Μενού Ροή
Πετρέλαιο: «Πέταξε» στα 81 δολ. μετά το νέο «πακέτο» κυρώσεων στη Ρωσία -Οι εκτιμήσεις Πάιατ, οι κινήσεις των «Ταύρων» και τα 183 «αφανή» πλοία

Στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων ετών «πέταξε» η τιμή του πετρελαίου με το Brent στα 80 δολάρια/βαρέλι μετά το νέο «πακέτο» κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε δυο πετρελαϊκούς ομίλους της Ρωσίας, την Gazprom Neft και την Surgutneftegaz, 183 πλοία του «αφανούς» στόλου της χώρας, ασφαλιστικές εταιρείες καθώς και νομικά και φυσικά πρόσωπα που ασχολούνται με το εμπόριο πετρελαίου.

Κατά κοινή εκτίμηση, πρόκειται για το ευρύτερο και αυστηρότερο πλαίσιο κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στοχεύοντας να επιφέρουν πλήγμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στη ρωσική οικονομία διευκολύνοντας έτσι τις προσπάθεια του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ καθώς και της Ουκρανίας στην επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας από ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση.

Το πετρέλαιο διαπραγματεύεται σήμερα στα 81,29 δολάρια/βαρέλι το Brent και στα 78,14 δολάρια/βαρέλι το WTI σημειώνοντας νέα άνοδο της τάξης του 2% σε συνέχεια της ανόδου 4% την Παρασκευή.

Οι «Ταύροι», ο «αφανής» στόλος και η εκτίμηση Πάιατ

Οι «Ταύροι» φαίνεται να έχουν πάρει κεφάλι στην αγορά πετρελαίου καθώς το νέο «πακέτο» κυρώσεων «χτυπά» ιδιαίτερα την διακίνηση ρώσικου πετρελαίου σε Κίνα και Ινδία, οι οποίες εκτιμάται ότι θα στραφούν σε Μέση Ανατολή, Αφρική και Αμερική για να προμηθευτούν τις απαραίτητες ποσότητες, κίνηση που θα εκτινάξει το κόστος μεταφοράς διεθνώς.

Υπολογίζεται ότι τα 143 από τα 183 δεξαμενόπλοια τα οποία «στόχευσαν» οι Αμερικανοί διακίνησαν πέρυσι 530 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 42% των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας μέσω θαλάσσης. Από τα 530 εκατ. βαρέλια, τα 300 εκατομμύρια κατέληξαν στην Κίνα και τα υπόλοιπα στην Ινδία.

Κάποια από τα πλοία μετέφεραν επίσης και πετρέλαιο του Ιράν, άρα εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν και οι εξαγωγές της ισλαμικής χώρας, εναντίον της οποίας επίσης έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, αναλυτές επισημαίνουν ότι η επιτυχία του νέου «πακέτου» κυρώσεων θα εξαρτηθεί από δύο κυρίως παράγοντες:

-το πόσο αυστηρά θα το εφαρμόσουν οι ΗΠΑ όπου μάλιστα έχουν εκφραστεί απόψεις ακόμη και για χρησιμοποίηση των βατραχανθρώπων του ναυτικού,

-και το κατά πόσο θα επιχειρήσει να το παρακάμψει η Κίνα όπου καταλήγει μεγάλη ποσότητα του ρωσικού πετρελαίου.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός για ενεργειακούς πόρους των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ δήλωσε στο Reuters ότι δεν υπάρχουν πλέον στη διεθνή πετρελαϊκή αγορά οι περιορισμοί στην προσφορά που καταγράφηκαν όταν επιβλήθηκε ο μηχανισμός επιβολής ανώτατης τιμής στα 60 δολάρια στο ρώσικο πετρέλαιο. Όπως εξήγησε, στην αγορά θα παροχετευθούν φέτος επιπλέον ποσότητες πετρελαίου από ΗΠΑ, Γουϊάνα, Καναδά, Βραζιλία και πιθανόν τη Μέση Ανατολή κι έτσι θα καλυφθούν οι όποιες απώλειες στην προσφορά πετρελαίου από τη Ρωσία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας