Μπαράζ μικροσεισμών αναστάτωσε τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, τα μεσάνυχτα της Τρίτης. O ισχυρότερος, μεγέθους 3 Ρίχτερ, σημειώθηκε 27 λεπτά μετά τις 12. Παρά το μικρό μέγεθος έγινε ιδιαίτερα αισθητός εξαιτίας του μικρού εστιακού βάθους.
Δεν ήταν όμως ο μόνος. Η γη στην περιοχή σείεται από το μεσημέρι, καθώς καταγράφηκαν τουλάχιστον 15 σεισμοί. Το επίκεντρο των περισσότερων εντοπίζεται βόρεια του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας. Το φαινόμενο παρακολουθούν με προσοχή οι ειδικοί, εξαιτίας και του ρήγματος της Πάρνηθας που βρίσκεται στο σημείο. Ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος με ανάρτησή στο facebook ανέφερε ότι υπάρχει πιθανή ενεργοποίηση του ρήγματος της Φυλής στην Πάρνηθα. “Σεισμοί μικρού μεγέθους, μικρότερου του 3, την τελευταία ώρα στην Αττική, βόρεια από τη Μαγούλα, νότια από τα Σκούρτα. Οι προκαταρκτικές λύσεις δείχνουν μάλλον μικρή ενεργοποίηση του ρήγματος της Φυλής στις νότιες παρυφές της Πάρνηθας.”, σημείωσε χαρακτηριστικά. Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Άκης Τσελέντης, υπενθυμίζοντας τα μέτρα προφύλαξης. “Από το μεσημέρι γίνονται κάποιοι μικροσεισμοί σε Ελευσίνα Μάνδρα. Χωρίς να μπορώ ακόμη να πω κάτι πιο συγκεκριμένο το παρακολουθούμε πάντως να έχετε κατά νου τα γνωστά μέτρα προφύλαξης. Το ίδιο φαινόμενο είχαμε αρκετές φορές στο παρελθόν ΧΩΡΙΣ να έχουμε κάποιο σημαντικό σεισμό.“
To ρήγμα της Πάρνηθας
Το σεισμικό ρήγμα της Φυλής ή ρήγμα της Πάρνηθας όπως είναι το ρήγμα που έδωσε τον καταστροφικό σεισμός του 1999, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Είναι το ίδιο ρήγμα που ενεργοποιήθηκε δίνοντας το σεισμό της Μαγούλας τον Ιούλιο του 2018. Το 2024 είχαν καταγραφεί δεκάδες μικροσεισμοί που “σήκωσαν στο πόδι” τους κατοίκους, με τους σεισμολόγους να σχολιάζουν τότε πως “Κάθε ενεργό ρήγμα είναι ζωντανός οργανισμός και γι' αυτό κάνει μικρούς σεισμούς. Τους μεγάλους, π.χ. σεισμός Φυλής στις 7-9-1999, τους κάνει σε αραιά διαστήματα.”