Μενού Ροή
Το νέο ρεκόρ στη χονδρική ρεύματος και τα φουσκωμένα πράσινα τιμολόγια- Στο μικροσκόπιο της Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΑΕΥ) οι τιμές

Μια ανάσα πριν να “γράψει” το συμβολικό 200άρι βρίσκεται η τιμή για σήμερα στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος δίνοντας “αρνητικό” σήμα για τη διαμόρφωση των μέσων τιμών Ιουλίου, τιμές που σε ένα ποσοστό θα καθορίσουν και τα “πράσινα” τιμολόγια λιανικής τον Αύγουστο. Να σημειωθεί ότι μέση τιμή στο πρώτο 15ήμερο Ιουλίου κλείνει, για τη χονδρική αγορά, στα 128,46 ευρώ, σχεδόν 30 ευρώ πάνω από τη μέση τιμή Ιουνίου, που ήταν στα 98,89 ευρώ/MWh ενώ το Μάιο η μέση τιμή ήταν στα 81,08 ευρώ/MWh,

Έτσι για σήμερα,  με αύξηση 36,73% κλείνει η μέση τιμή στην ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας στα 191,13 ευρώ/MWh. Η τιμή αυτή είναι η υψηλότερη για φέτος.

Στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής ΑΠΕ και φυσικό αέριο κυριάρχησαν. Συγκεκριμένα η “πράσινη ενέργεια” εκπροσώπησε το 38,46% στο μείγμα και το φυσικό αέριο το 47,51%. Το 8,19% αντιπροσώπευσαν οι εισαγωγές το 6,62% ο λιγνίτης και το 4,98% τα υδροηλεκτρικά.

Πάντως, για σήμερα, σε όλη την Ευρώπη καταγράφεται άνοδος τιμών, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, των ελλειμμάτων στις διασυνδέσεις κτλ. Βέβαια, με βάση όσα είπε στο Balkan Green Energy News, o Marko Kosorić, SEE Energy Business Expert στη Balkan Energy AG. η κατανάλωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη – Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Σερβία και Σλοβενία είναι ανάλογη με τον καύσωνα του Ιουλίου 2021, περίπου στα 800 MW τις ώρες από 20h έως 24h. Παράλληλα εστιάζει στους όγκους εισαγωγών τις κρίσιμες ώρες αποδίδοντας σε μειωμένες ροές, τις τιμές. 

Σημειώνεται ότι η η τιμή χονδρικής στην Ουγγαρία με αύξηση 94,9% έφτασε τα 201,33 ευρώ/MWh, στη Ρουμανία η τιμή ήταν στα 207,17 ευρώ/MWh, στην Αλβανία σττα 273 ευρώ/MWh ενώ στη Βουλγαρία στα 191,13 ευρώ/MWh, όπως και στην Ελλάδα.

Με βάση πάντως εκτιμήσεις, η καθυστερημένη επαναλειτουργία του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία, η μείωση της παραγωγής από ανθρακικούς σταθμούς στην ευρύτερη περιοχή αλλά και η έλλειψη φορτίων από τη Ουκρανία, που πλέον εισάγει ενέργεια, έχουν παίξει το ρόλο τους.

Η Ελλάδα

Πάντως η ΡΑΕΕΥ, στην Ελλάδα, έχει προχωρήσει σε διαδικασία έρευνας για πιθανές λαθροχειρίες και κινήσεις κερδοσκοπίας. Να σημειωθεί ότι με βάση όσα ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Θ. Σκυάκάκης: «Το φαινόμενο των τιμών που έχουμε είναι μία πραγματική συγκυρία που δεν έχει σχέση με τα δικά μας θέματα. Μετά το blackout που έγινε στις χώρες των Βαλκανίων, έχουμε προβλήματα σε σειρά διασυνδέσεων εκεί. Το σύστημα δεν λειτουργεί ομαλά, έχει φτάσει να έχει τιμή μεγαβατώρας η Ουγγαρία σε ώρες 650 ευρώ, έχουν προβλήματα διασυνδέσεων σε όλη την περιοχή.

Έχει βγει και 1 GW εκτός στη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα στην ευθεία Ουγγαρία – Βουλγαρία – Ελλάδα να έχουμε πολύ υψηλές τιμές, λόγω των διασυνδέσεων που έχουμε και των εξαγωγών που υποχρεούμεθα να κάνουμε. Ο εξωγενής παράγοντας είναι αυτός που μας ανεβάζει τις τιμές… Είναι κάτι που μπορεί να εξομαλυνθεί ακόμη και μέσα στις επόμενες τρεις μέρες. 

Αυτό συναρτάται από το πότε θα ξαναρχίσει το μεγάλο πυρηνικό της Βουλγαρίας να δίνει ενέργεια, να αποκατασταθεί πλήρως η ροή του καλωδίου από την Ιταλία και να διορθωθούν τα προβλήματα διασυνδέσεων ιδίως μεταξύ Ρουμανίας και Ουγγαρίας».

Σημείωσε πως αν κρατήσει παραπάνω αυτό το φαινόμενο, θα πρέπει να βρεθεί μία λύση, αλλά για τις δύο-τρεις μέρες δεν απαιτείται να ληφθούν έκτακτα μέτρα.

Σε σχέση με το αν ο μηχανισμός της επιδότησης στους λογαριασμούς του ρεύματος έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, σημείωσε:

«Ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι σε όποια τιμή και αν φτάσουν τα τιμολόγια έχει παρέλθει οριστικώς. Στη φάση αυτή, εμείς αυτό που βλέπουμε είναι ότι: θα έχουμε εποχικές διακυμάνσεις και διακυμάνσεις που στηρίζονται σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Άλλοτε θα πηγαίνουμε πολύ κάτω και άλλοτε θα πηγαίνουμε πολύ πάνω στις τιμές. Γι’ αυτό και τα σταθερά τιμολόγια που εξακολουθούν και προσφέρουν οι πάροχοι, είναι σημαντικά κάτω από τις τρέχουσες τιμές. Δηλαδή κάποιος που θέλει να “κλειδώσει” αυτά τα τιμολόγια που είναι στην ουσία στα προ κρίσης επίπεδα, μπορεί να το κάνει σήμερα». 

Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, η μεσοσταθμική τιμή φέτος εκτιμά ότι δεν θα υπερβεί αυτή του Ιανουαρίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας