Μενού Ροή
Νέο ανησυχητικό σήμα του ΙΟΒΕ για τη βιομηχανία

Υποχώρηση των προσδοκιών στη βιομηχανία καταγράφεται τον Οκτώβριο, όπως προκύπτει από την έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ.

“Οι γεωπολιτικές αναταράξεις που εντείνονται και οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν έντονα αρνητικές επιδράσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, φαίνεται να επηρεάζουν το εξωστρεφές τμήμα της εγχώριας βιομηχανίας και να προκαλούν αβεβαιότητες, παρά την έως τώρα γενικά θετική πορεία των εξαγωγών προϊόντων” αναφέρει  το ΙΟΒΕ 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη  Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε αισθητά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα εντάθηκαν, ενώ οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες υποχώρησαν.  Επίσης ο  Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία εξασθένισε σημαντικά τον Οκτώβριο, στις 103,5, από 110,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Από τις μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση ενισχύθηκε, ενώ παράλληλα το θετικό ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες υποχώρησε έντονα, και το ύψος των αποθεμάτων ενισχύθηκε.

Οι διαπιστώσεις αυτές εγγράφονται σε ένα περιβάλλον με έντονες προκλήσεις για τη μεταποίηση, όπου κεντρική θέση επέχει το υψηλό ενεργειακό κόστος, που αποτελεί “βασική” νάρκη για την ανταγωνιστικότητά της.

Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες  ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, Αντώνης Κοντολέων από το βήμα του 6ο Renewable & Storage Forum, έστειλε νέο μήνυμα για την ανάγκη άμεσης παρέμβασης για να διασωθεί η όποια βιομηχανική βάση έχει μείνει στη χώρα.

«Το  υψηλό κόστος ενέργειας αποτελεί τροχοπέδη για τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας στη χώρας μας» ανέφερε προσθέτοντας ότι οι  μη ανταγωνιστικές τιμές στην εγχώρια αγορά πλήττουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα τη βιομηχανίας, ενώ ούτε οι ΑΠΕ και οι διασυνδέσεις θα ρίξουν τις τιμές στην αγορά στο κοντινό μέλλον.

Εξάλλου όπως σημείωσε  ο κ. Κοντολέων απαντώντας στο επιχείρημα ότι διαχρονικά οι τιμές ενέργειας στην Ελλάδα ήταν σημαντικά υψηλότερες σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, υπενθύμισε ότι οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας στη χώρα μας ξαφνικά μετά το 2023 βρέθηκαν εκτεθειμένες στις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς χωρίς κανένα εργαλείο αντιστάθμισης του κινδύνου και χωρίς στήριξη.

Την ίδια ώρα που  η ελληνική κυβέρνηση δεν παρέχει στις ενεργοβόρες βιομηχανίες την ίδια στήριξη που παρέχουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στις δικές τους ενεργοβόρες βιομηχανίες. «Δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω και τίποτε λιγότερο», ανέφερε  χαρακτηριστικά ο κ. Κοντολέων προσθέτοντας  ότι δεν δικαιολογείται η σημαντική περικοπή των ποσών που δίδονται για την Αντιστάθμιση του CO2 με την επιβολή χαρτοσήμου 20 εκατ. ευρώ στα ποσά της περιόδου 2021-2023 καθώς και τη μείωση κατά 100 εκατ ευρώ των ποσών που θα δοθούν για το 2024. Πάντως και σε ευρωπαϊκό επίπεδο φουντώνει ο προβληματισμός για το μέλλον της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Έτσι, την ανάγκη να επικεντρωθεί η συζήτηση γύρω από τα κρίσιμα συμπεράσματα και συστάσεις της έκθεσης Ντράγκι, συστήνει η FuelsEurope, στην Προεδρία της ΕΕ και στους επικεφαλής των κρατών μελών, ενόψει του επερχόμενου Συμβουλίου στις 8 Νοεμβρίου.  Ειδικότερα, μεταξύ άλλων αναφορικά με την υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης των ενεργοβόρων βιομηχανιών,  να εξεταστεί η πρόκληση της διαρροής άνθρακα στο εμπόριο, να δοθεί έμφαση στο ρόλο των ΑΠΕ και των καυσίμων χαμηλών εκπομπών σε όλους τους τομείς των μεταφορών.

 “Η έκθεση Ντράγκι παροτρύνει πολύ έντονα την ΕΕ και τους ρυθμιστές των κρατών μελών να δώσουν προτεραιότητα στην ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη ως βασικούς πυλώνες για τη διαφύλαξη των βασικών αξιών της Ευρώπης”, σημείωσε η Λιάνα Γούτα, γενική διευθύντρια της FuelsEurope.  “Καλούμε το Συμβούλιο να εκτιμήσει την αναγνώριση από τον κ. Ντράγκι του στρατηγικού ρόλου των ανανεώσιμων καυσίμων, ιδίως για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα σε όλους τους τρόπους μεταφοράς”, τόνισε παρακάτω, προσθέτοντας ότι η έκθεση “υπογραμμίζει την ηγετική θέση της ΕΕ στον τομέα αυτό και ζητεί την αναθεώρηση του κανονισμού για τις εκπομπές CO2 του κλάδου, υποστηρίζοντας μια πραγματικά τεχνολογικά ουδέτερη προσέγγιση”.  Επιπλέον, ο σύνδεσμος κάνει αναφορά στα συμπεράσματα της έκθεσης σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, ιδιαίτερα σε σχέση με τις υψηλές τιμές ενέργειας και το κόστος των εκπομπών, σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές τους διεθνώς. Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται ότι, “η έκθεση σωστά ζητεί σημαντική δημόσια στήριξη για την αποτροπή της αποβιομηχάνισης”.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας