Με βάση όσα είπε ο κ. Σκυλακάκης, “οποιαδήποτε παρέμβαση απαιτεί έγκριση της Κομισιόν. Οι επιχειρήσεις ταυτόχρονα έχουν το εργαλείο αλλαγής τιμολογίου. Για παράδειγμα, οι αγρότες δεν έχουν κανένα λόγο να υποστούν καμία τιμή. Οι επιχειρήσεις μπορούν να αναζητήσουν λύση με αλλαγή του τιμολογίου μια και δεν αναμένονται τον Αύγουστο να είναι ακριβές".
Επίσης σε επίπεδο Πρωθυπουργού αποφασχίστηκε ότι δεν θα υπάρξει καμία επιστροφή σε σχέση με το ΕΤΜΕΑΡ, που είναι εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Ο λόγος για το ζήτημα της άμεσης επιστροφής του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ, από επιχειρήσεις που έλαβαν την επιδότηση χωρίς να την δικαιούνται. η διαδικασία αυτή, ωστόσο, είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου να δοθούν έστω και με σημαντική καθυστέρηση επιδοτήσεις στις βιομηχανίες που είναι πραγματικοί δικαιούχοι και στις οποίες οφείλονται περίπου 120 εκατ. ευρώ για την τριετία 2021-2023.
Αυτό επισημαίνει, μάλιστα, σε επιστολή της, η ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, θέτοντας το “δάκτυλο επί των τύπων των ήλων” για ένα ζήτημα “φλέγον” για την επιβίωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία έντονου ανταγωνισμού σε διεθνές επίπεδο για την βιομηχανία, με τις επιδοτήσεις σε ΗΠΑ, Γερμανία, αλλά και Κίνα να δημιουργούν σημαντικό πλεονέκτημα σε ανταγωνιστές των εναπομεινάντων ελληνικών βιομηχανιών.
Το ποσό προφανώς είναι μεγάλο και δε συγκρίνεται με την περίπτωση των επιχειρήσεων με παροχές ισχύος 35KVΑ, που πρέπει να επιστρέψουν περί τα 2 εκατ. ευρώ. Άλλωστε, στην περίπτωση του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ τα μεγέθη αλλάζουν αφού στο σύνολο υπολογίζεται ότι φτάνει στα 600 εκατ. ευρώ.