Γύρω στις 150 πυρκαγιές κάθε χρόνο ξεσπούν με υπαιτιότητα καλωδίων ή υποσταθμών της ΑΗΚ, υποστηρίχθηκε χθες σε σύσκεψη, γι’ αυτό και οι δυνάμεις πυρόσβεσης ζητούν τη λήψη μέτρων.
Για το θέμα πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη όλων των αρμοδίων υπηρεσιών υπό την υπουργό Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου και όπως πληροφορούμαστε βρέθηκε η χρυσή τομή ώστε να ληφθούν μέτρα περιορισμού των πυρκαγιών από υπηρεσίες της Αρχής Ηλεκτρισμού.
Στη σύσκεψη ο πρόεδρος της ΑΗΚ πληροφόρησε την υπουργό και τους διευθυντές του Τμήματος Δασών Σάββα Ιεζεκιήλ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αρχιπύραρχο Νικο Λογγίνο, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες, ότι γίνεται μελέτη για εντοπισμό των επικίνδυνων σημείων τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά. Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ Γεώργιος Πέτρου εξέφρασε τη θέληση για διορθωτικές κινήσεις εκεί και όπου επιβάλλεται ώστε να μην έχουμε καμένη γη εξ αιτίας πυλώνων της ΑΗΚ.
Ειδικότερα για τους παλαιούς μετασχηματιστές από τους οποίους είχαν ξεσπάσει αποδεδειγμένα αρκετές πυρκαγιές, πρόθεση της ΑΗΚ είναι η αντικατάστασή τους με σύγχρονους οι οποίοι θα είναι κλειστοί και σε περίπτωση τυχόν πυρκαγιάς, αυτή θα περιορίζεται στο υποστατικό.
Για τα χαλαρά καλώδια που ενδέχεται να έρθουν σε επαφή και να προκληθούν σπινθήρες, λέχθηκε στη σύσκεψη ότι θα εξεταστούν και εκεί που επιβάλλεται θα τοποθετηθεί ειδικό στήριγμα ώστε να τα κρατεί ξεχωριστά. Εκεί που υπάρχει η ευχέρεια μπορεί να γίνει μόνωση των καλωδίων.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν οι επικεφαλής των δύο τμημάτων που έχουν την ευθύνη κατάσβεσης των πυρκαγιών, κάθε χρόνο ξεσπούν 100 περίπου πυρκαγιές σε αγροτικές περιοχές από καλώδια ή μετασχηματιστές της ΑΗΚ και άλλες 50-60 σε δασικές περιοχές. Στη σύσκεψη επιδείχθηκαν και βίντεο με μετασχηματιστές ή καλώδια να καίγονται σε σημείο που προκλήθηκε πυρκαγιά.
Όπως εκτιμάται, η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και αποφασίστηκε όπως πραγματοποιηθεί νέα περί τα τέλη Σεπτεμβρίου για να εξεταστούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί.
Πηγή: Φιλελεύθερος