Με τη φράση «μακριά από τα παχιά λόγια και τους αυθαίρετους υπολογισμούς, σχεδόν μισό δισεκατομμύριο από τα υπερέσοδα των παραγωγών ρεύματος μεταφέρονται τώρα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να επιστραφούν στην κοινωνία», ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερέσοδα (2,2 δις κατά την αξιωματική αντιπολίτευση) στην ηλεκτρική ενέργεια, κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του πριν από λίγο στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην ενέργεια αναδεικνύοντας την επιδότηση με πάνω από 1 δις τον Αύγουστο των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων. «Με αυτό τον τρόπο απορροφάται έως και το 90% των αυξήσεων για τα νοικοκυριά, οριζόντια για όλους, ανεξάρτητα αν πρόκειται για κατανάλωση για κύρια ή για εξοχική κατοικία», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι «με το νέο σύστημα το οποίο εισηγήθηκε το Υπουργείο Ενέργειας και το οποίο αποτελεί ήδη μοντέλο -έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον και σε ευρωπαϊκό επίπεδο- καταργούνται τα ψιλά γράμματα και όλοι οι πάροχοι είναι πλέον υποχρεωμένοι να ανακοινώνουν από πριν τις χρεώσεις τους».
Ο κ. Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη νομοθετική διάταξη που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή, με την οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, «κλείνουν και τα όποια παράθυρα για τυχόν καταστρατηγήσεις σχετικά με τις χρεώσεις στα πάγια και παιχνίδια σε βάρος των καταναλωτών. Άρα, το εθνικό τείχος προστασίας το οποίο οικοδομούμε ψηλώνει, ενισχύεται. Αλλά -όπως έχουμε πει πολλές φορές- το μέγεθος αυτής της εξωγενούς επίθεσης που δέχεται η Ευρώπη καθιστά μονόδρομο την κοινή ευρωπαϊκή απάντηση», ξεκαθάρισε.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη γνωστή θέση του ότι «οι τελευταίες αποφάσεις που πάρθηκαν στις Βρυξέλλες ενδεχομένως να μην είναι τόσο τολμηρές όσο απαιτούν οι συνθήκες, αλλά αξίζει να συγκρατήσουμε κάποια στοιχεία: τη γενική κατεύθυνση να μειωθεί κατά 15% η κατανάλωση φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη και δεύτερον, φυσικά, την πρόβλεψη εξαιρέσεων που πέτυχε η Ελλάδα που εξυπηρετούν την εθνική ενεργειακή μας στρατηγική ως προς τη βάση, ως προς το σημείο αναφοράς από το οποίο θα υπολογίζεται η προσπάθειά μας να μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15%».