Ρωσικά ωκεανογραφικά ανακάλυψαν στην Ανταρκτική γιγάντιο κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Telegraph.
Όπως αναφέρει η Telegraph τα ρωσικά πλοία που πραγματοποιούσαν έρευνα για επιστημονικούς λόγους, ενημέρωσαν τη Μόσχα ότι εντόπισαν συνολικά αποθέματα 511 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου.
Τα αποτελέσματα των ερευνών δημιουργούν επίσης ανησυχία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το κοίτασμα φτάνει τα 511 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, περίπου 10 φορές η παραγωγή της Βόρειας Θάλασσας τα τελευταία πενήντα χρόνια.
Η Ανταρκτική προστατεύεται όμως από τη Συνθήκη του 1959, η οποία απαγορεύει κάθε εξόρυξη ορυκτών πηγών ή πετρελαίου.
Σύμφωνα με καταθέσεις στην Επιτροπή Περιβαλλοντικού Ελέγχου της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων, η δραστηριότητα της Ρωσίας στην Ανταρκτική προμηνύει γεωπολιτικές εντάσεις και ίσως τελικά ανοίξει το δρόμο για εξορύξεις στην προστατευόμενη σήμερα ήπειρο.
Ωστόσο η Επιτροπή Περιβαλλοντικού Ελέγχου φέρεται να ανησυχεί για ενδεχόμενη απόσυρση της Ρωσίας από τη συνθήκη και καλεί το Φόρεϊν Όφις να προστατεύσει τα συμφέροντα της Βρετανίας.
Και αυτό επειδή ένα μεγάλο μέρος του κοιτάσματος βρίσκεται εντός των Βρετανικών Εδαφών στην Ανταρκτική, τα οποία διεκδικούν μέχρι σήμερα και η Χιλή και η Αργεντινή.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί συνέχεια μιας σειράς ερευνών από το σκάφος Alexander Karpinsky, το οποίο εκμεταλλεύεται η Rosgeo - η ρωσική υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με την εύρεση ορυκτών αποθεμάτων για εμπορική εκμετάλλευση.
Ο ειδικός στην Ανταρκτική, Κλάους Ντοντς, καθηγητής γεωπολιτικής στο Royal Holloway College, τόνισε μάλιστα ότι οι δραστηριότητες της Ρωσίας ήταν πολύ πιο κοντά στην αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρά στην επιστήμη, αυτή καθ` αυτή.
«Η Συνθήκη για την Ανταρκτική αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις» όχι μόνο από τη Ρωσία αλλά και από την Κίνα, είπε.«Οι δραστηριότητες της Ρωσίας πρέπει να ερμηνευτούν ως απόφαση υπονόμευσης των κανόνων για τις σεισμικές έρευνες και τελικά ως προάγγελος της εξόρυξης πόρων» εκτίμησε. Η Ρωσία πιθανότατα θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στη σύνοδο των χωρών-μελών της συνθήκης που θα πραγματοποιηθεί αυτό το μήνα στην Ινδία.
Άλλοι ειδικοί εκτίμησαν πάντως ότι η Ανταρκτική κινδυνεύει περισσότερο από τις γεωπολιτικές αλλαγές που φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.