Λίγη ώρα μετά την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν κατά του Ισραήλ, αλλά και από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι φήμες για την επίθεση της Τεχεράνης, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο, με την απειλή και μόνο να δημιουργεί αβεβαιότητα στις παγκόσμιες αγορές. Από χθες, το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) διαπραγματεύεται στα $70,16 ανά βαρέλι, με αύξηση 2,92% (+$1,99), ενώ το αργό Brent παρουσιάζει επίσης σημαντικά κέρδη, διαπραγματευόμενο στα $73,61 ανά βαρέλι, με αύξηση 2,66% (+$1,91).
Η πιθανότητα μιας σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ έχει προκαλέσει ανησυχίες για τη σταθερότητα της προσφοράς πετρελαίου από την πλούσια σε πετρέλαιο Μέση Ανατολή. Οι παρατηρητές της αγοράς αντιδρούν στον αυξημένο κίνδυνο διακοπών στην προμήθεια, οι οποίες θα μπορούσαν να ενταθούν αν η σύγκρουση επεκταθεί ή αν στοχεύσει κρίσιμη υποδομή σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες. Το Ιράν έχει σημαντική επιρροή στις ροές πετρελαίου της περιοχής και οποιαδήποτε κλιμάκωση της στρατιωτικής δραστηριότητας μπορεί να περιορίσει τις εξαγωγές, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών.
«Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μπορεί τελικά να επηρεάσει την προσφορά πετρελαίου», δήλωσε ο Σαούλ Κάβονιτς, ανώτερος αναλυτής ενέργειας στη MST Marquee. «Το ενδεχόμενο μιας διακοπής στον εφοδιασμό πετρελαίου είναι πλέον επικείμενο».
Έως και το 4% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς η σύγκρουση καλύπτει τώρα άμεσα το Ιράν και μια επίθεση ή επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στην Τεχεράνη θα μπορούσαν να οδηγήσουν ξανά τις τιμές στα 100 δολάρια ανά βαρέλι, πρόσθεσε ο Κάβονιτς.
Το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός μεταξύ του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, παράγοντας σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.
«Οι τελευταίες εξελίξεις και η διακηρυγμένη απόφαση του Ισραήλ για αντίποινα ,θα μπορούσαν να αλλάξουν το παιχνίδι, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο «κόπωσης» για τους γεωπολιτικούς κινδύνους ,κατά την οποία οι έμποροι απέκρουσαν τις απειλές διακοπής του εφοδιασμού πετρελαίου που προέρχονται από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή καθώς και στην Ουκρανία», τονίζουν παράγοντες της αγοράς.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ενεργά την άμυνα του Ισραήλ και προειδοποιούσαν το Ιράν για σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί επίθεση.
Οι επενδυτές και οι αναλυτές ενέργειας παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Ορισμένοι προβλέπουν συνεχιζόμενη αστάθεια των τιμών καθώς αυξάνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις. Εάν το Ιράν προχωρήσει στην πυραυλική επίθεση, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν σημαντικά λόγω πιθανών διακοπών στην αλυσίδα εφοδιασμού σε μια ήδη περιορισμένη αγορά. Η Μέση Ανατολή, και ειδικά ο Περσικός Κόλπος, παραμένει κρίσιμη για τις παγκόσμιες προμήθειες ενέργειας, και οποιαδήποτε σημαντική διακοπή θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες στις αγορές ενέργειας του κόσμου. Βραχυπρόθεσμα, οι αντιδράσεις της αγοράς αναμένεται να συνεχίσουν να παρουσιάζουν διακυμάνσεις, καθώς οι έμποροι αντιδρούν σε νέες εξελίξεις στην κλιμακούμενη σύγκρουση.