Μενού Ροή
Κατά της κατάργησης του άνθρακα ο Γερμανός υπ. Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ κατέστησε σαφή την αντίθεσή του στο εμβληματικό σχέδιο του κυβερνητικού συνασπισμού για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έως το 2030, σε συνέντευξή του την Τρίτη, απορρίπτοντας έτσι τη βασική δέσμευση της κυβέρνησής του.

Η δημόσια αμφισβήτηση από τον Λίντνερ της κίνησης της κυβέρνησής του να επισπεύσει «ιδανικά» τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα από το 2038 στο 2030 επισκίασε το σύστημα εμπορίας εκπομπών (ΣΕΔΕ- ETS) της ΕΕ.

«Αυτή η ημερομηνία δεν κάνει ούτως ή άλλως τίποτα για το κλίμα, αφού οι εκπομπές CO2 που εξοικονομούνται στη Γερμανία επιτρέπεται να συσσωρεύονται επιπλέον στην Πολωνία, για παράδειγμα, λόγω των ευρωπαϊκών κανόνων», υποστήριξε ο Λίντνερ σε συνέντευξή του στην Kölner Stadt-Anzeiger.

«Όσο δεν είναι σαφές ότι η ενέργεια είναι διαθέσιμη και οικονομικά προσιτή, θα πρέπει να σταματήσουμε τα όνειρα για σταδιακή κατάργηση της ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα το 2030», πρόσθεσε.

Ο Λίντνερ εδώ αναφέρεται ανοιχτά στην αποτυχία του γνωστού ερυωπαϊκού συστήματος για το κλίμα – ΣΕΔΕ. Στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, το κλείσιμο ενός ή περισσότερων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα δεν μειώνει αυτόματα τον αριθμό εκπομπών που κυκλοφορούν, εάν η κυβέρνηση δεν ζητήσει εγκαίρως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τα ακυρώσει.

Το κακό ιστορικό της Γερμανίας στο θέμα αυτό έχει πράγματι οδηγήσει άλλες χώρες της ΕΕ να μπορούν να αυξήσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η Γερμανία εφάρμοσε ένα χρονοβόρο σύστημα που απαιτεί δύο ανεξάρτητες γνωμοδοτήσεις εμπειρογνωμόνων για να καθοριστεί πόσα δικαιώματα πρέπει να διαγραφούν. Αυτή η περίπλοκη διαδικασία έχει κάνει τη Γερμανία στο παρελθόν να χάσει την προθεσμία κοινοποίησης της Επιτροπής.

Αλλά η απόρριψη από τον Λίντνερ της προθεσμίας εξόδου από τον άνθρακα του συνασπισμού δεν βρήκε πολλούς υποστηρικτές.

«Δεν θα ήταν καλό για τη Γερμανία ως επιχειρηματικό χώρο να διαλυθεί η συμφωνημένη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα», δήλωσε ο Michael Hüther, διευθυντής του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου, στο Deutschlandfunk.

Η πρόταση αυτή «δεν σταθεροποιεί τις προσδοκίες των επενδυτών. Κάποια στιγμή πρέπει να επιμείνεις σε κάτι», πρόσθεσε.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να διευκρινίσει γρήγορα πώς θα οργανωθεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η [ενεργειακή] ασφάλεια στη Γερμανία», πρόσθεσε η Κέρστιν Αντρέ, επικεφαλής της Γερμανικής Ένωσης Βιομηχανιών Ενέργειας και Υδάτων (BDEW), όπως μετέδωσε το RND.

Άλλοι ερμήνευσαν τη δήλωση του Λίντνερ ως αιχμή κατά του εταίρου του στον συνασπισμό των Πρασίνων, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι τάσσεται υπέρ της σταδιακής κατάργησης, αμφισβήτησε πρόσφατα την αυστηρή τήρηση της προεκλογικής δέσμευσης του κόμματός του να τηρήσει το φρένο χρέους του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας