Μενού Ροή
Πετρέλαιο: Ο Πούτιν δοκιμάζει την υπομονή του ΟΠΕΚ

Η Ρωσία έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να διατηρήσει τη σχέση της με τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και ορισμένες άλλες δυνάμεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, κυρίως στην Ανατολή.

Ωστόσο, έναν χρόνο και πλέον μετά την εισβολή στην Ουκρανία ο Πούτιν φαίνεται να διαλύει σταδιακά τις σχέσεις του με τη Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ.

Τον τελευταίο διάστημα, η Ρωσία αναπτύσσει ενεργειακές σχέσεις με δυνάμεις που είναι ανοιχτές στο φθηνό πετρέλαιο και φυσικό αέριό της, μετά την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στον ενεργειακό της τομέα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Κατάφερε να προσελκύσει τις τεράστιες αγορές της Ινδίας και της Κίνας, καθιστώντας την τον κύριο εξαγωγέα αργού της Κίνας νωρίτερα φέτος. Αλλά τώρα η Ρωσία μπορεί να βλάπτει τον ΟΠΕΚ, τον ίδιο τον οργανισμό που έχει ενισχύσει τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου του όλα αυτά τα χρόνια.

Η επέκταση του ΟΠΕΚ

Όπως γράφει το oilpirce.com το 2016 ο ΟΠΕΚ επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει τη Ρωσία, στον ΟΠΕΚ+, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Καθώς η Ρωσία έχασε τις πωλήσεις πετρελαίου στη Δύση, ο ΟΠΕΚ+ φάνηκε να υποστηρίζει τον Πούτιν στους στόχους του να επωφεληθεί από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, συμφωνώντας σε περικοπές παραγωγής σε όλα τα κράτη μέλη του για να στηρίξει τις υψηλές τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο, στη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αναφέρθηκε ότι οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι ήταν δυσαρεστημένοι με τη συμπεριφορά της Ρωσίας.

Ο οργανισμός συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή του πετρελαίου κατά 500.000 bpd σε μια συνάντηση τον Απρίλιο, και ωστόσο η Ρωσία συνέχιζε να προμηθεύει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου με έκπτωση στην αγορά για να στηρίξει την παραπαίουσα οικονομία της και να βοηθήσει τις προσπάθειές της στη σύγκρουση κατά της Ουκρανίας. Αυτό συμβαίνει παρόλο που η ομάδα των χωρών της G7 έχει επιβάλει ανώτατο όριο 60 δολαρίων ανά βαρέλι για τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας.

Φαίνεται τώρα ότι ο Πούτιν ήθελε να κερδίσει την υποστήριξη του ΟΠΕΚ για να επωφεληθεί από τις υψηλές τιμές της ενέργειας εις βάρος των άλλων κρατών μελών του ομίλου. Οι επανειλημμένες μειώσεις της παραγωγής του ΟΠΕΚ έχουν ωθήσει τις τιμές όλο και υψηλότερα στο παρελθόν, γεγονός που επέτρεψε στη Ρωσία να μειώσει τις τιμές του ΟΠΕΚ για να προσελκύσει αγοραστές και να συνεχίσει να πουλά αργό.

Η Ινδία, η Κίνα και αρκετές άλλες χώρες έχουν αγνοήσει μέχρι στιγμής τις δυτικές κυρώσεις, χρησιμοποιώντας αυτή τη στιγμή ως ευκαιρία να αποθηκεύσουν φθηνό πετρέλαιο. Αυτό οδήγησε τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ να χάσουν το μερίδιο αγοράς τους. Για παράδειγμα, τους δύο πρώτους μήνες του έτους, η Ρωσία ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου της Κίνας , στέλνοντας περίπου 1,94 εκατομμύρια bpd στον ασιατικό γίγαντα, σημειώνοντας αύξηση 23,8% από την ίδια περίοδο του 2022.

Αλλά τώρα ο ΟΠΕΚ προσέχει, πράγμα που σημαίνει ότι ο Πούτιν μπορεί να μην μπορέσει να συνεχίσει αυτή την τακτική για πολύ. Τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ χάνουν γρήγορα την εμπιστοσύνη τους στη Ρωσία, με τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας να φέρεται να λέει ότι έχει «βαρεθεί με τα μέλη του ΟΠΕΚ που δεν επιτυγχάνουν τους στόχους παραγωγής πετρελαίου», αναζητώντας παράλληλα «περισσότερη διαφάνεια στην παραγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία». Μέχρι σήμερα, τα κράτη μέλη που επιθυμούν να αυξήσουν τα επίπεδα παραγωγής τους, όπως τα ΗΑΕ, έχουν κάνει υπομονή. Αλλά εάν η Ρωσία συνεχίσει να μειώνει τις τιμές του ΟΠΕΚ και να αγνοεί τις ποσοστώσεις της, θα μπορούσε να οδηγήσει σε χάος τη μέχρι τώρα σταθερή ενεργειακή συμμαχία. Επιπλέον, λόγω των ισχυρών εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας, παρά τις περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ, η τιμή του πετρελαίου μειώνεται. Αυτό υποδηλώνει ότι η Ρωσία μπορεί τελικά να χρειαστεί να πουλήσει το αργό της με ζημία για να διατηρήσει τα επίπεδα των εξαγωγών, εις βάρος της οικονομίας της και της πολεμικής της προσπάθειας.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας