Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να επεκτείνουν τα κέρδη τους καθώς τα παγκόσμια αποθέματα αργού θα πρέπει να ανακατανεμηθούν με φόντο την ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα και την υποχώρηση της ρωσικής παραγωγής, εκτιμά η Goldman Sachs που αναθεώρησε ανοδικά για ακόμα μία φορά τις εκτιμήσεις της για το αργό.
Ειδικότερα, σύμφωνα με νεότερη ανάλυση της τράπεζας, οι τιμές θα πρέπει να κινηθούν πρώτα στα 135 δολάρια το βαρέλι μεσοσταθμικά τους επόμενους 12 μήνες - κατά 10 δολ. περισσότερο από ό,τι εκτιμούσε προηγουμένως η Goldman - προκειμένου να εξομαλυνθούν τα παγκόσμια αποθέματα.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν πλέον ότι η τιμή του Brent θα φτάσει τα 140 δολάρια το βαρέλι στο τρίτο τρίμηνο του έτους, 15 δολάρια περισσότερο σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή τους, ενώ στα επόμενα δύο τρίμηνο θα υποχωρήσουν στα 130 δολάρια (αναθεωρημένη ανοδικά τιμή κατά 15 δολ. και 10 δολ. αντίστοιχα).
Σημειώνεται ότι ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, το ευρωπαϊκό αργό Brent, διαπραγματεύεται σήμερα στην περιοχή των 120 δολαρίων, με την τιμή του να έχει εκτιναχθεί άνω του 50% εντός του 2022.
Η ανάκαμψη της ζήτησης μετά την πανδημία και οι κυρώσεις στη λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που οδήγησε σε διαταραχές των ροών πετρελαίου παγκοσμίως, αύξησε τις τιμές και ανάγκασε κράτη να αξιοποιήσουν στρατηγικά αποθέματα για να περιορίσουν τις επιπτώσεις στους καταναλωτές, σημειώνει η έκθεση της Goldman.
Ωστόσο, οι αναλυτές της τράπεζας τονίζουν ότι οι τιμές των εμπορευμάτων συνεχίζουν να αυξάνονται και απαιτείται περαιτέρω περιορισμός της ζήτησης προκειμένου να εξισορροπηθεί η αγορά το επόμενο έτος, σε συνδυασμό με επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και αύξηση της παραγωγής των μελών του OPEC, συμπεριλαμβανομένου και του Ιράν.
"Ο αντίκτυπος της πτωτικής τάσης της παγκόσμιας ανάπτυξης παραμένει ανεπαρκής για την εξισορρόπηση των αποθεμάτων στις τρέχουσες τιμές", αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Goldman, υπογραμμίζοντας ότι "οι τιμές του πετρελαίου πρέπει να αυξηθούν κι άλλο για εξομαλυνθούν τα μη βιώσιμα χαμηλά επίπεδα των παγκόσμιων αποθεμάτων".
Σύμφωνα με την ανάλυση, τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου είναι κατά 75 εκατ. βαρέλια λιγότερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως και το παγκόσμιο έλλειμμα εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 400.000 βαρέλια την ημέρα μεσοσταθμικά στο τρίτο τρίμηνο.
Παρόλο που η απώλεια της ρωσικής παραγωγής ήταν μικρότερη από ό,τι αναμενόταν, η παραγωγή της θα μειωθεί παραπάνω και η ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης θα επαναφέρει πιθανώς το έλλειμμα στην αγορά, εκτιμά η Goldman.
Η παραγωγή της Ρωσία θα περιοριστεί κι άλλο λόγω των δυτικών κυρώσεων, υποχωρώντας κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους από τα 10,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα του Μαΐου, σύμφωνα με την τράπεζα, που εκτιμά ότι μεγάλοι όγκοι του αργού της Μόσχας ανακατευθυνθούν σε κυρίως στην Ασία.
Παρόλο που η ζήτηση στην Κίνα ανακάμπτει πάντως, η τράπεζα παραμένει επιφυλακτική στις εκτιμήσεις της και προβλέπει ότι τα lockdowns θα έχουν αντίκτυπο στην κινητικότητα στη χώρα.