Σε μια κομβική κίνηση προς τη μετάβαση σε καθαρότερες πηγές ενέργειας, η Γερμανία σχεδιάζει να συνεισφέρει 7,55 δισ. ευρώ, μόνο ένα μικρό ποσοστό των 60 δισ ευρώ που απαιτούνται για την κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με αέριο που μπορούν αργότερα να μετατραπούν σε υδρογόνου.
Το προσχέδιο προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το Bloomberg, θα συζητηθεί από την επιτροπή προϋπολογισμού του κοινοβουλίου στις 18 Ιανουαρίου και αναμένεται να ψηφιστεί αργότερα αυτόν τον μήνα. Όπως αναφέρεται εκεί, η χρηματοδότηση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου θα ξεκινήσει μόλις το 2028, δύο χρόνια αργότερα από τους αρχικούς σχεδιασμούς.
Το υπουργείο Οικονομίας είχε καθορίσει μια εκτίμηση 60 δισ ευρώ για την κατασκευή αυτών των εφεδρικών σταθμών που απαιτούνται για να διατηρηθούν τα φώτα αναμμένα καθώς η χώρα απενεργοποίησε τους εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς της πέρυσι και εγκαταλείπει τον άνθρακα. Ωστόσο η κυβέρνηση περίμενε ότι η αγορά θα χρηματοδοτούσε μέρος του κόστους. Ο υπολογισμός του υπουργείου Οικονομίας έχει πλέον «σημαντικά χαμηλότερο κόστος», δήλωσε εκπρόσωπος του, που υποθέτει επίσης ότι το υδρογόνο θα γίνει φθηνότερο με την πάροδο του χρόνου. Σημειώνεται ότι το υφιστάμενο δυναμικό σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της χώρας θα χρειαστεί επίσης εκσυγχρονισμό τα επόμενα 15 χρόνια.
Το σχέδιο υδρογόνου
Το σχέδιο υδρογόνου της χώρας αποτελεί μέρος μιας πρωτοβουλίας να βασιστεί ο εφοδιασμός με ηλεκτρική ενέργεια σχεδόν εξ ολοκλήρου σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και καύσιμα, πιθανώς το 2035. Αυτή η εξέλιξη αντανακλά τις επίμονες προσπάθειες της Γερμανίας να διασφαλίσει ενεργειακή ασφάλεια κατά τη μετάβαση σε καθαρότερες πηγές ενέργειας.
Η απεξάρτηση από τον άνθρακα εξαρτάται επίσης από τους προγραμματισμένους διαγωνισμούς που θα γίνουν φέτος για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου έτοιμους για υδρογόνο. Η RWE AG — η οποία σχεδιάζει να κατασκευάσει 3 GW από αυτές τις μονάδες μέχρι το 2030 — δήλωσε πρόσφατα ότι η απεξάρτηση από τον άνθρακα μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα κινδύνευε εάν οι διαγωνισμοί δεν πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Νοεμβρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε πως η χορήγηση 60 δισ ευρώ από αχρησιμοποίητη βοήθεια για την πανδημία, σε ειδικά ταμεία για την προστασία του κλίματος, εκτός του τακτικού προϋπολογισμού, ήταν αντισυνταγματική, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το 2023, με το υπουργείο Οικονομικών να αναζητεί τρόπο για να καλύψει «τρύπα» 17 δισ. ευρώ.