκλοφορήσουν 3-5 χρόνια και έχουμε ήδη αργήσει, ας μην είναι πολύ αργά. Η άμυνα δεν λειτουργεί με τιμολόγια, αλλά με επενδύσεις, καινοτομία, κέντρα αριστείας και επιλογή προμηθευτών με βάση την εγγύτητα και την ποιότητα και όχι με κούρσα στον πάτο των τιμών».
Ο «Αγώνας Τώρα Ξεκινάει» του Παύλου Πολάκη
Για όσους νόμιζαν ότι το έβαλε κάτω, δεν λογάριασαν σωστά τον χαρακτήρα του Παύλου Πολάκη. Με νέα αναρτησή του τόνισε ότι ο «ΝΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ». «Το έργο της γραμμής υψηλής τάσης δεν θα γίνει με τον τρόπο που θέλει ο ΑΔΜΗΕ και η ΤΕΡΝΑ. Ντροπή στους περιφερειακούς συμβούλους που ψήφισαν υπέρ της πρότασης τους Ξυλούρη παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις τους. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!». Από ότι καταλαβαίνω, ηττήθηκε, καθώς η σύμβουλοι ψήφισαν της προγραμματισμένης υλοποίησης του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης και τώρα φωνάζει.. ως συνήθως.. αλλά μπορεί να κάνω και λάθος.