Μενού Ροή
airbnb
Airbnb: Σήμα για "άμυνες" έναντι των κινδύνων κλίματος και φυσικών καταστροφών

Τη συμπερίληψη προνοιών για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των χιλιάδων επιχειρήσεων που αναπτύσσονται στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, έναντι των κλιματικών μεταβολών αλλά και των κινδύνων φυσικών καταστροφών απέστειλαν ομιλητές στο συνέδριο ShortStay Conference 2025, του Stama, του συνδέσμου των διαχειριστών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Όπως, δε, τόνισε, ο πρόεδρος του Stama, Nάσος Γαβαλάς, “η βραχυχρόνια μίσθωση δεν είναι μια περιθωριακή δραστηριότητα αλλά ένας βασικός πυλώνας του τουρισμού και της οικονομίας. “Η βραχυχρόνια μίσθωση συνεχίζει και μεγαλώνει” τόνισε ο Αλέξανδρος Καραβίτης, CEO της Hosthub. 

Μιλώντας για τις απρόβλεπτες συνθήκες, όπως η κλιματική αλλαγή, παρότρυνε τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης να εφαρμόζουν πρακτικές βιωσιμότητας και να ασφαλίζουν τα ακίνητά τους. Σε ό,τι αφορά τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, ανέφερε ότι οι ακυρώσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις μέχρι στιγμής είναι διπλάσιες από πέρυσι, και κινούνται στο 50% των κρατήσεων (την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν στο 24%). Τέλος, σύστησε στους διαχειριστές να παρακολουθούν τις εξελίξεις της τεχνολογίας και να επιλέγουν τα σωστά εργαλεία «γιατί όποιος την βάλει απέναντί του, θα βγει χαμένος», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που παρουσίασε η PriceLabs σχετικά με την αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης στη χώρα μας. Τον Δεκέμβριο του 2024, περίπου 132.500 καταλύματα ήταν καταχωρημένα στις πλατφόρμες ανά την Ελλάδα. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στις καταχωρήσεις, τα τρία τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί από τις 139.000 το 2022, στις 177.000 το 2023, ενώ στο κλείσιμο του 2024 έφτασαν τις 213.000 στο σχετικό μητρώο, παραπέμποντας σε αύξηση 20% σε ετήσια βάση, καθώς λόγω της απαγόρευσης έκδοσης νέων ΑΜΑ στο κέντρο της Αθήνας που ισχύει από την αρχή του 2025, πολλοί έσπευσαν να εκδώσουν Αριθμό Μητρώου, χωρίς απαραίτητα να έχουν καταχωρηθεί στις πλατφόρμες.

Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024 οι κρατήσεις ήταν κατά πολύ αυξημένες σε σύγκριση με το 2023. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 16% σε σχέση με την περασμένη χρονιά (2023) και κορυφώθηκαν τον Αύγουστο, ξεπερνώντας τα 2,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.Στον αντίποδα, το πιο «αδύναμο» διάστημα είναι το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα εξακολουθεί να κινείται υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, γεγονός που αποτυπώνεται στα αυξημένα κατά 60% έσοδα που καταγράφηκαν το 2024 σε σχέση με το 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ShortStayConference 2025, τα δηλωθέντα εισοδήματα διαμορφώθηκαν σε 874 εκατ. ευρώ πέρυσι έναντι 746 εκατ. ευρώ το 2023 και 544 εκατ. ευρώ το 2022.

Οι πληρότητες και οι ανταγωνιστές

Με βάση όσα αναφέρθηκαν, η πληρότητα στην Ελλάδα τον Αύγουστο αγγίζει το 80% ενώ το χαμηλότερο σημείο της είναι τον Ιανουάριο, που μόλις και μετά βίας ξεπερνά το 25%. Αντίστοιχη πορεία ακολουθούν οι πληρότητες και σε άλλες ανταγωνιστικές αγορές της Μεσογείου, με τη Μάλτα και την Πορτογαλία να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από την Ελλάδα ενώ η Κροατία παρουσιάζει χαμηλότερες πληρότητες, με εξαίρεση την καλοκαιρινή περίοδο. Η εποχικότητα των κρατήσεων αντικατοπτρίζεται και στις τιμές, οι οποίες κορυφώνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Εντός Ελλάδος, ξεκάθαρα υψηλότερη είναι η πληρότητα των καταλυμάτων στην Αθήνα η οποία παρουσιάζει πτώση τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως είναι αναμενόμενο. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, μια λιγότερο εποχιακή αγορά, ενώ η Κρήτη παρουσιάζει «επιθετική» αύξηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Συγκεκριμένα, η Αθήνα καταγράφει τα υψηλότερα νούμερα και φτάνει το 80% τον Σεπτέμβριο. Ακολουθεί η Κρήτη, η οποία τον Αύγουστο κινείται πέριξ του 80% και τελευταία κατατάσσεται η Θεσσαλονίκη με το ποσοστό πληρότητας να μην ξεπερνά 70%. Σημειώνεται, βέβαια, ότι η Κρήτη χαρακτηρίζεται από υψηλή εποχικότητα σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη αγορά, δεδομένου ότι την από τον Νοέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο η πληρότητα δεν υπερβαίνει το 25%.

Τέλος, χαρτογραφώντας την ελληνική αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα στοιχεία της PriceLabs αποκαλύπτουν ότι το 44% των διαχειριστών από 2-10 καταχωρημένα καταλύματα, το 35% διαθέτει ένα καταχωρημένο κατάλυμα, το 11% διαθέτει από 11 – 5 καταχωρημένα καταλύματα και μόλις το 10% από 50 καταλύματα και πάνω.

Το πλαίσιο

Στο νομοσχέδιο του Υπουργείο Τουρισμού σχετικά με τις προδιαγραφές των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, μιλώντας στο συνέδριο, ο μηχανικός Μάνος Κρανίδης ανέφερε ότι είναι μεγάλη επιτυχία της ΠΟΜΙΔΑ και του Stama η κατάργηση του όρου «κύρια χρήση κατοικίας» και πλέον στη βραχυχρόνια μίσθωση μπορούν να αξιοποιηθούν ακίνητα που είναι χαρακτηρισμένα ως «κύριας χρήσης» αλλά όχι ως βοηθητικοί χώροι (π.χ. αποθήκες, σταύλοι, κ.λπ.) Βασική και κύρια προϋπόθεση είναι να είναι νόμιμοι.

Επιπλέον δόθηκαν διευκρινήσεις από ειδικούς για όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπει το εν λόγω νομοσχέδιο.

Η βραχυχρόνια μίσθωση ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης

Τη συμβολή του κλάδου στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ανέδειξαν με τις ομιλίες τους ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Θεόδωρος Καπράλος και το μέλος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Πασχάλης Καραγιάννης.

Επιπλέον, ο κ. Παραδιάς τόνισε ότι τη συμβολή της ΠΟΜΙΔΑ στην ανάδειξη και προώθηση των αιτημάτων του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αναφερόμενος ειδικά στην επιτυχία της αφαίρεσης της διάταξης περί ακινήτων «κύριας χρήσης κατοικίας» από τον νόμο του Υπουργείου Τουρισμού για τις προδιαγραφές των STRs αλλά και στην προσφυγή που έχει κάνει η Ομοσπονδία και ο Stama στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με την επιβολή Τέλους Επιτηδεύματος για κάθε ένα ακίνητο που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι εταιρείες διαχείρισης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας