Μενού Ροή
Ράλι προς τα 100 δολ. για το πετρέλαιο καθώς αυξάνεται η κατανάλωση βενζίνης στις ΗΠΑ

Με ισχυρή άνοδο που αγγίζει το 4% κινούνται οι τιμές του πετρελαίου με φόντο την αυξημένη κατανάλωση που έδειξαν τα στοιχεία στις ΗΠΑ, ενώ ο γ.γ. του ΟΠΕΚ δηλώνει ότι οι κίνδυνοι για τη ζήτηση παγκοσμίως είναι μάλλον υπερτιμημένοι.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του Brent παραδόσεως Οκτωβρίου διαπραγματεύεται στα 97,3 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 3,9% ή 3,7 δολαρίων.

Παρομοίως, το αμερικανικό WTI Σεπτεμβρίου σημειώνει επίσης άλμα 3,7% και διαπραγματεύεται στα 91,35 δολ. το βαρέλι με την τιμή του να έχει αυξηθεί κατά 2,95 δολάρια εντός της ημέρας.

Πίσω από την ανοδική πορεία των τιμών φαίνεται να βρίσκονται τα τελευταία στοιχεία στις ΗΠΑ, που έδειξαν υποχώρηση των αποθεμάτων πετρελαίου στη χώρα που ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών, κυρίως λόγω της αυξημένης κατανάλωσης βενζίνης.

Η έκθεση της ΕΙΑ εξέπληξε τις αγορές δείχνοντας ότι "τα θεμελιώδη μεγέθη για το αργό ίσως να μην είναι τόσο αρνητικά όσο νομίζαμε μόλις πριν από μια εβδομάδα", δήλωσε ο Dennis Kissler της BOK Financial.

"Ωστόσο, οι traders εξακολουθούν να ανησυχούν για το οικονομικό outlook συνολικά στο μέλλον, κάτι που οδηγεί σε έντονη νευρικότητα στην αγορά μελλοντικής εκπλήρωσης", προσθέτει ο ίδιος.

Το τελευταίο διάστημα το πετρέλαιο διαπραγματεύεται κοντά σε χαμηλά πάνω από έξι μήνων, έχοντας διαγράψει τα κέρδη που σημείωσε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία πυροδότησε φόβους για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

Φόβους που έχουν ενταθεί περαιτέρω πρόσφατα, υπό το πρίσμα των διαδοχικών αυξήσεων επιτοκίων που κάνουν οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως για να τιθασεύουν τον εξαιρετικά υψηλό πληθωρισμό, ωστόσο ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Χάιθαμ αλ Γκάις θεωρεί ότι οι ανησυχίες είναι μάλλον υπερτιμημένες.

"Υπάρχει πολύς φόβος", είπε σήμερα ο αλ Γκάις στο Reuters.."Υπάρχουν πολλές εικασίες και άγχος, και αυτό είναι κυρίως που οδηγεί στην πτώση των τιμών".

"Ενώ στην πραγματική οικονομία βλέπουμε πολύ διαφορετικά πράγματα. Η ζήτηση εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Εξακολουθούμε να αισθανόμαστε ότι θα αυξηθεί η ζήτηση και είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους", πρόσθεσε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ επιθυμεί να διασφαλίσει ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να συμμετέχει στις συμφωνίες παραγωγής πετρελαίου του Οργανισμού και μετά το 2022, παρά τις διεθνείς κυρώσεις που αναμένεται να της επιβληθούν.

Τέλος, από την πλευρά της προσφοράς, συνεχίζει να παραμένει μετέωρο το ζήτημα της αναβίωσης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, το οποίο θα έβαζε ξανά στο παιχνίδι της παγκόσμιας παραγωγής της Τεχεράνης διοχετεύοντας μεγάλες ποσότητες πετρελαίου στην αγορά που θα αποκλιμάκωναν σημαντικά τις πιέσεις στις τιμές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας