Μενού Ροή
Citi: H αγορά εμπορευμάτων δεν αποτιμά πλήρως το σοκ που έρχεται

Οι δασμοί που ανακοινώθηκαν στις 2 Απριλίου ήταν σημαντικά υψηλότεροι από τις προσδοκίες της αγοράς, προκαλώντας ακραία μεταβλητότητα στις αγορές σταθερού εισοδήματος και μετοχών, συνθήκες παρόμοιες με την COVID και την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Κρίση, επισημαίνει η Citigroup. Η παύση που αποφάσισε να τηρήσει για 90 μέρες ο Τραμπ, με εξαίρεση την Κίνα, έφερε κάποια ανακούφιση, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει, όπως υποστηρίζει.

Η Citi εκτιμά ότι ο μέσος πραγματικό δασμολογικός συντελεστής διαμορφώνεται πλέον 21% - που αντιπροσωπεύει αύξηση 18% σε σχέση με πριν, ενώ αναμένει ότι θα παραμείνει υψηλός για τουλάχιστον 3-6 μήνες. Οι δασμοί αποτελούν αρνητικό σοκ προσφοράς που πιθανότατα θα οδηγήσει σε αυξημένο πληθωρισμό και μειωμένη οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, ενώ θα έχουν σημαντικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία ασκώντας πίεση στην οικονομική δραστηριότητα λόγω αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης, του άμεσου αρνητικού σοκ ζήτησης και του έμμεσου σοκ αβεβαιότητας πολιτικής.

Όλο αυτό σκηνικό-σοκ που δημιουργείται για την οικονομία οδηγεί τους αναλυτές της Citi να είναι bearish για το πετρέλαιο και τον χαλκό και bullish για τον χρυσό με το βασικό σενάριο να είναι ότι μέσα στο β’ και το γ’ τρίμηνο οι τιμές των εμπορευμάτων θα υποχωρήσουν σημαντικά περισσότερο.

Ειδικότερα, η Citi αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου και των βασικών μετάλλων θα αποδυναμωθούν και θα φτάσουν στα κυκλικά χαμηλά τους στους επόμενους 3-6 μήνες, σε επίπεδα χαμηλότερα από τα τρέχοντα των 64-65 δολαρίων/βαρέλι για το πετρέλαιο Brent και των 9.200 δολαρίων/τόνο για τον χαλκό.

«Πόσο χαμηλότερα είναι δύσκολο να πούμε», σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα, αλλά η τιμή κάτω των 8.500 δολαρίων/τόνο για το χαλκό και κάτω των 60 δολαρίων/Brent θα πρέπει να προσφέρει ισχυρές μακροπρόθεσμες ευκαιρίες αγοράς, όπως εκτιμά, ειδικά δεδομένων των εγκαταστάσεων σχιστολιθικής εξόρυξης και των frac spreads που ήδη μειώνονται στις ΗΠΑ. Συνιστά στους επενδυτές να αποφύγουν την έκθεση σε εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο και τα βασικά μέταλλα, μέχρι να δώσει κάποια απάντηση η Fed στις αρνητικές προοπτικές και τους κινδύνους που διαμορφώνονται για την οικονομία, μέχρι να δούμε την επιστροφή των αμερικανικών scrap χαλκού στην αγορά (το αργότερο στο γ’ τρίμηνο του 2025), μια σημαντική αντίδραση από τον αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο ή τον ΟΠΕΚ+.

Οι δασμοί του Τραμπ, όπως τονίζει η Citi, αναμένεται να μειώσουν την παγκόσμια ανάπτυξη περίπου στο 2%, με τη βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα να οδηγεί σε πιθανή υποχώρηση της παγκόσμιας δραστηριότητας τους επόμενους 3-6 μήνες, μειώνοντας ενδεχομένως απότομα τη ζήτηση για φυσικό πετρέλαιο και βασικά μέταλλα.

Κατά την άποψή της, ο αντίκτυπος των δασμών στη φυσική αγορά εμπορευμάτων θα είναι διπλά bearish, καθώς η προαγορά και η αποθήκευση αγαθών και εμπορευμάτων θα αντιστραφούν πλήρως μετά τη σύσφιξη των αγορών εμπορευμάτων τους τελευταίους μήνες (ο χαλκός έχει επιστρέψει στα επίπεδα των αρχών του έτους).

«Απορρίπτουμε την άποψη ότι οι αγορές εμπορευμάτων αποτιμούν πλήρως τον αντίκτυπο αυτών των εξελίξεων», τονίζει η Citi. Όπως εξηγεί, ο χαλκός παραμένει αμετάβλητος μόνο σε επίπεδο τριμήνου, αφού τεχνητά ωθήθηκε υψηλότερα από την απειλή δασμών, και η τοποθέτηση παραμένει ανθεκτική λόγω των ιδιοσυγκρασιακών και προσωρινών ελλείψεων σε scrap που σχετίζονται με τους δασμούς.

Τα όχι και τόσο αρνητικά νέα είναι ότι αυτή η ύφεση της παγκόσμιας δραστηριότητας, η οποία οφείλεται σε πολιτικές, μπορεί να αντιμετωπιστεί με χαλάρωση της πολιτικής ή/και δράσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτό θα απαιτήσει χρόνο, όπως τονίζει η Citi.

Αντίθετα με το πετρέλαιο και τον χαλκό, ο χρυσός και (σε μικρότερο βαθμό) το αμερικανικό φυσικό αέριο αποτελούν τα σχετικά ασφαλή καταφύγια στα εμπορεύματα, επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα.

Το bullish σενάριό της για τον χρυσό, σύμφωνα με το οποίο θα αγγίξει τα 3.400 δολάρια/ουγκιά κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2025, είναι πολύ κοντά στο να υλοποιηθεί, με ώθηση και από την επίμονη αβεβαιότητα γύρω από την οικονομία, και όπως τονίζει η Citi οι πιθανότητες για ακόμη υψηλότερα επίπεδα έχουν αυξηθεί.

Η απομάκρυνση των ΗΠΑ από την παγκοσμιοποίηση είναι πιθανό να υποστηρίξει τη ζήτηση για χρυσό από τα κράτη και τις κεντρικές τράπεζες, καθώς και τη ζήτηση για χρυσό από τους επενδυτές, προκειμένου να προστατευτούν από την πτωτική πορεία των μετοχών και της ανάπτυξης τους επόμενους 3-6 μήνες. Η ζήτηση από τις ασφαλιστικές εταιρείες της Κίνας θα πρέπει επίσης να είναι υποστηρικτική.

«Ωστόσο, δεν παρασυρόμαστε πολύ από την αισιοδοξία για τον χρυσό, καθώς διαπιστώσαμε ότι το μερίδιο του χρυσού των κεντρικών τραπεζών στα συναλλαγματικά αποθέματα και το μερίδιο του χρυσού των νοικοκυριών στον πλούτο των νοικοκυριών έχουν αυξηθεί απότομα παράλληλα με την αύξηση της τιμής, πράγμα που σημαίνει ότι η ανάγκη αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων προς τον χρυσό μπορεί να υπερεκτιμάται σε μεγάλο βαθμό», όπως προσθέτει.

Επίσης, η Citi αναφέρει ότι οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα πρέπει να επιβραδύνουν την προσφορά φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και να στηρίξουν τις τιμές του φυσικού αερίου, παράλληλα με την ανθεκτική ζήτηση ενέργειας και τις εξαγωγές LNG στην αγορά των ΗΠΑ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας