Μενού Ροή
"Καύσιμο" πετρελαίου στον πληθωρισμό - Θα δούμε τα 100 δολάρια/βαρέλι μέσα στον Οκτώβριο;

Φλερτάρει με τιμές, στα 100 ευρώ ανά βαρέλι σταθερά το τελευταίο διάστημα,  το πετρέλαιο τύπου μπρεντ στις διεθνείς αγορές, με την άνοδο των τιμών σε μηνιαία βάση να ανέρχεται στο 9,78% και να αγγίζει νέο υψηλό δεκαμήνου.

Μάλιστα, οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 30% από τον Ιούνιο, καθώς η  ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας στις αρχές του μήνα ότι θα διατηρήσει την εθελοντική μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε ισχύ μέχρι το τέλους του έτους, αλλά και η εικόνα των αποθεμάτων στις ΗΠΑ έχει εκτινάξει την τιμή.

Με βάση τον επικεφαλής της στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank, Όλε Χάνσεν «ξαφνικά όλοι συνειδητοποίησαν ότι η αγορά επρόκειτο να συνεχίσει να ανεβαίνει βραχυπρόθεσμα».

Πάντως τιμές πάνω από τα 100 δολ. το βαρέλι δίνουν και τα hedge funds, τροφοδοτώντας το ράλι στις τιμές του πετρελαίου. Την ίδια ώρα, η κίνησης της Ρωσίας να επιβάλει την περασμένη εβδομάδα προσωρινή απαγόρευση των εξαγωγών βενζίνης και ντίζελ προς τις περισσότερες χώρες για να σταθεροποιήσει την εγχώρια αγορά, και παρόλο την εν συνεχεία άμβλυνση των περιορισμών, έχει ασκήσει πίεση στις τιμές του αργού.

Με βάση, δε, τον επικεφαλής της έρευνας ενεργειακών μετοχών στην ΕΜΕΑ της JPMorgan, Κρίστιαν Μάλεκ, η πρόσφατη άνοδος της τιμής του Brent θα μπορούσε να συνεχιστεί προς τα 150 δολάρια το βαρέλι μέχρι το 2026,  Ο ίδιος απέδωσε την εκτίμηση αυτή σε μια σειρά καταλυτών, συμπεριλαμβανομένων των κραδασμών χωρητικότητας, ενός ενεργειακού υπερκύκλου – και φυσικά, των προσπαθειών να απεξαρτηθεί ο κόσμος από τα ορυκτά καύσιμα.

«Η διόρθωση των τιμών που είδαμε την περασμένη εβδομάδα έχει εξαντληθεί και η δυναμική της αγοράς δείχνει προς υψηλότερες τιμές» εξηγεί στους Financial Times,ο επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank., Όλε Χάνσεν  Οι αγορές συνεχίζουν να ανησυχούν για τα αποθέματα αμερικανικού αργού στο βασικό κόμβο αποθήκευσης Cushing, στην Οκλαχόμα, που έπεσε κάτω από τα ελάχιστα επίπεδα λειτουργίας.

Αυτή η πτώση στο Cushing, το σημείο παράδοσης για τα προθεσμιακά συμβόλαια αργού των ΗΠΑ, θα επιδεινώσει την στενότητα της προσφοράς που έχει δημιουργηθεί από τις εθελοντικές περικοπές της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας και πυροδοτεί την άνοδο των τιμών.  «Οι τιμές του πετρελαίου είναι συνολικά σχετικά ισχυρές εν μέσω της τρέχουσας σύσφιγξης της προσφοράς» τονίζει στο Reuters ο αναλυτής της CMC Markets, Λιον Λι. «Οικονομικά στοιχεία από χώρες της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν πρόσφατα αποδυναμωθεί» προσθέτει και συμπληρώνει ότι οι τιμές του πετρελαίου τον Οκτώβριο ενδέχεται να παρουσιάσουν συνολικά μια ασταθή τάση. Είναι απίθανο να ξεπεράσει τα 100 δολάρια βραχυπρόθεσμα, αλλά αναμένεται να είναι ισχυρή».

Οι εγχώριες τιμές

Πάντως, στην “αντλία” υπάρχει εκτίμηση από τους παράγοντες των βενζινοπωλών, και δη την ΠΟΠΕΚ, ότι στις παραδόσεις του Σαββάτου 30/9 θα υπάρξει μια μικρή αποκλιμάκωση στις τιμές. Ωστόσο στην βενζίνη παραμένουν σταθερά στα 2,03 λεπτά ανά λίτρο, κατά μέσο πανελλαδικό επίπεδο, ενώ στο ντίζελ κίνησης ξεπερνούν σε μέσο πάντα επίπεδο χώρας, το 1,85 ευρώ ανά λίτρο. Εκεί εστιάζεται και το ζήτημα, καθώς αναμένεται αυτή η τιμή να επηρεάσει τα κόστη μεταφορών σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και βέβαια να ωθήσει τον πληθωρισμό.

Προβλέψεις

Στο μεταξύ με βάση όσα αναφέρει η Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή καταγράφονται κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία, Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, οι πιο εμφανείς κίνδυνοι προς την αρνητική κατεύθυνση αφορούν:

Τον επίμονο πληθωρισμό και την αναθεώρηση των πληθωριστικών προσδοκιών προς τα πάνω, εξαιτίας των πιέσεων από την αγορά εργασίας, που θα κάνουν δυσκολότερη την αποκλιμάκωσή του. Αν μάλιστα υπάρξουν περαιτέρω διαταραχές από τη πλευρά της προσφοράς, ειδικά στις τιμές των τροφίμων, αρκετές χώρες ενδέχεται να επηρεαστούν ασύμμετρα.

Την αναπροσαρμογή των τιμών των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται στενά με την αναμενόμενη εξέλιξη του πληθωρισμού και των επιτοκίων. Απότομες μεταβολές των προσδοκιών θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στις τράπεζες και τα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των οποίων οι ισολογισμοί παραμένουν ευάλωτοι στον κίνδυνο επιτοκίου, ιδίως εκείνα που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα σε εμπορικά ακίνητα. Οι επιπτώσεις μετάδοσης είναι πιθανές και η φυγή προς την ασφάλεια, με τη συνακόλουθη ανατίμηση των αποθεματικών νομισμάτων, θα προκαλούσε αρνητικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και την ανάπτυξη.

Τον βαθύτερο γεωπολιτικό κατακερματισμό: Ο συνεχιζόμενος κίνδυνος να διαχωριστεί η παγκόσμια οικονομία σε μπλοκ εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία θα μπορούσε να ενταθεί, με περισσότερους περιορισμούς στο εμπόριο (ιδίως στο εμπόριο στρατηγικών αγαθών, όπως τα κρίσιμα ορυκτά), στις διασυνοριακές μετακινήσεις κεφαλαίων, τεχνολογίας και εργαζομένων και στις διεθνείς πληρωμές. Τέτοιες εξελίξεις θα μπορούσαν να συμβάλουν σε πρόσθετη αστάθεια στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων και να δυσχεράνουν την πολυμερή συνεργασία για την παροχή παγκόσμιων δημόσιων αγαθών.

Την ολοένα και βιαιότερη εμφάνιση φυσικών καταστροφών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή εντείνοντας τις μεταναστευτικές ροές και την πολιτική αστάθεια.

Οι τιμές στο ρεύμα

Στο μεταξύ, με βάση την ΡΑΑΕΥ και σχετική απάντηση που έδωσε στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η χώρα μας είχε στους πρώτους οκτώ μήνες του 2023 την τέταρτη ακριβότερη τιμή χονδρικής πανευρωπαϊκά, μετά την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ιρλανδία. Όπως αναφέρεται η υψηλή κατάταξη οφείλεται κυρίως στην ακριβή τιμή του Ιανουαρίου που έφτασε τα 201 ευρώ/MWh ως αποτέλεσμα της μεταχρονισμένης εφαρμογής της τιμής φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές.

Με βάση την Αρχή υπάρχει μια χρονοκαθυστέρηση σε σχέση με το “τίναγμα” των τιμών, κύρια του αερίου, που είναι βαρόμετρο και για το ρεύμα. Έτσι, καθώς στα 119 ευρώ/MWh στοίχιζε το αέριο το Δεκέμβριο του 2022, η χονδρική ρεύματος είδε ανάλογες ακριβές τιμές στο ρεύμα, ένα μήνα μετά, τον Ιανουάριο 2023, οπότε και καταγράφεται και η ευρωπαϊκή “κορύφωση” τιμών στην Ελλάδα, Όμως, χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιούνιο και Ιούλιο 2023 η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη 15η θέση από σύνολο 32 χωρών, τονίζει η ΡΑΑΕΥ.

Στο μεταξύ, στα 107,54 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα 29/9/2023. Μάλιστα η χώρα έχει την τρίτη ακριβότερη τιμή, μετά την Ιταλία και τη Μάλτα.

Η τιμή μειώθηκε 3% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 284,42 GWh.

Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης 0%, το φυσικό αέριο 44,5%, τα υδροηλεκτρικά 9,1%, οι εισαγωγές 11,7% και οι ανανεώσιμες 30,4%.

Οι εξαγωγές στις 17,240 MWh και οι εισαγωγές στις 16,708 MWh.

Να σημειωθεί ότι σε επίπεδο μήνα, η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 102,12 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σε επίπεδα ανάλογα με τον προηγούμενο μήνα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας