Μετά τον πανικό που προκάλεσε η ανακοίνωση της επιβολής δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και πριν καλά καλά καταλαγιάσει η σκόνη, ο ίδιος αποφάσισε να αλλάξει ρότα και να ανακοινώσει αιφνιδιαστικά μείωση των δασμών στο 10% για 90 ημέρες σε πάνω από 75 χώρες. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, εκτοξεύονται οι δασμοί στο 125% στην Κίνα, προχωρώντας με αυτόν τον τρόπο σε μια νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου. Το πάγωμα των δασμών για 3 μήνες, αφορά πάνω από 75 χώρες που προσέγγισαν τις ΗΠΑ για συνομιλίες σχετικά με τους δασμούς, όπως ανέφερε ο ίδιος. Μεταξύ αυτών και τα κράτη - μέλη της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι υπερψηφίστηκαν τα αντίποινα στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ.
Νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξή του σε αμερικανικό μέσο είχε δηλώσει στέλνοντας μήνυμα προς τον Ντόναλντ Τραμπ πως «Υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης μιας win-win λύσης σε ό,τι αφορά το εμπόριο. Μιας λύσης που θα είναι αμοιβαία επωφελής. Αυτή ήταν η σταθερή μου πεποίθηση από την αρχή, πριν ανακοινωθούν οι δασμοί. Υπάρχει ακόμα περιθώριο για διαπραγματεύσεις πριν εξετάσουμε οποιαδήποτε σημαντικά ανταποδοτικά μέτρα». Αυτές τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για συμφωνία win-win ΗΠΑ και ΕΕ σε σχέση με τους δασμούς σχολίασε με εξαιρετικά θετικό τρόπο λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του παγώματος των δασμών ο Ντόναλντ Τραμπ. «Συμφωνώ. Τον γνωρίζω, είναι καλός άνθρωπος» απάντησε αρχικά ο Αμερικανός πρόεδρος. «Εκτιμώ τα σχόλιά του. Ναι, μια συμφωνία μπορεί να γίνει με τον καθένα από αυτούς (όσους θέλουν να διαπραγματευτούν τους δασμούς). Μπορεί να γίνει συμφωνία και με την Κίνα. Θα γίνουν δίκαιες συμφωνίες με όλους».
Τη Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής ο Πρωθυπουργός είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ και πλήττονται από τους δασμούς. Πρόκειται για προϊόντα που δεν παράγονται καν σε αμερικανικό έδαφος όπως το λάδι, οι ελιές και η φέτα, προσθέτοντας πως δεν έχει λογική η επιβολή δασμών σε αυτά τα προϊόντα. Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστου Κέλλα στο Πρώτο Πρόγραμμα, γι αυτά τα τρία προϊόντα αναμένεται να ζητηθεί εξαίρεση από την επιβολή δασμών ενώ δεν απέκλεισε την απευθείας διαπραγμάτευση Ελλάδας - ΗΠΑ.
Αντιδράσεις στο πάγωμα των δασμών
Θετική είναι οι πρώτοι αντίδραση των Ευρωπαίων ηγετών στο πάγωμα των δασμών και στην εκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Ο Φρίντριχ Μερτς, ο μελλοντικός καγκελάριος της Γερμανίας είπε ότι η παύση ήταν απόδειξη ότι μια ενωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση στο εμπόριο είχε θετικό αποτέλεσμα, προσθέτοντας: «Οι Ευρωπαίοι είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τους εαυτούς μας και αυτό το παράδειγμα δείχνει ότι η ενότητα βοηθά περισσότερο από όλα».Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας Giancarlo Giorgetti χαιρέτισε την παύση των 90 ημερών και είπε ότι η Ομάδα των Επτά χωρών - εξαιρουμένων των ΗΠΑ - μίλησε για προσπάθεια «ηρεμίας» της κατάστασης.
Οι δείκτες των αμερικανικών μετοχών εκτινάχθηκαν μετά την είδηση, με τον βασικό δείκτη S&P 500 να κλείνει με άνοδο 9,5%. Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν από τα προηγούμενα υψηλά και το δολάριο ανέκαμψε έναντι των ασφαλών νομισμάτων.