Μενού Ροή
Σ.Φάμελλος-Π.Πέρκα: Η ενσωμάτωση των Φορέων Διαχείρισης στον ΟΦΥΠΕΚΑ ολοκλήρωσε το έγκλημα Μητσοτάκη κατά των προστατευόμενων περιοχών

Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης όλων των κατηργημένων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) της χώρας, προσπαθώντας να καλύψει- πάλι μόνον επικοινωνιακά- τα τεράστια κενά που δημιούργησε ο αντιπεριβαλλοντικός ν. 4685/2020.

Αυτό αναφέρουν σε κοινή δήλωση ο Σ.Φάμελλος και η Π.Πέρκα για την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης των ΦΔΠΠ στον ΟΦΥΠΕΚΑ. Αναλυτικά σημειώνουν:

Υπενθυμίζουμε ότι με τη «μεγάλη μεταρρύθμιση του ν.4685/2020», τα μόνα αποτελέσματα που έχουμε δει έως σήμερα είναι ότι:

- ολοκληρώθηκε ο αποκλεισμός των τοπικών κοινωνιών από τη διοίκηση Προστατευόμενων Περιοχών, αλλά και από την ενημέρωση, καθώς για τη ΝΔ το φυσικό περιβάλλον δεν είναι τοπικός πόρος ανάπτυξης και κοινή περιουσία, αλλά ευκαιρία εξυπηρετήσεων ημετέρων, όπως προκύπτει από τις φωτογραφικές ρυθμίσεις εντός Προστατευόμενων Περιοχών (Π.Π.)

- ολοκληρώθηκε η παράκαμψη των επιστημόνων των Φορέων κατά τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, εφόσον πλέον οι γνωμοδοτήσεις εκδίδονται κεντρικά από την Αθήνα, από δομή που δεν γνωρίζει τις εξεταζόμενες περιοχές, δίχως κριτήρια και διαφάνεια και με αποκλεισμό της τοπικής κοινωνίας. Έχει αποδυναμωθεί ο ρόλος διαχείρισης των ΠΠ και ΗΔΗ έχουν εκδοθεί ΑΕΠΟ με αρνητικές γνωμοδοτήσεις των τμημάτων χωρίς δυνατότητα ενστάσεων.

- συνεχίζεται η ομηρία του επί χρόνια ταλαιπωρημένου στα εργασιακά και μισθολογικά ζητήματα προσωπικού, το οποίο βαίνει διαρκώς μειούμενο, χωρίς η Διοίκηση να έχει φροντίσει για την προκήρυξη θέσεων αορίστου χρόνου με μοριοδότηση της προϋπηρεσίας του υπάρχοντος προσωπικού.

- ολοκληρώθηκε η παντελής απουσία ελέγχου και προστασίας των Προστατευόμενων Περιοχών όπως αποδεικνύεται με ενδεικτικά παραδείγματα (i)την καταδίκη της χώρας τον Δεκέμβριο του 2020 για ελλείψεις ως προς τη συμμόρφωση με Ευρωπαϊκές Οδηγίες, και (ii)το άνοιγμα ξανά, του φακέλου της Λίμνης Κορώνειας από την Ε.Ε. λόγω της αδράνειας του ΥΠΕΝ.

- καταργήθηκαν καινοτόμες μεταρρυθμίσεις που οι τοπικές κοινωνίες διεκδικούσαν για δεκαετίες, όπως ο Φορέας Προστασίας Θερμαϊκού Κόλπου

- άνοιξε η όρεξη σε συμφέροντα που εποφθαλμιούν τις προστατευόμενες περιοχές, με κύριο μοχλό παρέμβασης το Υπουργείο Ανάπτυξης, όπως με το άρθρο 218 του Ν. 4782/2021, που τεμαχίζει τις προστατευόμενες περιοχές και την προστασία τους για να καλύψει "επενδύσεις" ή την πρόσφατη μεθόδευση της Σκύρου όπου με κάλυμμα τις στρατηγικές επενδύσεις μεθοδεύεται η παραβίαση απόφασης του ΣτΕ υπέρ της ΥΑ προστασίας περιοχής NATURA 2000.

- ΔΕΝ ολοκληρώθηκαν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και τα ΠΔ προστασίας, εφόσον αναστάλθηκαν δρομολογημένες διαδικασίες από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2021.

Θα περιμέναμε από τον αρμόδιο Υφυπουργό να μας απαντήσει σε μερικά ερωτήματα που εκκρεμούν εδώ και σχεδόν τρία (3) χρόνια που κυβερνά η ΝΔ.

• Γιατί δεν αξιοποίησε την έγκριση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετά το τέλος των μνημονίων, 400 και πλέον θέσεων εργασίας αορίστου χρόνου για το 2019;

• Γιατί δεν επεκτείνατε, όπως μπορούσατε, το Ειδικό πρόγραµµα απασχόλησης για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς, 131 από τους οποίους απασχολήθηκαν κυρίως στους οκτώ (8) νέους ΦΔΠΠ, τους οποίους αφήσατε τα τελευταία δύο χρόνια χωρίς προσωπικό;

• Προχωρεί η υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και έργων, απαραίτητων για την ελληνική βιοποικιλότητα, για τα οποία η ένταξή τους βασίστηκε στην ύπαρξη των Φορέων Διαχείρισης, ή με μαθηματική ακρίβεια οδηγούνται στην απένταξη;

• Σε ποια εργαλεία ελέγχου ακριβώς αναφέρεται ο κος Αμυράς, όταν το προσωπικό διαρκώς βαίνει μειούμενο, δίχως να έχει φροντίσει για την πρόσληψη νέων ενώ τις θλιβερές συνέπειες, ήδη τις διαπιστώνουμε;

• Πού βρίσκεται ο προγραμματισμός του Υπουργείου ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της ένταξης 30% έκτασης της χώρας σε καθεστώς προστασίας και αντιστοίχως το 10% σε καθεστώς αυστηρής προστασίας;

• Πόσες είναι οι απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους, που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο ΟΦΥΠΕΚΑ, για υπηρεσίες που ήδη εκτελούνταν μέχρι πρότινος από το υπάρχον προσωπικό;

Από όλα τα ανωτέρω αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση με τις επιλογές της θέλει να εξαφανίσει ό,τι μπαίνει εμπόδιο στην ανάπτυξη «φαρ-ουέστ» που επιδιώκει. Στην περίπτωση των προστατευόμενων περιοχών, οι ΦΔΠΠ αποτελούσαν εμπόδιο στα σχέδιά της, με την αναβαθμισμένη τοπική συμμετοχή, καθώς και οι επιστήμονες και γενικά οι εργαζόμενοι με χρόνια εμπειρίας που για δύο δεκαετίες στήριξαν το θεσμό των ΦΔΠΠ.

Με τη λειτουργία του ΟΦΥΠΕΚΑ, ενός φορέα ιδιωτικού δικαίου με διορισμένη γαλάζια διοίκηση, όχι μόνο παρακάμπτεται και υποβαθμίζεται το ΥΠΕΝ αλλά γίνεται φτωχότερο και υποβαθμίζεται το ελληνικό φυσικό περιβάλλον, η διεθνής ταυτότητα της χώρας μας, το κεφάλαιο των επόμενων γενεών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας