Μενού Ροή
Dan Jørgensen
Ανατροπή με τον Επίτροπο Ενέργειας ΕΕ - Για άλλες θέσεις προαλείφονται τα φαβορί, στο κάδρο ο Δανός Dan Jørgensen

Για πλήρη ανατροπή του σκηνικού με τον/την Επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης της περιόδου 2024-9, προϊδεάζουν οι τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες καθώς οι μέχρι σήμερα θεωρούμενοι ως επικρατέστεροι, η αντιπρόεδρος της Ισπανικής κυβέρνησης, κα Teresa Ribera από τους σοσιαλιστές-δημοκράτες και ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχίας, κ. Jozef Síkela από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, φαίνεται να προκρίνονται για άλλες θέσεις ανοίγοντας τον δρόμο για τον Δανό σοσιαλδημοκράτη Dan Jørgensen, αν και όλα είναι ρευστά.

Η κα Ribera φαίνεται ότι προορίζεται είτε για εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αντικείμενο την κλιματική, ψηφιακή και κοινωνική μετάβαση είτε για Επίτροπος Ανταγωνισμού.

Και τα δύο χαρτοφυλάκια θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικά εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι

  • η νέα Κομισιόν θα έχει μόνο τέσσερις εκτελεστικούς αντιπροέδρους και κανένα απλό αντιπρόεδρο, αντίθετα με ό,τι ισχύει σήμερα, και η κα Ribera θα είναι η μοναδική εκ μέρους των σοσιαλιστών-δημοκρατών,
  • το χαρτοφυλάκιο του Ανταγωνισμού θεωρείται διαχρονικά το σημαντικότερο απ’ όλα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς ασχολείται με θέματα αγοράς και ως εκ τούτου είναι το πλέον περιζήτητο.

Ο κ. Síkela από την πλευρά του φαίνεται να οδεύει προς το χαρτοφυλάκιο του Εμπορίου, κάτι που επιθυμεί και η τσέχικη κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας του, Martin Dvořák προέβη σε μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα κίνηση, βγήκε δημόσια και διέψευσε ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Die Welt που έφερε τον κ. Síkela ως νέο Επίτροπο Ενέργειας. «Δεν μπορώ να καταλάβω πως δημοσιεύτηκε κάτι τέτοιο καθώς έχω διαφορετική ενημέρωση (σ.σ. για το χαρτοφυλάκιο) αυτή τη στιγμή», δήλωσε.

Ο κλήρος πέφτει στον Δανό Dan Jørgensen

Εάν δεν υπάρξει ανατροπή της… ανατροπής, δηλαδή εάν δεν επιστρέψει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Ursula von den Leyen είτε στην κυρία Ribera είτε στον κ. Síkela για την θέση του του νέου/της νέας Επιτρόπου Ενέργειας, τότε σοβαρή υποψηφιότητα θέτει ο Δανός πολιτικός, στέλεχος των σοσιαλιστών-δημοκρατών, κ. Dan Jørgensen, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Ενέργειας και Κλίματος από το 2019 έως το 2022.

Tα δύο τελευταία χρόνια ήταν υπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Διεθνούς Κλιματικής Πολιτικής, ενώ από το 2004 έως το 2013 ήταν ευρωβουλευτής. Από το 2013 έως το 2015 θήτευσε ως υπουργός Τροφίμων, Γεωργίας και Αλιείας.

Το όνομα του κ. Dan Jørgensen ακούστηκε από την αρχή για την θέση του Επιτρόπου Ενέργειας εκ μέρους των σοσιαλιστών-δημοκρατών, στην περίπτωση που δεν προχωρούσε η επιλογή της κυρίας Ribera που ήταν η βασική επιλογή.

Βεβαίως, εάν η Ισπανίδα πολιτικός αναλάβει τελικά εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν έχοντας στην εποπτεία της και τον τομέα της ενέργειας, θεωρείται δύσκολο αλλά όχι απίθανο ο Επίτροπος Ενέργειας να προέρχεται από την ίδια πολιτική ομάδα.

Οι αποφάσεις της κυρίας Ursula von den Leyen για την κατανομή των αρμοδιοτήτων στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας