Μενού Ροή
Περιβαλλοντολογικά φιλική οικονομική σύμπραξη με τη Λατινική Αμερική προτείνει ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρότρυνε χθες, Πέμπτη, εκτελεστικούς διευθυντές αμερικανικών επιχειρήσεων να βοηθήσουν στην ενίσχυση του σχεδίου του για μία περιβαλλοντολογικά φιλική, οικονομική σύμπραξη με τη Λατινική Αμερική, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών μιας περιφερειακής συνόδου κορυφής που κλυδωνίστηκε από εντάσεις γύρω από τη λίστα των συμμετεχόντων.

Στην ομιλία του, σε μία διάσκεψη στο Λος Άντζελες υπό την αιγίδα του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν υποστήριξε την αύξηση των επενδύσεων στις οικονομίες των νοτίων γειτόνων της Αμερικής, προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες ανάκαμψης από την πανδημία, αλλά και να αντιμετωπιστούν οι κεντρικές αιτίες από την παράνομη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ.

Αυτή η σύνοδος κορυφής οργανώθηκε ως μία ευκαιρία επιβεβαίωσης της ηγεσίας των ΗΠΑ στην περιοχή και για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης οικονομικής επιρροής της Κίνας στην περιοχή, αλλά η ατζέντα του Μπάιντεν υπονομεύτηκε από ένα μερικό μποϊκοτάζ ηγετών που διαμαρτυρήθηκαν για την μη πρόσκληση της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας.

Απευθυνόμενος στους εκτελεστικούς διευθυντές των επιχειρήσεων, ο Μπάιντεν τόνισε ότι έχουν ένα σημαντικό ρόλο στο μέλλον της περιοχής. “Ο ιδιωτικός τομέας έχει την ικανότητα να κινηθεί ταχύτερα, κινητοποιώντας μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια, καθώς θα χρειαστεί να ξεκλειδώσετε την τεράστια αναπτυξιακή δυναμική σε αυτό το ημισφαίριο,” επισήμανε ο Μπάιντεν.

Το χθεσινό πρόγραμμα του Μπάιντεν περιλάμβανε την έναρξη της συνόδου με μία εισαγωγική παρουσίαση που ήταν ουσιαστικά επικεντρωμένη σε πρωτοβουλίες καθαρής ενέργειας, αλλά και την πρώτη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος είναι γνωστός σκεπτικιστής για την κλιματική αλλαγή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε περιληπτικά στη σύνοδο το πρόγραμμα “Σύμπραξη στην Αμερική για την Οικονομική Ευημερία” που προωθεί η Ουάσινγκτον, δηλώνοντας ότι έχει στόχο να φέρει τις εφοδιαστικές αλυσίδες πιο κοντά στην πατρίδα (ΗΠΑ), να αναδιοργανώσει την Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, να εξορθολογίσει τη διαδικασία των επενδύσεων “και να επιταχύνει τις εξελίξεις” για το κλίμα.

Ωστόσο το σχέδιο αυτό εμφανίζεται να βρίσκεται στη διαδικασία επεξεργασίας του, στερείται αρκετών ειδικών μέτρων, δεν προσφέρει απαλλαγή δασμών, ενώ αρχικά επικεντρώνεται σε χώρες, που ήδη έχουν υπογράψει εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ.

Μιλώντας ουσιαστικά για την Κίνα, ο πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε: “Επιθυμούμε να διασφαλίσουμε ότι οι πιο στενοί γείτονες μας έχουν μία πραγματική επιλογή μεταξύ της παγίδας ανάπτυξης μέσω του χρέους, η οποία... γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη στην περιοχή, αλλά και της υψηλής ποιότητας διαφανούς προσέγγισης στις επενδύσεις υποδομών που προσφέρει οφέλη διαρκείας για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.”

Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν ανοιχτά την Κίνα για την προώθηση συμφωνιών στον αναπτυσσόμενο κόσμο που υποκρύπτουν μακροχρόνιο δανεισμό.

Η διάσκεψη έχει επίσης στόχο την ενδυνάμωση των περιφερειακών οικονομικών σχέσεων, αλλά και την επιστροφή των εφοδιαστικών αλυσίδων από την Ασία στις ΗΠΑ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που συμβάλλουν στην αύξηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.

Με τα προβλήματα να είναι σοβαρά στα σύνορα μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού, εντασσόμενα στις προτεραιότητες του Μπάιντεν, οι ηγέτες αναμένεται να εκδώσουν μία διακήρυξη σήμερα, υποσχόμενοι μέτρα για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και να βοηθήσουν τις χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό μεταναστών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, σύμφωνα με ένα προσχέδιο της διακήρυξης που διάβασε το Reuters.

Ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα σχολιασμού σχετικά με το αν έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση του τελικού κειμένου της διακήρυξης.

Οι ΗΠΑ αναμένεται ότι θα προχωρήσουν στην ανακοίνωση προγραμμάτων, προκειμένου να βοηθηθεί η προσωρινή πρόσληψη εργατών από την Κεντρική Αμερική, στο πλαίσιο των ενεργειών της Ουάσινγκτον που συνδέονται με τη σύνοδο στο Λος Άντζελες, σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα του Λευκού Οίκου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας